Annons

MathWorks Release 2024b av MATLAB och Simulink: Förbättringar för att skala, automatisera och effektivisera viktiga aspekter av arbetsflödet

Nya appar och funktioner vässar utvecklingsarbetet av APPLIKATIONER för SIGNALBEHANDLING. När CAE-spelaren och utvecklaren av matematisk datormjukvara, MathWorks, släpper nya programversioner är det alltid av stort intresse. Bolagets lösningar finns på många ställen och är en av de dominerande aktörerna på sitt område med MATLAB - en programmeringsmiljö för algoritmutveckling, dataanalys, visualisering och numerisk beräkning – och Simulink, som är en blockschema-miljö för simulering och modellbaserad design av multidomän- och inbäddade ingenjörssystem. Intressant i Simulink-sammanhanget är att MathWorks också erbjuder ett MBSE-verktyg, Simscape, som utnyttjar kärnmodulen Simulink System Composer. MBSE står för Model Based Systems Engineering och är en teknik där man skapar och utnyttjar virtuella systemmodeller som den huvudsakliga plattformen för kunskapsutbyte mellan inblandade parter, snarare än via externa dokument eller separata informationskanaler. Med Simscape får man en miljö för modellering och simulering av fysiska system som spänner över mekaniska, elektriska, hydrauliska och andra fysiska domäner. Simscape-modeller kan distribueras till andra simuleringsmiljöer, inklusive hardware-in-the-loop-system (HiL), via automatisk C-kodgenerering.
Med de här lösningarna och andra har MathWorks tagit en position som marknadstvåa vad avser årliga intäkter på den kommersiella simulerings- och analys-sidan efter klara ettan, Synopsys-ägda Ansys. De senaste åren har man enligt CIMdata legat på en marknadsandel runt 13-14 procent med årliga intäkter i trakterna av 1,3 miljarder dollar, motsvarande ca tio gånger så mycket i svenska kronor.
Särskilt inom växande områden som inbäddade program/kontroller, dataanalys, artificiell intelligens och maskininlärning är MathWorks globalt erkänd som ledande. Bolaget har faktiskt långt över en miljon MATLAB-användare världen över i både industri och akademi. Man har också ett betydande ekosystem av tredjepartsutvecklare av över 500 lösningar som bygger på MATLAB och Simulink. Dessa lösningar hjälper till att utveckla ett brett utbud av avancerade produkter, inklusive fordonssystem, flygkontroller och flygelektronik, telekommunikations- och annan elektronikutrustning, industrimaskiner och medicinsk utrustning.
Detta sagt presenterade MathWorks nyligen release 2024b (R2024b) av produktfamiljerna MATLAB och Simulink. R2024b introducerar flera stora uppdateringar som effektiviserar arbetsflödena för ingenjörer och forskare som arbetar med trådlösa kommunikationssystem, kontrollsystem och digitala signalbehandlingsapplikationer.
Allmänt, förutom produktförbättringar av MathWorks-plattformen, innehåller R2024b stora uppdateringar av just MATLAB- och Simulink-verktygen. PLM&ERP News tar idag en snabbtitt på de viktigaste bitarna i detta.
"En organisations förmåga att leverera högkvalitativa, tillförlitliga och säkra produkter understryker den kritiska rollen av simulering och modellbaserad design", kommenterar MathWorks VP för Design Automation, Andy Grace.

Andy Grace fortsätter med att peka på flera värden av förbättringarna i nya versionen:
”Förbättringarna i R2024b är designade för att hjälpa skala, automatisera och effektivisera viktiga aspekter av arbetsflödet, vilket gör det möjligt för ingenjörer att optimera systemets prestanda och tillförlitlighet,” säger han.

6G vågformsgenerering i uppdaterade 5G Toolbox
Ursprungligen var 5G Toolbox byggd för att tillhandahålla funktioner för modellering, simulering och verifiering av nya radio (NR) och 5G-avancerade system. Med dagens versionssläpp har det runnit betydligt mer vatten under denna bro: 5G Toolbox möjliggör nu utforskning av 6G-vågformsgenerering och signalkvalitetsbedömningar av 5G-vågformer.

DSP HDL Toolbox tillhandahåller hårdvaruförberedda Simulink-block och delsystem för utveckling av signalbehandlingsapplikationer. Verktygslådan innehåller nu en ny interaktiv DSP HDL IP Designer-app för att konfigurera DSP-algoritmer och generera HDL-kod och verifieringskomponenter.

Simulink Control Design används för att designa och analysera styrsystem modellerade i Simulink och erbjuder nu möjligheten att designa och implementera icke-linjära och datadrivna styrtekniker, som glidläge och iterativ inlärningskontroll.

System Composer möjliggör arkitekturspecifikation och analys för modellbaserad systemteknik och mjukvaruarkitekturmodellering. Verktyget gör det nu möjligt för kunder att redigera deluppsättningar och beskriva systembeteende med aktivitets- och sekvensdiagram.

Paket som utnyttjar Simulink och modellbaserad design
Fler nyheter: Det finns ett nytt hårdvarustödspaket tillgängligt för Qualcomm Hexagon Neural Processing Unit (NPU), tekniken som är inbäddad i Snapdragon-familjen av processorer. Paketet utnyttjar Simulink och modellbaserad design för att sömlöst distribuera C-kod av produktionskvalitet över olika Snapdragon-processorer för DSP-applikationer.

För mer information om alla nya förbättringar och buggfixar till produktfamiljerna MATLAB och Simulink, besök mathworks.com/products/new_products/latest_features.html

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title