Annons

PTC’s CAD-chef Brian Thomson sätter nya tekniksegel på CREO, version 12: “Time-to-market is the name of the game”

Vad är egentligen viktigast när det gäller ett CAD-system; hastighet, kvalitet eller innovation? PTCs GM och DVP för CAD-lösningen Creo, Brian Thompson, berättar att han under sina resor och kundmöten kors och tvärs över världen ställer frågan till Creo CAD-användare han möter. Svaren varierar naturligvis, men om han pressar på för att få fram en enda prioritet blir det oftast: Tid till marknaden.
”Precis, att få ut bra produkter snabbare är det som gäller i den post-pandemiska världen. Det är därför vår senaste Creo-release, Creo 12, fokuserar på att hjälpa ingenjörer att arbeta smartare och snabbare, med hundratals förbättringar byggda direkt kring designeffektivitet,” konstaterar han.
Svaren på Thompsons fråga har förstås varierat genom åren. Ett tag, åren före 2010, var det t o m de som undrade om något av den tidens CAD-system stod ut i konkurrensen. CAD betraktades lite som en stapelvara där utvecklingen nått ett slags stilleståndsläge, oavsett vems lösning man valde. Men den synen skulle förändras och som så ofta i CAD-utvecklingens värld var det PTC - minns parametrikens första vassa lösning PRO/Engineer - som ledde vägen. Med den första versionen av Creo 2011, som bolagets ersättare för klassikern ProENGINEER döptes till, tog PTC flera dramatiska utvecklingssteg. Hela strukturen och arkitekturen skrevs om, ett nytt gränssnitt ersatte det ålderstigna ProE’s och man lanserade de rollbaserade apparna. 2014 hade i stort sett hela det globala kollektivet av ProE-användare bytt till Creo, en transformationshastighet som saknar sin like. Vilket säger något om bolagets förmåga att förnya sig för att möta och ligga i spets i den teknologiska marknadsdynamiken.
Men idag är det alltså Creo 12 som är aktuell och än en gång står PTC ut i konkurrensen, menar Brian Thompson. Den lösning som han och PTCs utvecklingsteam nu sätter segel på, har kort sagt vad som krävs för att kryssa snabbt i framtidens alltmer komplexa teknologiska farvatten.
Visst, ”vanlig” mekanik-CAD kommer att fortsatt vara på tapeten, om än i minskande omfattning till fördel för el och elektronik, där effektiv hantering av digital information, elkablage och nät är en viktig utmaning för bolagets kunder. Liksom mjukvaruhantering och vasst stöd för hållbar design där Creo-modeller i 12:an kan länka materialegenskaper från ett specialbyggt tekniskt materialobjekt i Windchill.
Men generellt har PTC helheten i fokus i versionen och klart är att kopplingarna mellan dessa domäner är på väg mot en integration som sätter tonen för vägen in i framtiden, allt under AI’s allt tyngre inflytande. PTC har det mesta och ibland också det bästa i detta med bl a alltmer kapabel avancerad simulering där t ex termisk fysik nu lagts till de AI-drivna generativa designfunktioner i Creo. Automatiska kopplingar till Ansys realtidssimulering gör att team kan iterera och optimera design ännu snabbare. Allmänt stöder AI-driven generativ design tidigare produktoptimering, osv. AI tränger nu igenom i alla lager av PTC’s designarsenal. Man har t ex ALM-lösningen Codebeamer, vars AI-präglade betaversion just nu ligger ute på test hos viktiga kunder, och man har Windchill som den stora integrations-motorn.
Allmänt har den nya Creo-versionen uppdaterad funktionalitet som bl a inkluderar innovativa CAD-verktyg för att designa kompositer, lösningar för tillverknings-effektivisering och man har fortsatt att vässa funktionerna för modellbaserad definition (MBD).
Men vilka är Brian Thompsons favoritförbättringar?

