Annons

Första BATTERICELLEN från Northvolts gigafabrik i Skellefteå – ”ett nytt kapitel i europeisk industrihistoria”

Peter Carlsson, som på batteriområdet f ö har sina rötter i Tesla, har med sitt Northvolt arbetat hårt med konceptet sedan gigafabriken i Skellefteå tillkännagavs 2017. Cellen är av prismatisk cellformat och kom från cellmonteringslinjen den 28e december. Driftsättning och uppskalning av fabriken kommer nu att fortsätta fram till 2022, då de första kommersiella kundleveranserna kommer att ske.

– Northvolt Ett kommer att utöka sin produktionskapacitet kraftigt för att möjliggöra den europeiska omställningen till ren energi, säger Northvolt-grundaren, Peter Carlsson.

BESTÄLLNINGAR VÄRDA 30 MILJARDER DOLLAR
Produktutvecklingsmässigt är battericellen framtagen inom ramen för Northvolt Labs verksamhet; vilket är bolagets industrialiseringsfabrik i Västerås. Labs har varit i produktion sedan början av 2020.
Under de kommande åren kommer produktionskapaciteten vid Northvolt Ett att öka mot 60 GWh per år för att uppfylla över de kontrakt man har säkrat, värda 30 miljarder dollar, från nyckelkunder, som BMW, Fluence, Scania, Volkswagen, Volvo Cars och Polestar. Till dessa kunder inom fordons-, industri- och energilagringssektorerna kommer Northvolt Ett att leverera celler i olika format med kommersiella leveranser som börjar 2022.
För närvarande sysselsätter Northvolt Ett i Skellefteå över 500 personer, representerande 56 nationaliteter.

SIEMENS OCH ABB I VIKTIGA ROLLER INOM PLM OCH AUTOMATION
För den som är intresserad av PLM- och automationsverktygen ska konstateras att att Siemens Digital Industries spelar en viktig roll, liksom ABB. Inom produktutvecklingen och när det gäller tillverkningsautomation arbetar Northvolt med programvara och hårdvara från dessa två aktörer.
Siemens spelar en dominerande roll på mjukvarusidan inom produktutvecklingen. Lösningar som Teamcenter (cPDm-ryggrad), NX (CAD), Battery Design Studio, Simcenter Structures/STAR-CCM + (CAE och flödesimulering) och Amesim (1D-simulering) används. Produktionssidan inkluderar programvara som Tecnomatix för produktionsplanering och -simulering. Men som sagt, ABB är också starkt engagerat i uppbyggnaden av Northvolts produktionskapacitet; detta inkluderar sånt som anläggningselektrifiering och vissa tillverkningsprocessområden, inklusive lösningar från Ability-familjen.
När det gäller fabriksautomation finns också en massiv Siemensnärvaro. Vi kan till exempel hitta Siemens automationssystem, Simatic, som inkluderar styrsystem, integrations- och säkerhetslösningar, medan motorrörelsestyrning av servon hanteras i Siemens Simotion.
När det gäller ABBs roll använder, eller kommer man alltså att använda den svensk-schweiziska verkstadsgigantens lösningar för processautomation och elektrifiering av anläggningarna.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title