Annons

Nya öppna affärsplattformen Xcelerator: Nu tar hela Siemens rygg på PLM- och automations-divisionernas upplägg

Det var en påfallande entusiastisk koncernchef och CEO för Siemens AG, Roland Busch, som kommenterade bolagets nya storsatsningar.
– Siemens Xcelerator, som den öppna affärplattform vi lanserar idag, kommer att påskynda digital transformation och värdeskapande för kunder av alla storlekar inom industri, byggnader, elnät och mobilitet. Digital transformation blir enklare, snabbare och skalbar. Siemens Xcelerator inkluderar inte bara en utvald portfölj av IoT-aktiverad hårdvara, mjukvara och digitala tjänster från hela Siemens, utan också en satsning på ett växande ekosystem av partners; och en större marknadsplats för att underlätta interaktioner och transaktioner mellan kunder, partners och utvecklare, summerade han saken.

Den nu breddade satsningen runt Xcelerator-plattformen ser ut som en klok expansion av Siemens Digital Industries Software- och automationsdivisionens visioner kring en svit av digitalt sammankopplade kapabiliteter. På PLM- och automationssidan har konceptet sedan länge visat sin duglighet och att Siemens AG nu slår på stora trumman och lyfter upp koncepttankarna och strukturer till koncernnivå är på många sätt en expansion av vad medarbetarna inom mjukvaru- och automationsavdelningarna redan satt i praktiskt system.

– Siemens nya ”Open Business Platform”, Xcelerator inkluderar inte bara en utvald portfölj av IoT-aktiverad hårdvara, mjukvara och digitala tjänster från hela Siemens, utan också ett engagemang för ett växande ekosystem av partners, säger Siemens högste exekutiv ledare, Roland Busch.

SaaS för bygg- och anläggning och utökat partnerskap med NVIDIA
Men det hände mer intressant under den stora lanseringen som genomfördes förra veckan:

  • Planerna på att köpa Brightly Software för att vässa arsenalen inom SaaS för digital byggnads- och anläggningshantering.
  • Ett utökat ”industriellt metaverse-partnerskap med NVIDIA för digital tvillingutveckling.”
  • Plus satsningar på partnereko-systemet och som sagt också en växande marknadsplats. 

Förvisso bra saker allihop, men återigen; beskeden från koncernchefen för Siemens AG, Roland Bush, blir en bekräftelse inte bara på den teknologiska kraften i koncepten från de industriella mjukvaru- och automationsdivisionerna i koncernen, utan också på att man i detta ser en stark kommersiell utvecklingskraft för hela bolaget.

Åtgärder för att skapa ny tillväxtkraft
En kvalificerad gissning i sammanhanget är att Siemens på toppnivå noga undersökt hur man skulle kunna skapa ytterligare tillväxtkraft i sitt jättebolag, t ex genom att analysera all mjuk- och hårdvara som finns i bolagets enorma lösningsportfölj. Med dessa komponenter på bordet har man sedan kunnat fundera på hur man skulle kunna transformera helheten och utveckla både bättre tekniska kombinationer, transformera hårdvaruaffären, vässa kundernas behov av att bygga upp sammanhängande värdekedjor och förvisso också på sista raden tjäna mer pengar till koncernen på detta. 

En grundpelare är vidare att lägga upp utbuden efter en SaaS-modell (Software-as-a-Service) och hantera detta för hela det stora industribolaget, Siemens AG.

I förlängningen ligger alltså, som nämndes i ingressen, sånt som att sälja t ex el-motorer ”as-a-Service”, eller ställverk ”as-a-Service”, o s v. Detta om något är att betrakta som en viktig bit i förra veckans stora tillkännagivande om Xcelerator som en öppen affärsplattform. SaaS och ”Product-as-a-Service” sålunda, vilket är trender som visat exponentiella tillväxtkurvor under de senaste åren.

Det teknologiska tänk och strukturella upplägg som Tony Hemmelgarn, CEO på Siemens Digital Industries Software – och hans medarbetare har lagt upp bordet, manifesterade i PLM-divisionens verktygssvit Xcelerator, har nu tagits upp som en modell för hur hela koncernutbudet ska utformas.

