Annons

ERP/TV-REPORTAGE: Attackläge för IFS-basen – ”Tigrar gillar andra tigrar”

Vi publicerar idag ett längre TV-reportage om den svenska ERP-utvecklaren IFS. Företaget köptes för två år sedan ut från börsen av riskkapitalbolaget EQT. Sedan dess har utvecklingen pekat spikrakt uppåt, menar CEO sedan plus tio år, Alastair Sorbie.
PLM&ERP News Verdi Ogewell träffade IFS-chefen under bolagets skandinaviska användarevent i Oslo för en tid sedan. I dagens intervju, som ligger upplagd på vår amerikanska systersajt, ENGINEERING.com, konstaterar Sorbie att man både teknologiskt och kommersiellt har kommit ut som ett förändrat bolag efter de två första åren i EQTs ägo. Investeringarna i företagsköp, teknik och marknad har legat på rekordnivåer. Och resultaten har inte låtit vänta på sig. IFS har med sin Applicationssvit av analytikern Gartner placerats i den s k ”Magiska ledarkvadranten” både med avseende på ”midmarket ERP” och fältservicelösningar, där man positionerats före tuffa konkurrenter som både SAP, Oracle, Microsoft m fl. Men även försäljningen av system pekar uppåt med bl a 21-procentiga licensökningar (enligt dagens släppta Q4 delårsrapport och 2017 helårsrapport) och summa 1,1 miljoner användare per dags dato. På sista raden kokar detta ner till nöjda kunder.
I TV-reportaget möter du bl a norska världsledaren på industrifärger, Jotuns globale ERP-direktör, Trond Aune, och svenska skadekontrollföretaget (brand- och vatten) Polygons COO, Jonas Granath.
- Tigrar gillar andra tigrar, säger Granath, i case-intervjun. Men vad menade han?
- Vårt företag, Polygon, är en tiger i den meningen att vi ständigt växer, höjer ribban och köper andra företag. Vi vill omvandla vår bransch. IFS jobbar i ett liknande spår. De är i ”attackläge”, precis som vi, med nya visioner och systemutveckling i Applications-mjukvaran. Och nu ligger de på topp i mer än en av analytikern Gartners Magic Quadrants. Det känns bra att ha en sån partner.
Men livet i ERP-världen är inte alltid bara en dans på rosor. Att alltid ligga hundra procent rätt är en mer teoretisk än real möjlighet. Hur då?
Missa inte att titta på PLM&ERP News’ TV-reportage – klicka på rubriken under ingressen.

Klicka på rubriken för att titta på IFS-reportaget eller för att läsa artikeln:
ERP Player IFS is in Attack Mode: “Tigers Like Other Tigers” – TV Report

När svenska ERP-utvecklaren IFS idag släppte sin Q4-rapport och helårssiffrorna för 2017 står det klart att bolagets tillväxt ligger på rekordnivåer. Licensintäkterna gick upp med 21 procent (valutajusterat) och ligger nu mycket nära miljardvallen; samtidigt som totalintäkterna gick upp med 15 procent till 4,2 miljarder. Detta samtidigt som den underliggande ERP-marknaden visar en genomsnittlig tillväxt på 8 procent. IFS vinner alltså marknadsandelar. Det finns många skäl till detta; ett handlar om kundernas erfarenheter.

Jotuns stora utmaning. För en spelare med globala ambitioner står det snabbt klart att läget kan bli tufft när ett nytt globalt ERP-system ska installeras. Detta gäller alldeles oavsett vilken leverantör som utvecklat mjukvaran. Företagsvärlden är mångfacetterad. Ett exempel: Regler och förordningar som gäller i ett land kan vara helt annorlunda i ett annat. Samtidigt är kraven på en ERP-lösning att den täcker alla optioner.

Eiffeltornet är en av de ikoniska byggnader världen över som målats i industrifärg från norska Jotun. Bolaget är högt diversifierat med verksamhet i ca 50 länder. Under 2018 ska bolaget implementera Applications 9 globalt med en BIG BANG-approach.

Detta gäller exempelvis det globalt verksamma Jotun – som är en av IFS större kunder. Bolagets färger har använts när ikoniska byggnader målats, som Eiffeltornet i Paris eller världens högsta skyskrapa någonsin, Burj Khalifa.
Jotuns ERP-direktör, Trond Aune, säger i TV-reportaget att de varierande regulatoriska kraven har varit en stor utmaning.

Jotuns globalt ansvarige ERP-direktör, Trond Aune, intervjuas i PLM&ERP News TV-reportage på vår amerikanska systersajt, ENGINEERING.com. Klicka på rubriken under ingressen för att titta på casestoryn och möta Aune när han berättar mer om bolagets utmaningar.

– Vi är verksamma i cirka 50 länder över hela världen och i tidigare versioner av IFS Applications (7.5) har man inte alltid varit solida i detta sammanhang. Men det förändrades med version 9 av lösningen, säger Aune och tillägger att, ”IFS med den senaste versionen tagit ett stort steg framåt och tillsammans har vi nu utvecklat starka lokalt anpassade paket. Så vi är nöjda med det.”

Affärsprojekt – inte ett IT-projekt. Polygons Jonas Granath är också han nöjd med IFS-systemet och tillägger att om det var något som blev fel, så var det hur man implementerade Applications.
– IT-avdelningen skrev specifikationerna utan att fullt ut känna till affärsbehoven. Detta emedan medarbetarna i verksamheten, som kände till dessa behov, inte kunde omvandla dessa insikter till IT-krav. Det blev ett tydligt gap och det skulle ha gjorts annorlunda om vi skulle göra om projektet igen.
Jotuns Trond Aune är helt överens med Granath på denna punkt.
– De här systemen handlar om människor och affärsprojekt, inte IT-projekt.

Men hur ser deras erfarenheter ut mer i detalj? Vad har man lärt sig under ”resan”? Vilka är styrkorna med IFS Applications? Vad är svagare punkter? Hur vågar Jotun uppgradera till IFS Applications 9 med en BIG BANG-approach?

Varför är Gartnerrankingen så viktig? Missa inte detta tillfälle att lyssna närmare till Alastair Sorbie om betydelsen av att bli topprankade av en respekterad analytiker som Gartner. Han berättar också om varför bolaget gjort fyra större köp under den senaste 12-månadersperioden. Bland dessa IFS’ dyraste förvärv hittills: Amerikanska fältservicebolaget WorkWave, vars mjukvarulösningar ger IFS en betydligt starkare närvaro på SMB-området (små- och medelstora företag) i Nordamerika; där man också förstärkt sin närvaro på det mer komplexa området mjukvaror för flygplansunderhåll  med köpet av kanadensiska MXI Technologies.

Polygons COO, Jonas Granath.

Vidare får vi träffa de två synnerligen färgstarka exekutiva ERP-cheferna, Trond Aune och Jonas Granath (bilden) och höra mer om deras krav på en modern IT-ryggrad.
Du kommer också att höra mer ifrån:
* Ken Wincko, CMO på WorkWave
* Glen Arnesen, VD på IFS Scandinavia

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title