Annons

När misslyckande inte är ett alternativ: Om SANDVIK och digital tillverkning för flygindustrin

Flygindustrin står inför unika bearbetningsutmaningar. De komplicerade komponentformerna och strukturerna i kombination med de varierande toleranser som krävs för olika komponenter kan göra tillverkningsprocessen både krävande och dyr. Flygindustrins natur – och dess hårda kvalitetsregler – innebär också att komponentproduktionen måste vara felfri. För att optimera tillverkningen krävs noggrann planering och ordentliga förberedelser som bygger på korrekta och tillförlitliga data. I sin strävan att stötta originaldelstillverkare inom flygindustrin menar Sandvik Coromant att man har flera olika lösningar som förbättrar bearbetningsprocesser och säkerställer komponenternas kvalitet och tillförlitlighet.

Nya nivåer av insikter för säkrare beslut
Vi konstaterade inledningsvis att ett ökande antal branscher inför digitala tekniker i sina tillverkningsprocesser. Digitala verktyg och de data som de kan generera om nyckelparametrar kan ge en nivå av intuition och insikt som traditionell bearbetning saknar. Detta är särskilt viktigt i strängt reglerade branscher som flygindustrin där exakthet och effektivitet är avgörande i varje steg.

Inom Sandvik pekar man på Coromants CoroPlus-verktygsbibliotek, som är en webb-baserad programvara där användaren kan bygga och hantera sitt verktygsbibliotek och sina verktygsuppsättningar utifrån standarddata om mer än 900 000 artiklar från flera olika skärverktygstillverkare. Biblioteket är molnbaserat, möjliggör enkel datadelning och dataimport till CAM och simuleringsprogramvaror.
”Produktions- och maskiningenjörer och CAM-programmerare kan enkelt skapa verktygsuppsättningar som är anpassade för specifika bearbetningsuppgifter eller få optimerade rekommendationer för varje applikation. Verktygsdata bekräftas av respektive leverantör och är kompatibla med systemmiljöer som uppfyller ISO 13399, den internationella standarden för återgivning och utbyte av skärverktygsdata,” konstaterar  Francis Richt.

Standarddata och minimerad risk
Med CoroPlus-verktygsbiblioteket kan tillverkare av komponenter för flygindustrin spara värdefull tid genom att slippa leta upp och mata in verktygsdata för hand, och minska felmarginalen vid datainsamling från olika system. Den centraliserade plattformen innehåller alla viktiga standarddata och minimerar risken – så att tillverkarna kan göra rätt från start. 
”Men tillverkare inom flygindustrin kan också förbättra sin verksamhet genom att använda CoroPlus Connected med Silent Tools Plus. Med CoroPlus Connected möjliggörs datadriven processautomatisering för att öka effektiviteten och optimera kvaliteten i produktionen. Denna lösning är särskilt effektiv i komplicerade processer som tillverkning av jetmotorkomponenter och landningsställ, där visualisering är svårt och operatörerna kan få kämpa för att se inuti komponenter på grund av deras komplicerade strukturer eller utmanande material,” hävdar Richt och fortsätter: 
”Silent Tools Plus-adaptrar har sensorer som kan mäta viktiga parametrar som höjd, temperatur och belastning, och överföra dessa data automatiskt till maskinen. Detta minimerar inställningstiden för verktygsuppsättningar och ger operatören bättre kontroll när verktyget är i ingrepp. ”

Om man kan säkerställa att verktygen är korrekt inställda och fungerar med lämpliga belastningar och mått kan detta effektivt minimera stilleståndstider och resursslöseri. Detta är särskilt viktigt inom flygindustrin där exakthet är avgörande för att slippa kassera delvis bearbetade komponenter i ovanliga och dyra material. Silent Tools Plus stöder också säkerhet, komponentsäkerhet och ökade cykeltider, vilket leder till produktivitetsvinster i allmänhet samt skyddar tillgångar och produktion. 

Tillförlitlig datainsamling och analys nycklar
För att förbättra driftseffektiviteten och utrustningens totala effektivitet i komplicerade tillverkningsprocesser inom flygindustrin är tillförlitlig insamling och analysering av data viktigt. Med CoroPlus Machining Insights kan ingenjörer och operatörer få en centraliserad översikt över maskindata så att de kan visualisera processen från start till slut. Manuell datainsamling är långsam och ger ofta upphov till fel – vilket flygindustrins ingenjörer måste undvika.
Det molnbaserade systemet däremot samlar in data, och sparar dessa, från alla maskiner och verktyg för total drifttransparens. I historik och realtidsrapporter kan ingenjörerna se maskin- och verktygsanvändningen, fel och prestanda, vilket ger insikt om förbättringsområden och möjligheter till processoptimering. Detta kan förbättra den totala produktiviteten och belysa riskområden inom tillverkning. Francis Richt: 
”CoroPlus Machining Insights är enkelt att integrera i en verkstad och kan enkelt skalas upp och ner eftersom det är en programvarubaserad produkt. Användaren får inte bara full överblick över maskinutnyttjandet och behov av prediktivt underhåll, utan kan också logga in för att visualisera olika anläggningar off site. På så sätt kan ingenjörer få bättre kontroll över produktionen och ge utrymme för prediktivt underhåll och enkel diagnostik av problem som kan påverka tillverkningen negativt.”

Optimerade rekommendationer för hållbarhet
Digitalisering inom flygindustrin kan absolut ge stora fördelar vad gäller produktionskvalitet, men hållbarhet är en annan viktig fråga. Sandvik Coromants digitala tekniker kan ge verktygsrekommendationer som är optimerade för specifika uppgifter, vilket förbrukar mindre ström totalt sett. När maskinerna är uppkopplade mot varandra bidrar även detta till en på det stora hela effektivare drift, med kortare bearbetningstider och snabbare cykler.

”Dessa digitala lösningar är bara början när det gäller att kombinera automatisering med verktyg för flygindustrin. Artificiell intelligens och maskininlärning banar väg för att ny teknik smidigt ska kunna smälta samman sofistikerade programvarualgoritmer med flera decenniers specialiserad bearbetningskunskap. Målet med Sandvik Coromants tekniker är att driva automatisering och förbättra processproduktiviteten och hållbarheten. I processer som måste vara exakta, precisa och felfria kan digitalisering och datadrivet beslutsfattande ge ekonomiska besparingar och produktivitetsvinster,” avslutar Sandvik Coromants Digital Machining Business Manager.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title