Annons

Hexagons nya lösning för att effektivisera modellering av gruvblock och datahantering

Svenska verkstads-IT-koncernen Hexagon har som bekant många strängar på sin lyra. En av dessa handlar om gruvteknologi. Relaterat till detta berättar bolaget att man nu släpper HxGN MinePlan Block Model Manager, vilken beskrivs som, ”en banbrytande lösning som syftar till att förändra hur gruvföretag hanterar blockmodeller.” Syftet med lösningen är att möjliggöra att samtidigt designa, fylla i, hantera och effektivt dela blockmodeller, samtidigt som man centralt hanterar den stora mängden provpunkter, variabler och utdata som är associerade med malmkropps-data.
Blockmodeller är digitala representationer av de geologiska och mineralogiska egenskaperna hos en malmfyndighet, vilket gör det möjligt för gruvföretag att planera, designa och optimera verksamheten. De är i detta en kritisk komponent i gruvdrifts-processen. Geologer och gruvingenjörer använder Hexagons MinePlan geovetenskaps- och ingenjörsprogramvara för att fylla i blockmodell-attribut och värde, inklusive geologi-beskrivningar, uppskattningar av mängden metall i varje ton malm, kostnader, data och schema-information.
- HxGN MinePlan Block Model Manager är en spelväxlare för gruvindustrin, säger Susan Brandt, som är VP för MinePlan inom Hexagons gruvdivision. Hon tillägger att, ”lösningen ger användarna möjlighet att hantera enorma mängder data och effektivisera arbetsflöden som aldrig förr. Denna verkligt innovativa lösning representerar en betydande vinst för våra kunder, eftersom den förenklar blockmodellerings-processen och möjliggör större samarbete och datakompatibilitet. Genom att den sätter scenen för en enhetlig teknologiplattform kommer Block Model Manager att förändra hur gruvorganisationer fungerar och har en djupgående inverkan på våra användares produktivitet, lönsamhet och övergripande framgång, säger Susan Brandt.

Allt efter de tekniska framstegen förändrar världen inom alla typer av produktion ökasr den numera konstant växande strömmen av rå resursdata från fältet. Datatillväxten är på gruvsidan också en stor utmaning, med malmkroppsmodellering och den direkta korrelationen mellan data och filstorlek. Effektiv förvaltning, menar Brandt, krävs för att upprätthålla höga nivåer av modellnoggrannhet som återspeglar den unika komplexiteten i varje gruva och utvinner värdefulla insikter för effektivt beslutsfattande.

”MinePlan Block Model Manager är bara början på vad vi hoppas kommer att bli en transformerande resa för gruvindustrin och resursstyrning överlag”, summerar Susan Brandt.

Sömlös delning av framsteg
Poängen med MinePlan Block Model Manager är att den hanterar dessa utmaningar samtidigt som flera användare kan samverka inom ramen för samma projekt och dela sina framsteg sömlöst. Parallellt bibehålls också versionsintegriteten och redigeringshistoriken spåras.
”Med den här nya lösningen kan gruvföretag effektivisera sina arbetsflöden och förbättra datatolkningen, vilket leder till smarta beslut och operativ effektivitet,” konstaterar Hexagon i sin pressanmälan av lösningen.

Bland annat pekar man vidare på att en av de viktigaste fördelarna med MinePlan Block Model Manager är möjligheten för projektintressenter att visualisera förändringar av modellen när den fortskrider genom händerna på tekniska experter. Detta förbättrar granskningsbarheten och informationskvaliteten, vilket kulminerar i förbättrad rapportering.
”Blockmodell-lösningen effektiviserar arbetsflödet för dataöverföring, laddar stora modeller snabbare, förbättrar produktiviteten genom att minska tiden från provpunkt till beslut, vilket påskyndar modelleringsprocessen.”

Automatiserad integration med andra system
Med nya Block Model Manager Application Programming Interface (API) automatiseras integration med andra system, vilket möjliggör datakompatibilitet i nedströms gruvdesign och schemaläggning av arbetsflöden, vilket tar bort behovet av att manuellt importera eller exportera blockmodellen. Detta är det kritiska första steget mot att göra det möjligt för gruvorganisationer att ha en smart plattform från en teknikpartner för mjukvara, hårdvara och analys med en konsekvent upplevelse för implementering, tjänster och support.

”MinePlan Block Model Manager är bara början på vad vi hoppas kommer att bli en transformerande resa för gruvindustrin och resursstyrning överlag”, summerar Susan Brandt.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title