Annons

Så slår det digitala teknikskiftet på SCANIA: Största insatsen hittills för kompetensutveckling

Precis som många andra industriföretag förbereder sig lastbilstillverkaren Scania inför en mer digitaliserad produktion. Robert Hjelm är en av flera medarbetare som byggt på sin kompetens med en mix av Högskolan Västs kurser för yrkesverksamma och andra utbildningar.
– Jag är jättenöjd med både studierna och de nya arbetsuppgifter jag har idag, säger Hjelm och fortsätter: ”Jag hade jobbat på Scania i 25 år, varav åtta som gruppchef, och kunde tänka mig att göra något nytt. ’Vad är ditt nästa steg,’ frågade min chef Cecilia Axelsson under ett medarbetarsamtal. Det var länge sedan jag gick ut gymnasiet och visste inte vad högskolestudier innebar. Men nu hade jag chansen att tillsammans med Cecilia lägga upp en tvåårig plan utifrån mina egna önskemål om kompetensutveckling.

MIX AV LEDARKURSER, LOGISTIK OCH MASKINLÄRA
Robert Hjelm valde att kombinera tre av Högskolan Västs kurser för yrkesverksamma med två program på andra lärosäten. Det blev en mix av ledarskapskurser, logistik, maskinlära, logistikflöden med mera. Upplägget var att studera 50 procent av arbetstiden, parallellt med det ordinarie jobbet.
– Det fungerade bra att varva studier och arbete. Jag kunde omsätta kunskaperna direkt på jobbet. Det blev också ett stimulerande avbrott i arbetslivet och jag fick ett nätverk av personer på andra industrier att byta erfarenheter med, säger Robert.
Hans chef, bolagets teknikchef Cecilia Axelsson, är också nöjd med Roberts Hjelms utvecklingsresa. Idag har han ett nytt jobb som gruppchef för linjeteknik i Kaross- och pressfabriken.
– Det blev ett lyckat upplägg för Robert. Han har vuxit in i den nya rollen på ett bra sätt, säger hon. För oss är det värdefullt att högskolor ordnar kurser som är designade för yrkesverksamma. Vår personal har ju redan en hel del kunskaper, men behöver fylla på med specifik kompetens för att kunna ta nya roller, säger Axelsson.

Inom tio år kommer vår tillverkning att präglas av digitaliserade produktionssystem där exempelvis kollaborativa robotar sköter tunga och monotona arbetsmoment som idag görs manuellt. FOTO Carl-Erik Andersson

STARTEN PÅ ETT TEKNIKSKIFTE
Som nämndes i ingressen tillverkas lastbilshytter på Scanias produktionsanläggning i Oskarshamn sedan 1946. De cirka 2 800 anställda jobbar med hela kedjan från plåtpressning till komplett kundanpassad hytt. Många av medarbetarna har börjat direkt efter gymnasiet eller högstadiet och har lärt sig yrket på företaget. Här ser vi nu hur saker och ting börjar förändras. Roger Karlsson och folket på HR-avdelningen förbereder en av de största kompetensutvecklingsinsatserna någonsin.
– Kompetensutveckling av vår befintliga personal blir helt klart en nyckelfaktor. Här ser jag Robert Hjelms och Cecilia Axelssons upplägg som ett skolexempel på hur det ska gå till.
Han fortsätter:
– Vi samarbetar med flera lärosäten när det gäller fortbildning. Men Högskolan Västs kurser för yrkesverksamma är en uppskattad och bra utbildningsform eftersom man kan validera sina kunskaper. På så vis är kurserna tillgängliga oavsett om våra medarbetare har studerat på högskola eller inte. Det är mycket värdefullt i vårt teknikskifte, säger Karlsson och avslutar:
– Att kurserna ges både på distans och på campus är också en stor fördel. Inte minst för oss i Oskarshamn som har lång väg till högskolor och universitet. Det öppnar nya dörrar för våra medarbetare.
Kurserna för yrkesverksamma inom industrin har utvecklats i projektet ProdEx i nära samarbete med 51 företag och organisationer. Arbetet har finansierats av KK-stiftelsen.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title