Annons

PLM blir mera PIM i Autodesks utvecklade modell för datahantering på Fusion 360

PIM-modellen kommer, enligt Hooper, att bli grunden för molndata på Fusion 360-plattformen när man går framåt och kör på Forge. Den senare – Forge – är Autodesks molnutvecklingsplattform och kan beskrivas som en plattform för APIer för webbtjänster, som gör att användaren kan integrera Autodesk SaaS-produkter, som Fusion Team, BIM 360 Docs.
”Vi har nyligen lyft fram några datahanteringsprojekt i våra blogginlägg om road map-uppdateringar, och de är alla sammanflätade med PIM, vilket bidrar till detta och drar nytta av frukterna av denna vår strategi,” skriver han.

Autodesks GM, Stephen Hooper.

SKA GE ”VERKLIGT PARALLELLT DESIGNSAMARBETE”
Fusion 360 är alltså arkitekturmässigt upplagd på detta vis för att göra det möjligt att uppnå slutmålet för vad AD-basen kallar för, ”verkligt designsamarbete och en sömlös upplevelse av datahantering.”
PIM gör det, enligt det här upplägget, möjligt för flera personer att parallellt och samtidigt, datamässigt arbeta med pågående konstruktioner och tillverkningsupplägg. Vilket låter utmärkt med tanke på att man dessutom, enligt AD-modellen, kan veta exakt vem som arbetar med vad, utan risk för att kliva på varandras tår.
”Vi har ännu inte avslöjat det fulla utbudet av funktioner som PIM stöder, eftersom Fusion 360-datamodellen utvecklas snabbt, men vi migrerar kontinuerligt mer och mer av den information som behövs för att din data ska kunna fungera smidigt i en PIM.”

STÄMMER VÄL ÖVERENS MED AUTODESKCHEFENS SYN PÅ PLM
Allt det här stämmer för övrigt väl in i det som Autodesks CEO, Andrew Anagnost, sa under bolagets stora Autodesk University-event redan 2018. Han hävdade då att PLM mera ska ses som en produktionsinformationsmodell än ett applikations-add-on på molnet.
Det som också är intressant är att Fusion 360 kommer att vara ännu mer baserad på datahanteringskapaciteten på Forge-plattformen, men samtidigt kommer att tillhandahålla en uppsättning tjänster som gör data- och designändringar blir mer integrerade.
På sikt menar insatta branschbedömare nu att vad Autodesk i ett ultimat läge siktar på är att ha BIM (ByggnadsInformationsModellering, ”Building Information Modeling”) och PLM på samma plattform. BIM är en modern arbetsmetod i byggprocessen. Autodesk lär i alla fall jobba på saken. Anagnost svarade nyligen på ett användarbrev i ärendet man vänt sin uppmärksamhet mot att definiera och bygga ut en ny plattform för AEC baserad på en utveckling av BIM centrerad på en gemensam dataplattformsmiljö.

På sista raden känns det sympatiskt att AD siktar på att gå från isolerad PLM-applikation till en bred vision om datahantering för att stödja designdata. Det passar dessutom väl in en bild där flera utvecklare börjat tänka i liknande banor, som PTC, Siemens och Dassault.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title