Annons

Forskare från Högskolan Väst utsedd till ÅRETS GKN-STIPENDIAT

I stället för tester i verkliga livet gör Chamara Kumara simuleringar med hjälp av moderna datorbaserade modeller. Där går det att se hur mikrostrukturen förändras beroende på temperatur och tid.
– Kort sagt bidrar min forskning till bättre konstruerade och mer målinriktade fysiska experiment, säger Chamara Kumara.
Kärnan i forskningsinsatsen är att industrin sparar tid och pengar eftersom de fysiska experimenten snabbare kan komma fram till parametrarna som ska gälla vid tillverkningen för att legering 718 ska få önskade egenskaper. Detta banar vägen för ökad och mer kvalificerad användning av additiv tillverkning.
Chamara presenterar sin forskning:
Inbäddad media – Klicka här för att se innehållet i din webbläsare

Belönar innovativa samverkansinsatser
Under en ceremoni delades stipendiet ut på Högskolan Väst den 10 december, där Henrik Runnemalm, forskningschef på GKN Aerospace, deltog för att tillkännage stipendiaten. Stipendiet vill belöna särskilda och innovativa samverkansinsatser och de som kan söka är studenter och personal på Högskolan Väst. Stipendiet omfattar 15 000 kronor och delas ut årligen under 10 år från och med 2016. Det instiftades 2015 när GKN Aerospace fyllde 85 år och Högskolan Väst fyllde 25 år.

Ur juryns motivering
”Chamara Kumaras aptit på forskning och hans innovativa problemlösningsförmåga var uppenbar redan under de första veckorna av hans anställning som doktorand.
Han har imponerat med sin förmåga att identifiera inte bara de vetenskapliga forskningsluckorna utan också hans överväganden kring den industriella relevansen i dessa forskningsluckor. Han har en känsla för att uttrycka idéer, vilket har hjälpt honom att etablera samarbeten med sina kamrater på institutionen, doktorander från andra universitet än industripartners. Han är alltid på jakt efter möjligheter att starta samarbetsprojekt.
Det är rimligt att säga att han har gjort ett betydande bidrag, både direkt och indirekt, för att göra Högskolan Väst till den förlagsorganisationen i Sverige med flest förslag för additiv tillverkning av Alloy 718. Hans arbete med mikrostrukturmodellering av additiv tillverkning av Alloy 718 anses vara ett banbrytande arbete på området.
Förutom den tekniska expertisen är Chamaras proaktiva personlighet, sociala färdigheter och ledaregenskaper också beundransvärda. Han har visat egenskaper hos en oberoende och proaktiv forskare och har potential att bli en utmärkt forskare och en ledare i framtiden.
Därför anser vi att Chamara Kumara uppfyller alla krav för GKN-stipendiet.”

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title