Annons

Volvo Trucks-chefen om det nya greppet kring snabbladdning: ”Ett genombrott för elektrifieringen av TUNGA EL-LASTBILAR”

Ett nationellt nätverk av offentliga snabbladdare för tunga ellastbilar ska öppna i Sverige. Detta i ett laddnät som drivs av förnybar energi. Det handlar om en en ny tjänst från Volvo Lastvagnar gör det enkelt för åkare att hitta och komma åt laddstationerna.
- Det här är ett verkligt genombrott för elektrifieringen av tunga transporter. Våra kunder kommer att kunna få tillgång till offentliga snabbladdare runt om i Sverige, och som ett resultat av det är det lättare än någonsin att driva el, säger Roger Alm, VD för Volvo Lastvagnar.
Klart är också att det planerade nätverket för snabbladdning av ellastbilar är en viktig del i omställningen till mer hållbara tunga transporter. I Sverige planeras totalt cirka 130 laddstationer att öppna 2023 och 2024. Stationerna drivs av flera olika företag och Volvo Lastvagnar är en av de inblandade partners.
Tjänsten kommer alltså först att lanseras i Sverige, med andra marknader i Europa och andra delar av världen att följa. I den första svenska vågen kommer man att ge sömlös åtkomst till de 29 laddstationer som drivs av OKQ8. Laddstationerna kommer att drivas med grön el.
Den nya tjänsten är öppen för alla lastbilsmärken och visar alla laddstationer lämpliga för tunga fordon, oavsett vem som kör dem. Användaren kan betala för laddning via den nya plattformen: inom en snar framtid kommer även bokning av laddningstid att vara möjlig.

– Kunderna kommer att kunna få tillförlitlig information om var man kan hitta laddstationer för tunga elbilar, och de kan vara säkra på att de betalar ett rimligt marknadspris utan dolda avgifter. Med möjligheten att planera rutten framåt på ett bra sätt och ett minimum av administration är jag övertygad om att detta är ett viktigt steg mot att göra ellastbilar ännu mer populära bland vagnparksägare, säger Roger Alm.

1700 europeiska laddstationer
Volvo Lastvagnar, en del av Volvo Group, bygger också laddningsinfrastruktur via Milence, ett joint venture bildat med Daimler Truck och Traton Group (där Scania håller hus). Samarbetet kommer att resultera i installation och drift av minst 1 700 högpresterande laddningspunkter för grön energi på och nära motorvägar samt vid logistiknav över hela Europa. Infrastrukturen kommer att erbjuda laddning till alla tunga batteridrivna elfordon, oavsett märke.

Kunden kan hitta och betala för laddningen via Volvo Connect och en mobilapp.

Så här fungerar Volvo Lastvagnars laddtjänst
Laddtjänsten är en del av Volvo Connect, Volvo Lastvagnars gränssnitt för digitala tjänster.
Kunden kan hitta och betala för laddningen via Volvo Connect och en mobilapp. En digital karta visar laddstationerna och om de finns tillgängliga. Inom en snar framtid kommer det att vara möjligt att boka laddningstid.
Laddtjänsten är en del av Volvo Connect, Volvo Lastvagnars gränssnitt för digitala tjänster.
Vid ankomst till en laddstation använder kunden ett kort eller en mobilapp för identifiering och för att starta laddningen.
Kunden får sedan en samlad faktura.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title