I en tidigare PLM&ERP News-artikel menade Brian Thompson att några av de viktigaste styrande trenderna på CAD-området 2025 är att ingenjörsledarna idag tittar på produktutveckling och CAD-förändringar som omedelbart kan påverka affärsresultat. En variant på temat ”tid till marknaden” alltså.
”Hur kan jag få ut mer värde av mitt CAD-system? Använder jag tillgängliga CAD-tekniker för att få en konkurrensfördel? Hur kan mitt CAD-system hjälpa mig att göra mer med mindre? Hur stödjer CAD mina andra digitala transformationsinitiativ?”
Detta var de frågor han menade var primära att ställa sig i den turbulenta geopolitiska  situation som dagens tillverkande företag allmänt känner av.
Det mesta av detta får också svar i Creo, version 12, men vilka förbättringar och nyheter är PTC’s CAD-chefs favoriter:
”En av mina favoritkomponenter i Creo 12 är funktionsförinställningar. De kan låta enkla – att spara dina senast använda inställningar – men de går långt utöver det,” noterar Thompson och redogör varför han finner dem så kraftfulla på följande sätt:

  • Du kan katalogisera dina favoritkonfigurationer direkt i Creo
  • Använda fullständiga alternativ med ett klick och gå vidare med tillförsikt
  • Team kan dela förinställningar mellan sig för att få till konsekventa arbetsflöden
  • Detta skapar i sin tur bl a på ett enkelt sätt bästa praxis för arbetsflöden

En rekommendation i sammanhanget är att se funktionsinställningarna inte bara som bekvämlighetsverktyg, ”utan som en höghastighetsdesignåteranvändningsmotor, som låter dig tillämpa komplexa funktionsmönster snabbt och konsekvent.”

PTC Creo erbjuder kraftfulla verktyg för kompositdesign, som låter användare designa, simulera och tillverka kompositdelar. Programvaran tillhandahåller funktioner för att definiera skikt, kärnor och övergångar, simulera drapering för producerbarhetsanalys, skapa platta mönster och integrera med Creo Simulate för strukturanalys. Den stöder också automatisk generering av plybook och tredjepartsanalys-export.

Vässad kompositlösning: Byggd för kvalitet, konstruerad för hastighet
Detta sagt kan konstateras att det givetvis finns en hel del annat av stort intresse och värde i Creo 12. Lösningen inkluderar exempelvis funktionsförbättringar för multikroppsfunktioner, plåtdesign, ytbeläggning, punktsvetsning och mer, allt klassiska områden för CAD.

Men det kanske viktigaste steget framåt i designeffektivitet handlar om vad som händer inom det växande fältet kompositer, hävdar Brian Thompson.
Skälen är flera: Kompositer har unika fördelar i olika applikationer som flyg, fordon och konstruktion. Dessa fördelar inkluderar förbättrade styrka-till-vikt-förhållanden, motståndskraft mot miljöfaktorer och möjligheten att skräddarsy egenskaper för specifika behov. Kompositmaterial, som kolfiberförstärkta polymerer (CFRP), erbjuder detta höga förhållande mellan styrka och vikt jämfört med traditionella material som stål eller aluminium, vilket alltså gör dem närmast idealiska för applikationer där vikten är kritisk, som i flygplan, där lägre vikt minskar bränsleförbrukningen och ökar effektiviteten. Bilindustrin når även de samma fördelar med lätta kompositdelar.
Annat värdefullt gällande kompositer är att de kan utformas för att uppfylla specifika prestandakrav genom att justera typen av fibrer, harts och skiktens orientering. Detta möjliggör skräddarsydda egenskaper som styrka, styvhet, slagtålighet och till och med estetik. Exempelvis kan kompositer konstrueras för att ha hög draghållfasthet i en riktning och hög tryckhållfasthet i en annan. Ytterligare en fördel är materialets korrosions- och miljöbeständighet. Det finns mer men landar i samma slutsats: Kompositer appellerar till flexibilitet, hållbarhet, miljövänliga tillämpningar och god energi-ekonomi, vilket i sin tur hjälper ingenjörer att optimera design för prestanda, hållbarhet och tillverkningsbarhet.

Redan från början var vårt mål ambitiöst: föra Creos högkvalitativa geometri och associativitet till kompositdesign och tillverkning. Med Creo 12 håller vi det löftet, summerar Brian Thompson.

