Annons

Semcon utvecklar molnlösning för FlyPulse autonoma drönare

Att drönare kan komma att spela en allt viktigare roll i olika sammanhang står idag klart för de flesta. Möjligheterna för autonoma drönare kan vara ännu fler, exempelvis i skenet av de senaste torrperiodernas skogsbränder. Genom att överblicka en skogsbrand, inspektera kraftledningar eller leverera mediciner till katastrofdrabbade områden kan mycket tid och pengar sparas in, samtidigt som säkerheten ökar.
Teknikkonsulten Semcon har varit med och utvecklat cloudlösningen för FlyPulses autonoma drönarsystem, som används i en rad olika projekt.
– Genom Semcon har vi fått tillgång till den spetskompetens som behövs för att nå våra högt satta mål inom kvalitet och säkerhet på vår drönarplattform, säger Jan Björn, VD och medgrundare av FlyPulse.

– Det här är ett bra exempel där vi på Semcon kan leverera teknik i framkant som gör skillnad på riktigt. FlyPulse har med sina drönare redan gjort insatser som inte hade kunnat genomföras annars, och vi har bidragit med vår kompetens för att göra deras cloudlösning så bra som möjligt, säger Markus Granlund, VD på Semcon.
Den autonoma drönaren kan flyga utom synhåll och klarar cirka 10 mil med en last på 1 kg. Allt drönaren filmar och fotograferar strömmas direkt till en operatör, som på så sätt får en överblick över det utvalda området. Operatören kan också stoppa och zooma in vid behov. Genom att använda en cloudlösning kan företag få en samlad bild över sina drönare och i en kartvy enkelt redigera och skapa nya uppdrag.

– Semcon har bidragit med tillgång till den spetskompetens som behövs för att nå våra högt satta mål för vår drönarplattform, säger Jan Björn, VD och medgrundare av FlyPulse.

Artificiell intelligens nästa steg
Idag använder många elbolag, till exempel en av FlyPulses kunder, inhyrda helikoptrar för att inspektera sina luftledningar. Autonoma drönaren gör jobbet billigare, mer effektivt och betydligt mindre riskfyllt.  
– Det är tydligt att vi befinner oss i början av ett stort steg i teknikutvecklingen. Möjligheterna känns oändliga. Framöver kommer vi kunna lägga på AI i de autonoma drönarna som då själva kan dra slutsatser och göra bedömningar utifrån det som filmas, säger Mikael Wiktorell, projektledare och mjukvaruutvecklare på Semcon.
Drönarsystemet som FlyPulse utvecklat har använts i flera projekt, allt från att transportera mediciner till människor på öarna i Victoriasjön i Tanzania till att användas av räddningstjänst som beslutsunderlag vid utryckning.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title