Annons

Saab på fortsatt offensiv – offererar 64 Gripen till Finland

Försvarskoncernen Saab jobbar fortsatt offensivt på att sälja stridflygplanet Gripen E. Efter den nyligen inlämnade offerten till Schweiz går man nu vidare till Finland, som erbjuds att köpa 64 Gripen-flygplan. Finland utfärdade redan i april förra året en anbudsförfrågan och dagens offert är det formella svaret på denna. Offerten bygger på leveranser av både ensitsiga Gripen E och den tvåsitsiga versionen, som heter Gripen F.
– Gripens operativa förmågor matchar mycket väl de finska behoven och kraven. Med Gripen kan Finland förnya sin stridsflygplansflotta utan att kompromissa med antalet flygplan, tack vare en mycket konkurrenskraftig livscykelkostnad. Vi är övertygade om att Gripenerbjudandet skulle utgöra ett betydande bidrag till det finska försvarets operativa förmåga, säger Jonas Hjelm, chef för Saab affärsområde Aeronautics.
Upphandlingen beräknas bli klar till 2021.

Det Saab nu erbjuder Finland är ett stridsflygplan som består av senast tillgängliga teknik. Offerten inkluderar ett omfattande vapen- och sensorpaket samt nödvändig utrustning och tillhörande tjänster som behövs för att driva Gripensystemet.
Gripen E-programmet uppges fortskrida enligt plan med pågående produktion. Under 2019 kommer Gripen E att börja levereras till kund.
Precis som i offerten till det schweiziska flygvapnet kan man utgå ifrån att samarbetet som omgärdar en eventuell deal innehåller motköp och ett långt drivet industriellt samarbete med sikte på att bygga upp en omfattande nationell kapacitet för försörjningssäkerhet i Finland.

Siemens PLM, Dassault och svenska IFS. Gripen-programmet omfattar även överföring av underhålls-, reparations- och översynskapacitet till den lokala industrin samt flygplanstillverkning och etablering av ett centrum för vidmakthållande och utveckling av Gripen i Finland.
När det gäller underhållssidan kan noteras att svenska IFS har Saab och Gripen-projektet som ett av sina större kundåtaganden. Bolagets lösning heter Applications och är allmänt ofta använt på eftermarknads-, underhålls- och servicesidan inom flygindustrin.
När det gäller det industriella produktutvecklings-, tillverkningsarbetet och PLM-verktygen använder Saab för hela Gripen-projektet, version E och F inkluderade, Siemens PLMs Teamcenter. I detta system hanteras alla konfigurationer och allt sånt som relaterar till exempelvis change management etc.
På CAD-sidan jobbar man med CATIA V5 från Dassault Systemes, medan man när det gäller elektronikdesignen baserar jobbet på kapabiliteterna i Siemens PLMs Mentor Graphics.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title