En katalysator för vassare kompositdesign
Allt detta gör att Brian Thomson ser Creo 12 som en katalysator för att omsätta detta till reala produktlösningar och ger mjukvarans kapaciteter kring kompositdesign toppbetyg:
”Så är det,” säger han. ”Vi lade grunden för kompositer i Creo 10. Från början var vårt mål ambitiöst: föra Creos högkvalitativa geometri och associativitet till kompositdesign och tillverkning. Med Creo 12 håller vi det löftet. Ingenjörer har nu möjlighet att designa avancerade kompositstrukturer med precision. Men idag räcker det inte. Komposit-design tvingar oss att möta en ny höjd på ribban. Nu handlar det inte bara om precision, utan också hastighet. Med Creo 12 sätter vi ett nytt riktmärke för hur snabbt team kan bygga och iterera på kompositdesigner utan att kompromissa med den kvalitet som Creo-användare förväntar sig,” säger PTC’s DVP och GM.
Man kan för övrigt med Creo 12-lösningarna på området nu inte bara generera solid geometri från komposit-skikt med branschledande kompositverktyg, utan också utnyttja AI-driven generativ design för studier av termisk optimering. Det är som alltid när det gäller avancerade simulerings-bitarna Ansys lösningar som gäller här.

PTC har i flera versioner av Creo systematiskt breddat sätten att stödja tillverkarnas ansträngningar för att minska deras produkters miljöavtryck. Bolagets hållbarhetsrelaterade lösningar gör det möjligt för tillverkare att ta itu med dessa fotavtrycks-överväganden med sin programvara för produktdesign och livscykelhantering och genom bland annat partner-integrationer med Ansys och aPriori. Dagsaktuellt i samband med Creo 12 är att Creo- och Windchill-teamen arbetat tillsammans för att tillåta Creo-modeller att länka materialegenskaper från ett specialbyggt tekniskt materialobjekt i Windchill. FOTO: NicoElNino – stock.adobe.com

Elektrifiering, hållbarhet och modell-baserad definition
Slutligen ytterligare några av Brian Thompsons favoritförbättringar i Creo 12, som han beskriver dem i en bloggpost på PTCs webbsajt:

Elektrifiering: komplexa system, förenklad design
”Att effektivt hantera digital information och el är en viktig utmaning för våra kunder idag. Kabelnät – som sträcker sig över mil för att överföra signaler och kraft mellan dussintals ändpunkter – är kritiska komponenter som kräver noggrann planering och utförande. Creo 12 tillämpar Creos styrka i sammanställnings-design av kabelmattor. Kablagen är nu assemblies i Creo, vilket gör det möjligt för team att använda samma kollaborativa flöden som driver Creos andra assembly-verktyg.”

Hållbarhet: Börjar i design
”Elektrifiering stödjer ett bredare mål: att minska koldioxidavtrycket under hela livet. Och den ansträngningen måste börja i början av designstadiet. För att stödja det har Creo- och Windchill-teamen arbetat tillsammans för att tillåta Creo-modeller att länka materialegenskaper från ett specialbyggt tekniskt materialobjekt i Windchill.
Men också underlätta integrering av BOM-listor (Bill of Material) med verktyg för livscykelanalys (LCA) för att utvärdera miljöpåverkan. Och mer är på gång: Håll utkik efter mer från Windchill-teamet senare i år!”

Modellbaserad definition: En modell, en källa till sanning
”Effektiv produktdefinition börjar med själva modellen. Det är där och i detta som Model-Based Definition (MBD) spelar en nyckelroll. Creo 12 gör det enklare än någonsin att definiera och kommunicera kritisk designavsikt direkt i 3D-modellen. Med förbättrad 3D PDF och STEP AP242 (utgåva 3) export, förbättrad återanvändning av kommentarer och stöd för datumreferensfunktioner och avsiktsytor i GD&T Advisor, kan team lita på att modellen är den enda källan till sanning.
Oavsett om det är interna team eller nedströmstillverkning, hjälper Creo 12 att säkerställa att rätt information kommer till rätt person vid rätt tidpunkt.”

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title