En fjäder i hatten för Hemmelgarns idéer
Allt nog är konklusionen att de teknologiska framgångar som Hemmelgarn och hans medarbetare fått upp på bordet uppenbarligen nu har slagit igenom i hela koncernen och bolagsbasen, Roland Busch, har entusiastiskt tagit till sig budskapet och idéerna och gör nu dessa till koncernpolicy. 
I ett pressmeddelande hävdade han att, ”Siemens Xcelerator kommer att göra det enklare än någonsin för företag att navigera i digital transformation – snabbare och i skala. Genom att kombinera den verkliga och den digitala världen över operativ och informationsteknologi ger vi kunder och partners möjlighet att öka produktiviteten, konkurrenskraften och skala upp innovationer.”

Han sa också att bolagets portfölj utvecklas mot ännu öppnare applikationer, ”med mer molnbaserade och ’as-a-service-lösningar’ och IoT-aktiverad hårdvara, som ständigt kan uppgraderas. Samtidigt kommer samarbetet att nå en ny nivå i vårt växande ekosystem av partners.”

Som ett första steg i ett djupare partnersamarbete planerar Siemens och NVIDIA att koppla ihop Siemens Xcelerator och NVIDIA Omniverse, en plattform för 3D-design och samarbete. Detta kommer att möjliggöra ett industriellt metavers med fysikbaserade digitala modeller från Siemens och realtids-AI från NVIDIA. Siemens säger att ”tillägget av Omniverse till det öppna Siemens Xcelerator-partnerekosystemet kommer att påskynda användningen av digitala tvillingar som kan leverera produktivitets- och processförbättringar över hela produktions- och produktlivscyklerna.” T v NVIDIAs ledare Jensen Huang, i mitten Siemens Roland Busch och t h Milan Nedeljkovic, Styrelsemedlem i BMWs ”Board of Management for Production”.

Köpet av Brightly Software och NVIDIA-samarbetet
Som noterats ovan tryckte Siemenschefen också på förvärvet av Brightly Software och bolagets utökade partnerskap med NVIDIA, som han hävdade, ”är viktiga milstolpar i implementeringen av vår strategi för att accelerera tillväxten av högt värde.” 

  • När det gäller Brightly, ett ledande USA-baserat programvaruföretag för anläggnings- och underhållshantering sa han att, ”dess väletablerade kapacitet inom nyckelsektorer tillför Siemens digitalt och mjukvarukunnande för byggnader. Det kommer att vara ett kärnelement i Siemens Xcelerator for Buildings-portfölj.”
  • Ett annat bygg- och anläggningsrelaterat tillkännagivande var ett första nytt SaaS-erbjudande som en del av Siemens Xcelerator. Building X, heter lösningen, som är en ny smart byggnadssvit för att skapa en enda källa till sanning (SSOT) som tar bort komplexiteten ur digitaliseringen och stödjer kunderna att uppnå sina miljö- och hållbarhetsmässiga nollutsläppsmål. Det är en komplett data- och analyssvit som bryter ned datasilor över domäner som energihantering, säkerhet och byggnadsunderhåll. Building X blir en modulär, helt molnbaserad och öppen mjukvarusvit, med AI-aktiverade applikationer, stark anslutning och inbyggd cybersäkerhet.
  • Det fördjupade partnerskapet med NVIDIA har med digital tvillingteknik att göra. De två företagen satsar på att möjliggöra den industriella metaversen och öka användningen av AI-driven digital tvillingteknologi, som man menar, kommer att hjälpa till att ta industriell automation till en ny nivå. Som ett första steg i detta samarbete planerar företagen att koppla ihop Siemens Xcelerator, den nya öppna digitala affärsplattformen och NVIDIA Omniverse, en plattform för 3D-design och samarbete. Detta kommer att möjliggöra ett industriellt metavers med fysikbaserade digitala modeller från Siemens och AI-aktiverad, fysiskt exakt realtidssimulering från NVIDIA, som leder till att företag kan fatta beslut snabbare och med ökat förtroende för att man navigerar rätt.
Building Information Modeling (BIM) stöder beslutsfattande över hela livscykeln för ett byggprojekt. Det förbättrade samarbetet, somn driver processen, bidrar till att man samlar in och hanterar data så att alla intressenters arbete kan samordnas och informeras. Med BIM byggs en byggnad först virtuellt sedan fysiskt, med byggandet först efter att den virtuella byggnaden uppfyller alla förväntningar och specifikationer. Detta är en del av Siemens första nya SaaS-erbjudanden i Building X-lösningen.

