På Orcla Nidar har man använt RS Production sedan 2016, och genom att kontinuerligt basera beslut på fakta från produktionen har fabrikens OEE kunnat vässas en hel del.
Tidigare arbetade konfektyr-tillverkaren mer konventionellt med manuella ”papper-och-penna-metoder” för produktionskontroller och kodning av förlustorsaker. Den insamlade informationen överfördes sedan till Excel.
Förutom att det var tråkigt och tidskrävande var det svårt att göra en korrekt förlustanalys, eftersom många förluster rapporterades som “Annat” på grund av att operatörerna inte alltid kom ihåg. Ingen historisk data fanns heller tillgänglig och trendanalys, vilket alltså inte kunde göras.
Började använda mjukvaran 2016
I dagens pressmaterial berättar Kerstin Leistad att dessa problem upphörde 2016 efter att ha kommit igång med RS Production.
– Dessutom har vi kunnat gå över från att arbeta i stora förbättringsprojekt till mindre, smidigare förbättringar som riktar sig mot specifika frågor, fortsätter hon och tillägger:
– Vi investerar i digitalisering för att ligga i framkant, särskilt i vår helt nya produktionslinje som nu byggs. Vi arbetar ännu mer med visualiseringar och går över till att arbeta helt digitalt i möten i hela vår fabrik, vilket gör det möjligt att fatta bättre beslut snabbare.
Så används programmet
Hur går det hela till rent praktiskt? Man använder RS Production under hela produktionsdagen. Produktionsstopp loggas automatiskt och kategoriseras korrekt av operatörerna, vilket gör att insamlad produktionsdata håller hög kvalitet. Till exempel används standardiserade rapporter för morgonmöten i alla produktionslinjer där produktionsteamen går igenom de största förlusterna från föregående dag och så går man igenom planerade åtgärder.
Produktionsledningen har sedan veckovisa möten där man granskar produktionsdata på veckonivå, prioriterar förbättringsarbete och planerar åtgärder baserat på de största kvartalsvisa och årliga förlusterna.