Annons

ÖVERRASKANDE KÖP: Mångmiljardkoncern när Xllnc förvärvar Lin Education

IT-utrustningar, är ett fokus för det snabbväxande bolaget Xllnc. Företagets koncept handlar om att digitalisera hanteringen av IT-utrustnings hela livscykel inom ramen för Lifecycle Asset Management, LAM. Resultatet är lägre driftkostnad, högre säkerhet och mindre miljöpåverkan. 
Klart är också att det går undan i svängarna för detta bolag, som startade 2010. Idag är man 200 anställda och omsätter 1,3 miljarder kronor. Men det stannar inte där. PLM&ERP News kan idag avslöja att man nu tar ännu ett jättekliv uppåt i storlek när det nu blivit klart att Xllnc köper upp Lin Education, som levererar digitala helhetslösningar till skolvärlden. Det nya förvärvet ska hjälpa båda varumärkena att utvecklas tillsammans in i framtiden.
– Lin och Xllnc är ledande inom respektive kundsegment. Tillsammans blir vi en stor ledande aktör på två marknader, säger Martin Backman, CEO Xllnc.
Tidigare var Xllnc-prognosen för 2019 en omsättning på 1,7 miljarder kronor med siktet inställt på att dubblera omsättningen till 2021. Det lär gå fortare än så. I och med sammanslagningen med Lin Education blir den planerade, gemensamma omsättningen 2.4 miljarder 2019.

Med såna siffror i ryggen blir den nya kombinerade koncernen en ledande nordisk aktör. Xllnc levererar helhetslösningar inom IT till stora företag och myndigheter, medan Lin Education riktar sig till skolor.
– Detta är en perfekt matchning. Lin Education har gjort samma resa som vi på Xllnc gjort, fast inom skolvärlden och vi inom företagssektorn. Vi delar mycket gemensamma erfarenheter och är båda i framkant inom våra respektive områden, säger Martin Backman.

Ömsesidigt utbyte för utveckling
Affärsmodellerna för båda företagen liknar varandra, där de levererar allt från digitala verktyg till konsultation. Användarna har ofta samma behov och önskemål, för att få vardagen på arbetsplatsen att fungera på ett enklare sätt. Inom vissa områden har skolan kommit längre i utvecklingen än vad företagen gjort, och vice versa. Genom att samla kompetensen inom ett företag kommer man lära av varandra.
– Det kommer att bli ett ömsesidigt utbyte av kunskap. Vi kommer att dela med oss av lärdomar inom våra respektive områden och växa inom både skola och företagssektorn, säger Martin Backman.

– Vi förväntar oss att kunna dra stor nytta av varandra, säger Josef Lind, grundare och tidigare CEO, Lin Education.

Verkar under samma namn
Lin Education startades 2008 och har växt från att ha två anställda och en omsättning på fem miljoner om året, till att nu ha 120 anställda och en omsättning på 500 miljoner. Affärsidén är att leverera allt från datorer, surfplattor till molntjänster kombinerat med strategiskt utvecklingsstöd och processledning kring skolutveckling. Allt för att för att skolan ska förändras och gå in i den digitala tidsåldern. Varumärket Lin Education kommer att fortsätta verka under samma namn, men som en del av företaget Xllnc kommer de att kunna stärka sitt tjänsteerbjudande ytterligare.
– Detta samarbete kommer bli fantastiskt. När vi går tillsammans tror jag det kommer bli väldigt bra synergier och vi förväntar oss att kunna dra stor nytta av varandra, säger Josef Lind, grundare och tidigare CEO, Lin Education.

Starkt varumärke i skolvärlden
Något som lockade Xllnc att köpa Lin Education var företagets höga kvalitet. Martin Backman beskriver Lin Educations tradition och vinnande kultur som stora anledningar varför han tror på varumärket.
– Lin Education har alltid varit väldigt konsekventa i sitt arbete med att digitalisera skolan. De lägger, precis som vi på Xllnc en stor vikt i att förutom att leverera digitala verktyg och tjänster, även fylla verktygen med ett bra innehåll och kundvärde. Detta har de alltid varit bra på, och kommer att fortsätta vara ledande i branschen även i framtiden, avslutar Martin Backman.

– Vi har nu möjligheter att både bli starkare mot marknaden samt att vi kan effektivisera produktionen/logistiken på ett bra sätt, konstaterar Xllnc:s styrelseordförande, Christer Wallberg.

PLM-profil blev nyligen ny styrelseordförande
Till saken hör också, som PLM&ERP News tidigare rapporterat, att grundarna av Xllnc nyligen tog in Norvestor som partner. Efter investeringen blev Norvestor ny majoritetsägare med ca 55% av aktierna.  
Samtidigt med denna satsning trädde en bekant PLM-profil in i handlingen, Christer Wallberg, som sedan februari i år är styrelseordförande i bolaget. Denne rutinerade IT- och företagsentreprenör har många järn i elden. Han är i PLM-kretsar kanske mest känd för etableringen av Tacton Systems – ett bolag som jobbar med konfigurationslösningar (CPQ) – som en världsspelare, men detta är bara toppen på isberget. På CVn finns idag rollerna som SO för konsulten Deva Mecaneye, SO i Almi Invest (Östra Mellansverige), ledamot i PLM-konsulten FiloProcess’, mjukvaruutvecklaren Scandisys och Regal Components styrelser. Förutom att han är vice ordförande i Tacton…
– Xllnc förvärvar Lin Education, som är ledande leverantör till Sveriges skolor av IT-material. Xllnc och Lin kompletterar varandra på ett fantastiskt sätt, säger Wallberg i en kommentar. Vi har nu möjligheter att både bli starkare mot marknaden samt att vi kan effektivisera produktionen/logistiken på ett bra sätt. Den sammanlagda omsättningen hamnar på ca 2,4 miljarder just nu, men vi siktar mot att nå drygt 3 miljarder i slutet av året.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title