Annons

”Kraftfullt ramverk”: Om problemet med Maintenance 5.0 – och hur nya ISO-standarden underlättar

"Lätt att hamna i en ÅTERVÄNDSGRÄND där UNDERHÅLLS-TEAMEN lägger kraft på MILSTOLPAR med ett BEGRÄNSAT AFFÄRSVÄRDE." Enligt en undersökning av analytikern IDC var ökad operativ effektivitet högsta prioritet för industriorganisationer 2022 (51%). Det är rimligt att utgå från att detta förhållande i huvudsak också gäller idag, tre år senare. Men det är också en tydlig indikation på att effektiv hantering av tillgångars livscykel - som fabriksanläggningar, tillverkningslinor, maskinutrustningar etc - är kritiskt för att maximera avkastningen på investeringarna (ROI) i dessa värdefulla tillgångar. Ett relevant begrepp i sammanhanget är Asset Lifecycle Management (ALM), vilket sammanfattar den process genom vilken organisationer håller sina tillgångar i toppskick under hela livslängden. Detta genom att kombinera en rad strategier utformade för att förlänga en tillgångs livslängd och öka dess effektivitet.
Det finns förstås flera sätt att hantera detta, men ett starkt koncept i sammanhanget är ISO 55000-standarden. I dagens gästkrönika på PLM&ERP News diskuterar Bas Beemsterboer, ansvarig för försäljningsstrategi på Hexagons division för Asset Lifecycle Intelligence, kring denna.
Till saken hör att så sent som i somras släpptes de internationella uppdateringarna av ISO 55000-serien, som lite mer detaljerat kan beskrivas som en omfattande standard för hantering av tillgångar (asset management). Standarden styr viktiga områden som värde, organisationskoppling, ledarskap, resultat och fördelar med asset management, samt mätbara förbättringar och mognadsgrad.
”En vanlig och felaktig uppfattning om ISO-standarder är att de är utvecklade bara för stora företag, vissa branscher eller endast för efterlevnad. I realiteten är de ett kraftfullt ramverk som hjälper organisationer integrera hanteringen av sina tillgångar med organisationens behov på ett mer effektivt sätt. Det här är ett område där modeller för “underhållets mognadsgrad” eller “underhåll 5.0” ofta brister,” konstaterar han. Hur då?
”Konceptet “mognad” kan i sig vara en återvändsgränd, som gör att underhållsteamen lägger all kraft på att nå milstolpar som bara ger begränsat affärsvärde. De kan till exempel lägga stort fokus på KPI:er som visar på mogenhet, som hur stor andel av arbetet som läggs på förebyggande åtgärder, men utan att länka det till strategiska frågor som en CFO eller CEO funderar över,” skriver Beemsterboers.
Klicka på rubriken för att läsa hela krönikan på PLM&ERP News.

Mognadsmodeller hjälper inte alltid
Mognadsmodeller introducerades först av Winston Ledet 1999 och har blivit populära tack vare sina strukturerade sätt att förbättra underhållsrutiner. Mognadsgrad beskrivs i modellerna som olika steg eller förmågor som organisationen kan utveckla för att bli “bättre” på underhåll.

BILD av modell: Errandonea, I.; Alvarado, U.; Beltrán, S.; Arrizabalaga, S. A Maturity Model Proposal for Industrial Maintenance and Its Application to the Railway Sector. Appl. Sci. 2022, 12, 8229. https://doi.org/10.3390/app12168229

Modellerna uppskattas framförallt av företag som söker en tydlig strategi för att undvika att hela tiden reaktivt agera på stopp och fel. När de tar steget över till ett datadrivet fokus upplever de ofta snabba och stora fördelar. De ser färre oplanerade nedstängningar, minskade underhållskostnader, ökad säkerhet och produktivitetsvinster som leder till att många medarbetare kan flyttas över till mer strategiska arbetsuppgifter. Men när dessa organisationer fortsätter avancera enligt modellerna, uppstår stora problem.
Bland annat råkar de ofta ut för något som kan kallas “underhållsnärsynthet” – de fokuserar bara på teknologi och funktionalitet, trots att förbättringar inom andra områden skulle kunna ge större effekt. Hantering av tillgångar kan bäst ses som ett “system av system” där områden som ledarskaps-engagemang, processeffektivitet och kompetens har stor betydelse för bättre beslutsfattande och för resultatet.

Konceptet “mognad” kan i sig vara en återvändsgränd, som gör att underhållsteamen lägger all kraft på att nå milstolpar som bara ger begränsat affärsvärde. De kan till exempel lägga stort fokus på KPI:er som visar på mogenhet, som hur stor andel av arbetet som läggs på förebyggande åtgärder, men utan att länka det till strategiska frågor som en CFO eller CEO funderar över.