Ett starkare partnereko-system som kan ge ny fart åt SAP-samarbetet
Ett annat spännande besked var det om att förnyade krafter satsas på att Siemens åtar sig att utveckla ett starkare partnerekosystem, som bygger på befintliga strategiska partnerskap, inklusive Accenture, Atos, AWS, Bentley, Microsoft och SAP. Avsikten är att utöka partnerskapsekosystemet med små, medelstora och stora företag. Denna punkt är kanske viktigare än man vid en första anblick skulle kunna tro. Ta exemplet med Siemens Digital Industries Softwares och SAPs revolutionerande samarbetsavtal kring cPDm-sviten Teamcenter för några år sedan. Att komma överens med det ”stora SAP” är en sak som kan bottna relativt snabbt, men steget därefter – att få till ett samarbete med alla SAP-partners, som jobbar med SAP PLMs lösningar ute i en rad företag, kräver betydligt mer arbete för att grundavtalet med SAP ska kunna utveckla sin fulla potential.

Atos är en av Siemens tunga partners inom industriverksamhet – en viktig del av bolagets PLM-avdelning är det nordiska PLM-företaget IDEAL Grp vars verksamhet man köpte för några år sedan. IDEAL Grp var då Europas största dedicerade Siemens-partner. Under förra veckans event deklarerade Siemenschefen att denna typ av partnersamarbeten kommer att understödjas av ytterligare satsningar.

Slutligen: Siemens planerar också att integrera sina industriella IoT-lösningar (IIoT) för industrin som Industrial Operations X, som sammanför lösningar och applikationer från sensor till edge till moln, IoT-as-a-Service och utvecklingsmöjligheter kring låg kod, samt ett brett utbud av färdiga att använda appar. Det möjliggör sammanslagning av data från den verkliga automationsvärlden med den digitala världen av informationsteknologi, berikad av Siemens vertikala IT/OT-integrationskunskaper och möjligheter. Att bryta ner datasilos kommer att hjälpa företag att öka sin prestanda, produktivitet, flexibilitet och hållbarhet.

En bekräftelse av Xceleratorplattformens styrka som samarbetsplattform
Summa summarum ska konstateras att det definitivt finns starka värden med att expandera Xcelerator-tänket till att bli ett koncernomfattande. Produktframtagnings- och energivärlden blir allt mer komplex som en spegling av alltmer avancerade produkter och affärsupplägg. Behoven av att riva ner barriärerna mellan traditionella silor i värdekedjan blir därmed alltmer angelägen. Samverkan mellan alla intressenter i allt mer avancerade produktions- och hanteringskedjor kräver djupare samverkan och verktyg för att realisera dessa.
Men, som sagt, tankegången är inte ny inom Siemens-koncernen i och det konceptuella tänket ser ut som en blåkopia på vad mjukvaru- och automationsdivisionerna sysslat med länge. Det blir på flera sätt bekräftelser på hur rätt man tänkt inom dessa avdelningar.

Samtidigt ska sägas att lanseringen av Siemens Xcelerator-plattformen är det logiska nästa steget i koncernens digitala strategi. Bolaget kommer att kunna låsa upp betydande värde för befintliga och nya kunder, särskilt nya inom segmentet mindre och medelstora företag.

För Siemens som bolag finns det säkerligen också finansiella vinster att hämta. Själva talar man i pressmaterialet om en årlig tillväxttakt på cirka 10 procent över konjunkturcykeln. Med SaaS-tanken som bas lär affärsplattformen också kunna bidra till utvecklingen av erbjudanden som stärker möjligheterna att nå dessa tillväxtmål, inte minst sympatiskt är ökningen av årligt återkommande intäkter.

Roland Busch tillade avslutningsvis:
– Detta är det logiska nästa steget i implementeringen av vår digitaliseringsstrategi för att möjliggöra ännu snabbare innovation och värdeskapande. Siemens Xcelerator förenar kraften från vårt fokuserade teknikföretag med ett blomstrande ekosystem av teknikpartners. Vi går samman för att förenkla digital transformation så att kunder av alla storlekar kan dra nytta av snabbhet och skala.”

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title