Annons

Hans forskning kring digitala tvillingar kan ge ett lyft för flexibel produktion med industrirobotar

Vallhagen påpekar vidare att:
– Problemet är att informationssystemen i olika leverantörers maskiner utgår från unika lösningar eller olika standarder och kan inte kopplas samman på det sätt som behövs.
– Med Sebastians hjälp vill vi bygga kunskap om vilka standarder och lösningar som fungerar optimalt tillsammans. Hans forskning blir en viktig pusselbit för att skapa verktyg som gör vår produktion mer flexibel och robust, så vi till exempel kan ställa om till olika produktvarianter snabbare.

UTVECKLAR PLANERINGSVERKTYG
Gabriel Sebastian startade sin forskarutbildning på Högskolan Väst i mars och har flera spännande utmaningar framför sig.
– Jag ska utveckla ett planeringsverktyg för flexibel produktion där man använder en digital tvilling för programmeringen. Den ska kunna samla in och tolka information från flera olika typer av maskiner oavsett hur avancerade de är – den ska dessutom kunna inkludera moment som görs av operatörer i produktionen, förklarar Gabriel.
– Det innebär att vi först måste skapa en standard för hur man använder digitala tvillingar för planering av den här typen av produktionsprocesser. Jag kommer att applicera min forskning i Högskolan Västs nyutvecklade koncept ”Plug and produce”. Det är en ny form av flexibel produktion där smarta moduler med konfigurerbara verktyg kan adderas och tas bort utan att nya programmeringsinsatser krävs, säger doktoranden vidare.

SPARAR TID OCH KOSTNADER
Om han löser uppdraget inom några år kan det få stor betydelse för företag som har produktion med hög grad av kundanpassning. Ett smartare planeringsverktyg kan spara mycket tid och kostnader, samtidigt som produktionen blir mer tillförlitlig och flexibel.
– För oss på Volvo Group är det en stor fördel att Gabriel forskar i nära samverkan med oss. Det betyder att vi på R&D-avdelningen kan bygga värdefull kunskap som vi har nytta av på flera sätt, bland annat när vi ska göra kravspecifikationer vid inköp av teknisk utrustning, konstaterar Johan.

MIXAR FORSKARSTUDIER MED PRAKTISKA MOMENT
Gabriel ser fram emot att kunna mixa forskarstudierna på Högskolan Väst med praktiska moment i produktionsmiljön på Volvo Group.
– Jag har sökt efter forskarutbildningar där man kan arbeta i nära samverkan med industrin. Det känns viktigt att min forskning är relevant för deras utveckling, säger Gabriel Sebastian.
Han är en av Högskolan Västs tre nya industridoktorander. Alla ingår i företagsforskarskolan Smart Industry Sweden där ytterligare 13 doktorander från andra svenska lärosäten deltar. Tillsammans med 13 industriföretag runt om i landet ska de arbeta med industriell utveckling inom en rad olika teknikområden.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title