Annons

Från 500 miljoner 2020 till en miljard 2021: Därför satsar snabbväxande Outnorth på nytt affärssystem från SAP

Nu ska konstateras att Outnorth inte är någon färsk marknadsaktör. Bolaget är istället ett anrikt företag med rötterna i 1920-talets Kalmar. 1999 gick man helt över till att sälja friluftsprodukter, d v s kläder, skor och utrustning från framför allt Norden, och 2005 öppnades den första e-handelsbutiken. Och som sagt, de senaste två åren har man vuxit kolossalt snabbt.
Klart är att Covid-pandemin är en viktig del av förklaringen till den fantastiska tillväxten. Detta då fler och fler har valt att semestra i närområden, vilket bland annat ställer krav på utrustning som Outnorth till stora delar tillhandahåller.
– Ett ökat intresse för friluftsliv och att ta vara på sig själv, i större utsträckning än tidigare, har haft en effekt på den ökade försäljningen. Tillväxten har resulterat i en större lönsamhet där ett sortimentsarbete stärkt marginalen, har Harald Ennen tidigare sagt i en intervju.

FÖRDUBBLAD LAGERSTORLEK
Huvudkontoret ligger fortfarande i Växjö, men det nya automatiserade lagret på Hisingen är 19 000 kvadratmeter stort, mer än dubbelt så stort som det tidigare. Det mest slående är ett sextiotal robotar som åker runt för att leta upp rätt back med produkter i ett tredimensionellt hyllsystem. Varorna flyttas sedan automatiskt till en operatör som packar kartongen till kunden.
– Den stora frågan för oss handlar om klimatet och Outnorth ska vara helt klimatneutralt till 2028. Det nya lagret är en modern och energieffektiv byggnad med solceller på taket som driver mycket av verksamheten, berättar Stefan Gustafsson, hållbarhetschef.
Henrik Palmquist är CIO på Outnorth och drivande bakom bytet av affärssystem, tillsammans med SAP-partnern Pearl. När det tidigare systemet byttes ut mot SAP S/4HANA la man också till en integrerad funktion för EVM ”(earned value management”).

INSTALLERAT PÅ EN DRYG VECKA
Installationen gick helt enligt plan under april 2021 och tog en dryg vecka.
– SAP S/4HANA är ett stort system men samtidigt innehåller det alla funktioner som man kan vilja använda. Det gäller bara att plocka det man behöver ur det här förrådet så får man en stabil lösning som fungerar och som man kan lita på, säger Henrik Palmquist.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title