Hur kan ISO 55000 underlätta?
Uppdateringarna av ISO 55000-standarden visar på en väg framåt med konkreta sätt att hantera begränsningarna i mognadsmodellerna.
För verksamheter med omfattande tillgångar ger ISO 555000 fyra viktiga fördelar:

  • Praktiska sätt att minska komplexiteten: En av de största fördelarna med den reviderade ISO-standarden är att den fokuserar på praktiska steg istället för teoretiska hopp mellan mognadsnivåerna. ISO 550001 innehåller till exempel nya paragrafer om beslutsfattande kring tillgångar och beskriver hur man kan se på risk och möjligheter. Där beskrivs i konkreta steg hur de kan optimera hanteringen av tillgångar, med fokus på kontinuerliga förbättringar, istället för att försöka göra om systemet helt från ena dagen till den andra.
  • Införandet av en systemstrategi med affärsmålen i centrum: Den uppdaterade standarden har som målsättning att hjälpa organisationer nå strategiska mål genom att hantera sina tillgångar på ett mer effektivt sätt. Det sker genom att sluta se underhåll ur ett mognadsperspektiv. Istället hjälper den reviderade ISO-serien företag utveckla en strategisk plan, Strategic Asset Management Plan, SAMP. Här sätts fokus på tydligare och mer specifika krav på beslutsfattande, hur värdet av tillgångarna kan realiseras, asset management planning, risk och möjligheter, hantering av data och kunskap samt livscykelverksamhet.
  • Personal- och data-aspekter av en effektiv hantering av tillgångar: De två mest förbisedda områdena när ny teknik implementeras är hur människor involveras och hur data hanteras, två punkter den uppdaterade standarden adresserar. ISO 55012 ger riktlinjer för hur medarbetare kan involveras mer och och hur asset management-kompetens utvecklas. Det är helt avgörande att verksamheten har rätt kompetens, träning och kunskap inom området. ISO 55013 ger dessutom ett robust ramverk för hantering av data-tillgångar, stöd för beslutsprocesser och att säkra efterlevnad.
  • Anpassning till finansfunktioner: ISO 55010 ger riktlinjer om hur finansiella och icke finansiella funktioner inom asset management kopplas samman. Paragraferna beskriver ett stegvis sätt att säkra att underhåll uttrycks på samma sätt och att de verktyg och mått som används överensstämmer med de som används av ledande befattningshavare.

Den nya standarden ger en mycket tydligare bild av effekt, prioriteringar och investeringar och en direkt förståelse för hur investeringsplaner bidrar till övergripande strategiska verksamhetsmål, inklusive ESG-mål, Environmental (miljö), Social (socialt ansvar) och Governance (styrning).

Mer meningsfull hantering av tillgångar
Att gå från ett kalenderbaserat, reaktivt underhåll till ett bredare sätt att hantera tillgångar i linje med ISO 55000 innebär inte att man måste börja från början, eller att man förlorar tidigare gjorda investeringar.
Tillgångsintensiva organisationer har ofta stora mängder användbar verksamhetsdata i sina Enterprise Asset Management-system, inklusive jobbhistorik, kostnader, felhanteringar och information om skicket hos utrustningar och processer. ISO 55000 lägger tyngden på kunskaps-fokuserat beslutsfattande baserat på omfattande data-analys. Det innebär att man kan ta bort felande länkar och lättare kan koppla informationen till verksamhetsmål och riktlinjer. Det kan exempelvis handla om att inte kunna se risk och möjligheter med tillgångarna.

När glappen väl är identifierade kan Asset Performance Management (APM) överbrygga dem. HxGN APM är specifikt utvecklat för att ta information som redan existerar – EAM data om jobb-, kostnads- och fel-historik – och generera information verksamheten saknar – asset risk, möjligheter, kostnader och prestanda. Lösningen innehåller ett stort bibliotek  (Asset Twin Library) med över 200 tvillingar av vanliga industriella tillgångsklasser. Dessa tvillingar har fördefinierade funktioner som feltillstånd, förebyggande underhållsaktiviteter och analys. Det gör att organisationer snabbt kan sätta upp skyddsstrategier, det som Hexagon kallar “Ten Minute Twin, vilket avsevärt minskar hur mycket tid och resurser som krävs för implementation.

HxGN APM är utvecklad för att hjälpa organisationer hålla tillgångs-strategierna i linje med verksamhetsmålen och hela tiden balansera prestanda, kostnad och risk. Det sker genom bättre överblick över aktiverade tillgångsstrategier och kontinuerlig övervakning av tillgångarnas skick och prestanda. Riskexponering kan därmed bedömas bättre och företag kan fatta bättre verksamhetsbeslut.

Det här ligger helt i linje med ISO 55000s principer om kontinuerlig förbättring. Istället för att försöka nå högre mognadsgrad som ett slutändamål, kan organisationer fokusera på det som verkligen är viktigt: att förbättra finansiella resultat och fokusera på hållbarhet och riskhantering.

Av Bas Beemsterboer (bilden ovan),
ansvarig för försäljningsstrategi på Hexagons
division för Asset Lifecycle Intelligence.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title