Annons

Överraskande affär: Franska jätten Atos köper Siemens PLMs största europeiska konsult, nordiska IDEAL GRP

Det är under semestertider och storhelger det brukar hända stora saker när det gäller företagsköp. Detta år är inget undantag. När Atos meddelar att man utökar sin kapacitet med förvärvet av IDEAL GRP är det också en högst sensationell affär.

IDEAL GRP är en relativt nybildad affärsenhet. Bakgrunden är i korthet en sammanslagning av tre företag i slutet av 2019: Ideal Product Data Oy, Summ-Systems AB och Pro-STEP OÜ.
Några av IDEAL GRPs kunder inkluderar Sandvik, Metso Outotec, Konecranes, Tomra, Planmeca, Polar Electro, LEGO, Tooltec, Midroc-LKN, Swisslog och Laerdal.
Företaget har sina kunder i Sverige, Danmark, Norge, Finland och Baltikum och man hjälper via en komplett portfölj av tjänster och lösningar industri- och tillverkningsföretag att utnyttja produkt- och tillgångsdata, utforma och implementera produktlivscykelrelaterade processer (PLM) och optimera tillverkningsdrift (MOM) för att fungera och optimera verksamheten i den hyperkopplade världen. När det gäller mjukvarustödet är Siemens Digital Industries Xcelerator-portfölj alltså huvudplattformen; en stark lösning som nyligen pekades ut av analytikern Forrester som den marknadsledande när det gäller PLM och automation inom diskret tillverkning.
För den svenska delen av IDEAL GRPs marknad är Dick Nyström, strategiskt affärschef, en av bolagets mest kända företrädare.

Dick Nyström (på bilden) ovan säger i kommentar till dagens affär: ”Idag har helheten fått en allt större betydelse. För tio år sedan satt vi med konstruktionscheferna och diskuterade CAD och PDM. Detta har idag förändrats. PLM och Automation ses som mer strategiska parametrar och besluten diskuteras och tas på högre nivåer. Företagen vill skapa fungerande helhetslösningar där också sånt som ERP, MES, MOM och annat finns med i plattformsbilden. Med Atos får vi tillgång till ledande lösningar och kompetens kring molndrift och annat, allt sånt som efterfrågas på dagens marknad.”

BRETT UTBUD AV INDUSTRIELLA PLM- OCH AUTOMATIONSTJÄNSTER
Allmänt erbjuder IDEAL GRP konsulttjänster, integration, programvara och underhållstjänster för företag inom tillverkningssektorn.
– Vi tror att omvandlingen bara kommer att påskyndas och vi är glada över att få möjlighet att samarbeta med Atos för att hjälpa våra kunder att skapa en digital fördel i hjärtat av denna dynamiska utveckling och strategiskt partnerskap mellan Atos och Siemens i kombination. Med bredden och omfattningen av Atos utbud av erbjudanden gör detta hela affären till en spännande möjlighet för IDEAL GRP-kunder och våra medarbetare, säger Jaakko Hartikainen.

Pierre Barnabé, chef för tillverkningsindustrin på Atos.

Från den franska storkonsulten, man har globalt 110 000 anställda, säger Pierre Barnabé, chef för tillverkningsindustrin på Atos, att tillverkare idag producerar oändliga mängder data i alla stadier av en produkts livscykel, vilket är en ovärderlig tillgång men blir en riktig utmaning när det gäller att använda all denna information för att göra bättre produkter.
– Det är här PLM-system kommer till undsättning och bevisar att vara en nyckelfaktor för Industry 4.0, tillade Pierre Barnabé.
– Vi ser fram emot att arbeta med IDEAL GRP för att hjälpa våra kunder inom tillverkningsindustrin på deras resa mot hållbar digital transformation.

STIGANDE INTRESSE FÖR PLM-SATSNINGAR BLAND INVESTMENTBOLAG
Generellt är hela affären ytterligare ett utslag av ett stigande intresse, både bland konsulter som Accenture, Tata och andra, liksom bland världens kapitaltillhandahållande spelare med satsningar på PLM inom tillverkningsområdet. Vi har under de senaste åren fått se en rad investeringar av investmentbolag i just PLM-bolag på implementations- och supportsidan. Bara ett erxempel på detta när det gäller Sverige är att vi har fått uppleva hur PTC-konsulten PDSVISION nyligen fick nya huvudägare i form av CapMan-fonden.

Med marknadsledande teknik och hög processkompetens står Siemens Digital Industries-partnern IDEAL GRPs chef, Jaakko Hartikainen och hans medarbetare, väl positionerade på den nordiska PLM-marknaden. Bolaget är Siemens största europeiska partner på området och Hartikainen ser framför sig en god utväxling baserat på dessa parametrar.
”Allt ser lovande ut,” säger han. ”Coronatiderna har varit tuffa för alla, men 2021 har vi sett en vändning och vi räknar med att nå kring 20 procent i organisk tillväxt under året och intäkter som landar på en bit över 200 miljoner, om utvecklingen går planenligt. Vi har en bra, ”krispig” strategi kring allt sånt som kunderna efterfrågar idag med bl a mjukvaruintegration, lättanvända lågkod-plattformar som ökar kontrollen över produktframtagningskedjan, skarpa rådgivningstjänster och inte minst en mycket stark tillväxt i Sverige, som står ut.

Missa inte att läsa PLM&ERP News stora intervju med IDEAL GRP-chefen Jaakko Hartikainen och bolagets affärschef, svenske Dick Nyström genom att klicka på länken nedan:

Nordiska Siemens-partnern IDEAL GRP redan i Europatopp … men nye CEOn ser ännu ett lyft på vägen mot Industri 4.0

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title