Att Absolut Vodka endast tillverkas i Åhus av svenskt höstvete är lika självklart som att champagne bara tillverkas av druvor från Champagne. Absolut Vodka har blivit den svenska livsmedelsexportens flaggskepp, en position som man tänker göra allt för att behålla.
Siemens Opcenters roll i detta tar sikte på att hjälpa The Absolut Company att bättre möta några av utmaningarna på dryckesmarknaden, exempelvis den ökande efterfrågan på hög kvalitet och variation i produkter och produktion, samt det höga kostnadstrycket på den globala mat- och dryckesmarknaden.
– Det är en tuff resa och vi är glada över att Siemens Digital Industries är vår samarbetspartner på denna färd, säger Anna Schreil.
Från inkommande material till distribution och rapportering
Opcenter Execution-paketet är en del av Siemens erbjudande till företag inom konsumentförpackade varor och till bolag inom livsmedels- och dryckesindustrin. Lösningen har utvecklats för att täcka hela värdekedjan, från mottagande av inkommande material till distribution av producerade varor, inklusive kvalitetskontroll, produktplanering och schemaläggning samt rapportering, trender och avancerad analys.
I The Absolut Companys produktion är vidare sånt som spårbarhet en nyckel, liksom att hantera order mer effektivt och att övervaka produktionen i realtid.
– Produktproducerande B2C-företag över hela världen står inför ökade regleringar, dessutom kan behovet av tillverkning för att möta lokala krav och lokal konkurrens resultera i minskade marginaler, säger Mats Friberg, VP och CEO på Siemens Digital Industries Software. The Absolut Company vet att digitalisering är nyckeln för att fortsätta vara i framkant i denna föränderliga bransch. Vi värdesätter förtroendet vi fått för våra lösningar och kommer att vara en lyhörd partner till The Absolut Company när de fortsätter att utvecklas till ett fullt ut digitaliserat företag.
Att skapa en digital tråd
En intressant aspekt i detta sammanhang handlar om att bygga digitala trådar. Ett område där Siemens nya verktygsportfölj, Xcelerator, som bl a innehåller den innovativa Mendix-lösningen, kan spela en roll.
Det är en integrerad portfölj av programvara, tjänster och en plattform för applikationsutveckling. Kärnan i uppställningen är just Mendixmjukvaran, som Siemens köpte förra året. Denna har ursprungligen använts inom banking och logistik för att koppla ihop ”programstackar” och bygga appar. I Siemensutvecklarnas händer har grundkapabiliteterna dragits ut till i stort sett vilken bransch som helst. Poängen är enkelheten att utföra sånt som tidigare varit väldigt komplext, t ex att bygga appar. Med Mendix behöver man inte koda i programmeringen. Det gör programvaran. Användaren behöver bara ”dra och släppa” och kan i en anpassad app bygga en instrumentbräda, en ”dashboard”. Denna ger inte bara aktuella statusrapporter, tillgång till sånt som 3D-modeller, BOMar, OT-data (Operational Technology, ”driftsteknik”) och annat från alla mjukvaror och maskiner som ingår i ett företags konfiguration av mjukvaror och enheter i produktionsapparaten, utan kan också förses med åtgärder relaterat till olika ”alerts” och sånt som behöver fixas. Och som sagt, allt detta utan att det krävs en massa kodning, därav beteckningen ”lågkod”.
Knyter ihop och kombinerar
En finess med denna faktiskt eminenta lösning är att den knyter ihop och kombinerar inte bara hela portföljen av Siemens programvaror för design, konstruktion och tillverkning. Man kan också monitorera, alerta, titta på 3D-assemblies, variantkonfigurationer, systemupplägg, utlösa prediktiva underhållsåtgärder, skapa arbetsflöden och plocka data från andra utvecklares mjukvaror som finns i produktionsapparaten.
Detta är varken mer eller mindre än digitalisering i sitt prydno med enkelhet som ger status i tillverkningen och kontroll av produktionen.