Annons

IoT: SKF visar upp ny teknik kring lastmätning av sensorlager

Det har alltså blivit dags för den svenska marknaden att del av SKF:s nya banbrytande innovation. Det uppkopplade lagret har integrerad optisk fiberteknik, utan elektronik. Det möjliggör att du till exempel kan visualisera krafter, kraftriktningar, temperaturer, hastigheter och smörjförhållande i realtid. Mätningarna kan göras över långa avstånd i svåra elektriska och kemiska miljöer utan störningar.
– Den upptäcker signaler från rullningslagret som gör det möjligt att agera innan ett potentiellt fel har uppstått. Signalerna, som man följer från lagret, visar hur maskinen uppför sig och var krafterna kommer ifrån, säger Carl Pucher.

Kombinerar lager- och fiberoptisk kompetens
Idén har SKF haft i ett tiotal år. Men när de förra året bestämde sig för att industrialisera produkten kontaktades Proximion, ett dotterbolag till Hexatronic. Nu har samarbetet lett till att innovationen har blivit verklighet.

Carl Pucher, produktansvarig för Fiber Optic Sensing på SKF.

– Vi kan lager och de kan fiberoptik. Väljer man att göra allt själv tar det lång tid och resultatet blir inte lika bra. Tack vare samarbetet har arbetet gått snabbare, samtidigt som vi har fått fram en bra produkt.
I våras premiärvisades mätinstrumentet i Hannover. Första gången tekniken visas i Sverige blir på Elmia Subcontractors utställning IoT Arena, en kunskaps- och inspirationsarena där företag presenterar sina innovationer. I år arrangeras mässan den 12–15 november och här visas uppkopplade produkter, tjänster eller smarta lösningar på olika problem.
Carl Pucher ser fram emot att lansera tekniken för den svenska marknaden.
– Vi är först ut med det här. I dag finns ingen annan teknik där du kan följa laster i realtid, direkt från lagret, säger Carl Pucher.

Optimering av pumpar i drift
SKF:s unika teknik handlar dock inte bara om tillståndsövervakning och att lokalisera fel som kan uppstå i processen. Den ger också ingenjörer nya insikter om maskinens prestanda, vilket gör det möjligt att effektivisera maskinanvändandet hos kunden.
– Den kan vara avgörande för att optimera styrningen av utrustningen. Du kan skicka enorma mängder data på långa avstånd och få information i realtid.
I ett första skede är tekniken framtagen för att optimera pumpar i drift och dess design. Framöver kommer SKF med fler användningsområden för tekniken.
– Varje applikation och kund är unik och de kommer att använda den på många olika sätt. Så småningom kommer vi att lansera tekniken mot flera applikationer, säger Carl Pucher.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title