Annons

… och här säljer Semcon sin del i företag som utvecklar lösningar för autonoma snöröjningsfordon

Sedan starten 2015 har det som idag är Yeti Move AS utvecklat ett system för kontroll av autonoma fordon för snöröjning på flygplatser. Projektet var bland de första i världen där stora maskiner anpassades för att autonomt hålla start- och landningsbanor fria från snö.

– Vi ser fram emot ett fortsatt gott och långsiktigt samarbete, säger Hans Peter Havdal, Semcon i Norge.

SEMCON UTVECKLADE KOMPLEXA REALTIDSSYSTEM
Joint venture-bolaget samägdes då, 2015, av Semcon och Øveraasen, där Øveraasen bidrog med lång erfarenhet och djup teknisk kunskap inom snöröjningsutrustning, medan Semcon stod för expertis inom komplexa realtidssystem och autonom teknik.
Husqvarna kom in som delägare under 2019 och partnerskapet har skapat möjlighet att skala upp och i högre grad industrialisera den autonoma lösningen inom nya användningsområden. För att utveckla erbjudandet mot nya branscher och marknader krävs väsentliga investeringar och när aktiviteten nu ökar ändrar även samarbetet med Semcon inriktning. Semcon kommer fortsatt att vara en strategisk utvecklingspartner till Yeti Move, men avyttrar sin andel på 33,2% av bolaget till Husqvarna.

TESTER BÅDE I NORGE OCH SVERIGE
Som PLM&ERP News tidigare rapporterat har autonoma snöröjningsfordon testats på Oslo flygplats genom ett samarbete med norska flygplatsoperatören Avinor och fler fordon kommer att tas i drift under de närmsta åren.
Yeti Move och Øveraasen levererar även självkörande snöplogar till Swedavia som äger och driver flygplatser i Sverige.
Semcon skriver i ett pressmeddelande kring saken att man inte förväntar sig, ”väsentliga finansiella effekter för koncernen av avyttringen.”

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title