Annons

IMPACT INNOVATION – halvmiljard satsas på att säkra svensk teknik-, innovations- och hållbarhetsutveckling

RISE DRIVANDE I TVÅ PROGRAMKONTOR En av vägarna för att hålla Sverige i framkant när det gäller teknik-, hållbarhets- och innovationsutveckling är programmet Impact innovation. Det kan beskrivas som en kraftsamling med aktörer från näringsliv, akademi, offentlig sektor och civilsamhälle som gått samman går samman för att möta vår tids och framtidens samhällsutmaningar. Initialt är siktet inställt mot utvecklingen fram till 2030-talet tanken är att programmen som sjösätts ska öka takten i den gröna omställningen och stärka vår internationella konkurrenskraft. Bakom satsningen står Energimyndigheten, Formas och Vinnova. I dagarna blev det också klart med de första fem programmen som får finansiering. De fokuserar på hållbar och resililient industri, hållbar metall- och mineralförsörjning, hanteringen av vattenresurser, en reformerad offentlig sektor samt hållbar samhällsbyggnad och mobilitet.
Det är heller inga småpengar detta handlar om: När programmen är i full gång är det en statlig finansiering på en halv miljard kronor per år, där näringslivet och andra aktörer kommer att bidra med minst lika mycket.
— Vi är glada över att fem program nu startar. Programmen kommer att utvecklas under flera år med fler aktörer som ansluter utifrån behov och möjligheter. Perspektiv från samhällets alla delar behövs, säger Darja Isaksson, generaldirektör för Vinnova.
Från Formas perspektiv pekar Johan Kuylenstierna, generaldirektör på att Impact Innovation är en nytänkande satsning vad gäller utformning, upplägg och arbetssätt.
- De utmaningar samhället står inför hänger samman och vi myndigheter utmanar oss nu för att bli bättre på att utgå från ett systemperspektiv och stärka samverkan för att utveckla nya lösningar, säger han.
Klart är också att RISE, RISE Research Institutes of Sweden, är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner, kommer att spela en framstående roll: RISE kommer att vara drivande i två programkontor i denna Sveriges stora innovationssatsning för 2030-talet. Bland annat är RISEs program Water for Vital Environments – WAVE - ett av de fem program som Vinnova beslutat att bevilja medel till. Dessutom är RISE huvudpartner till Teknikföretagen i programmet Net Zero Industry och man är även delaktiga i programmet Shift2Access.
- Att RISE nu kommer att vara drivande i två kontor och delaktiga i ytterligare ett är ett kvitto på vår centrala position i Sveriges innovationssystem, säger Malin Frenning, VD för RISE.
Mer om de fem program-satningarna nedan.

Här är programmen som får finansiering:

Net Zero Industry Programme – ska accelerera svensk tillverkningsindustris utveckling mot netto noll-utsläpp. Programmet fokuserar på två centrala områden för omställning: extrem resurseffektivitet och resiliens. Målen inkluderar bland annat en 75-procentig minskning av växthusgasutsläpp. Programmet leds av Teknikföretagen tillsammans med RISE.

Water for Vital Environments – här handlar det om hållbart vatten för alla år 2050. Programmet ska åstadkomma en systemomställning för hanteringen av vattenresurser och relaterad infrastruktur. Målet är en framtid där vatten är tillgängligt i rätt kvantitet och kvalitet trots ett föränderligt klimat. Återigen har RISE en viktig roll: Det leds av RISE i samverkan med IVL Svenska Miljöinstitutet, Linköping Science Park, Lunds universitet, Stockholm Environment Institute och Svenskt Vatten.

Metals&Minerals – hållbar och motståndskraftig metall- och mineralförsörjning är fokus i detta. Programmet ska öka och säkra tillgången på metaller och mineraler på ett hållbart sätt och minska det planetära avtrycket av utvinning och produktion. Det leds av Jernkontoret i samverkan med Luleå tekniska universitetet, LTU Business, Sustainable Steele Region, SveMin, Svenska Gjuteriföreningen, Svensk Aluminium och Örebro universitet.

SustainGov – även den publika sektorn får del av satsningarna. I detta program är utgångspunkterna att reformera offentlig sektor för att säkerställa samhällets hållbarhetsomställning. Programmet tar sikte på att hållbarhetsomställningen görs på ett demokratiskt, rättssäkert och verkningsfullt sätt. En reformerad offentlig sektor är central för att uppnå en övergång till hållbarhet. En nyckel är ett skifte från centralstyrning till interaktiv samhällsledning, ”from government to governance”. Programmet leds av Mittuniversitetet i samverkan med bland andra Sveriges kommuner och regioner (SKR), ett antal kommuner och regioner, Myndigheten för Digital Förvaltning (DIGG), Handelshögskolan, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Samhällsnytta vid Karlstad universitet.

Shift2Access – i detta program är centerpunkter att ställa om Sverige till attraktiva och tillgängliga livsmiljöer för alla. Programmet sammanför bygg- och transportsektorerna för att mobilisera aktörer kring tre skiften: att integrera byggd miljö och mobilitet till ett ekosystem, cirkulära affärsmodeller och konkurrenskraftiga alternativ till enskilt bilresande.

Det leds av IQ Samhällsbyggnad tillsammans med VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) i samverkan med bland andra Boverket, Trafikverket, flera forskningsinstitut, Region Skåne, Region, Stockholm, Västra Götalandsregionen, Västtrafik och Volvos Forskningsstiftelse. Även RISE finns med på ett hörn.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title