Annons

Klädjätten H&M i samarbete med Volta Trucks och Cake kring el-baserade transporter i storstäder

Tanken med den nu annonserade modellen är att en Volta Zero ellastb kommer att agera som ett mobilt mikro-lager och distributör till Cake-motorcyklarna. Motorcyklarna lastas in i lastbilen redan vid huvudlagret utanför staden. När de sedan når en lämplig destination i centrum kommer el-motorcyklarna att lastas ur och användas för att transportera varorna den sista sträckan till en mängd olika butiker i centrum, så kallade ”last mile deliveries”. Fördelen är att motorcyklarna är mer flexibla och rör sig enklare och snabbare i trafiken än lastbilen.
Dessutom tar de mindre plats på gatorna och vid parkering. Under arbetsdagen kan Volta Zeron sedan förflytta sig till andra destinationer i centrum och även agera som en ladd-plats för el-motorcyklarna.

”En unik kombination”
”Både Volta Trucks och Cake har sin bakgrund i viljan att lösa dagens problem med transporter och hållbarhet. Trots att företagen ägnar sig åt helt olika områden av elektrifierade transporter, blir kombinationen av de här båda trafikslagen tillsammans en unik hållbar transportlösning i komplex och trång stadstrafik,” hävdar bolagen i en gemensam pressrelease. ”Särskilt i en tid när ökad e-handeln kräver allt fler och snabbare transporter.”
– Eftersom en majoritet av transportkedjorna inom ’last mile deliveries’ snart kommer att bli förbjudna i de största städerna i världen, kommer de ledande företagen inom e-handel nu att tvingas att arbeta fram nya framtids-säkrade sätt att leverera. Det behövs lösningar som skapar både mindre utsläpp och mindre trängsel i trafiken. Det här unika mobila ekosystemet som tre företag testar tillsammans sätter en tydlig riktning för både affärsfördelar och hälsosammare stadskärnor, säger Stefan Ytterborn, grundare och CEO på Cake.

Ett fordon som är specialiserat på urbana leveranser
Som PLM&ERP News tidigare rapporterat i flera artiklar är Volta Zero världens första lastbil i 16-tonsklassen, ”som är helt designad för elektrisk drift i stadstrafik och urban logistik för att minska transporternas miljöpåverkan i stadskärnor.”
Denna lastbilsmodell är konstruerad med en drivlina och ett batteripaket som levererar en helt elektrisk körsträcka på mellan 150-200 km, som beräknas att reducera klimatpåverkan med 1,2 miljoner ton CO2 till 2025.
I ett PLM-perspektiv är fordonet designat på Dassault Systemes 3DEXPERIENCE, som en sammanhållen PLM-plattform. Produktframtagningen sker enligt en distribuerad modell där utvecklingsteamet är lokaliserat i Storbritannien, medan huvudkontoret och affärsdriften sköts från HK i Stockholm och tillverkningen sker på en f d MAN-fabrik i Steyr, Österrike.
Den första prototypen av Volta Zero visades upp i september 2020 och de första fabriks-tillverkade fordonen genomför just nu testning hos kunder nu under slutet av 2022.
DB Schenkers order på 1470 Volta Zero i november 2021 är fortfarande den största affären av tunga elektriska lastbilar i Europa. Den följs av franska Petit Forrestiers beställning av 1000 Volta Zero. Totalt har Volta Trucks tagit emot beställningar på omkring 6500 Volta Zero till ett värde av ca 1,4 miljarder euro.

Cake tar sikte på breda användargrupper
Om Cake kan noteras att det är en svensk tillverkare av elektriska motorcyklar och mopeder inom segmentet ”premium lightweight”. Det nuvarande modellprogrammet omfattar tre olika plattformar:
* Kalk för offroad,
* Ösa för flexibla transporter och
* Makka för stadspendling.
Genom en rik katalog med tillbehör och olika konfigurationer når Cake ut till en bred grupp av användare med olika applikationer, som även inkluderar korta och flexibla transporter i stadstrafik.
Cake blivit utsett till ett av världens mest innovativa företag av Fast Company, både 2020 och 2021. Företaget fick dessutom ta emot priset för ”100 most important inventions” av amerikanska tidskriften Time Magazine 2021.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title