Annons

Siemens köp av Altair är i hamn: Ska PLM-basen Tony Hemmelgarn lyckas göra ännu en ”Mentor-succe´?”

Dealen som innebär att Siemens köper AI-, HPC-, simulerings- och analysutvecklaren Altair Engineering nu är helt klar. Det är i alla perspektiv en stor affär och kommer att ge Siemens dels den kommersiella knuff man behöver för att, när den väl konsoliderats, ge bolaget en klar position som marknadsetta på PLM-området, dels också förse dem med spetsigast möjliga AI-, HPC, och simuleringsteknologi. Tillsammans med det Siemens själva utvecklat på CAE-domänen i Simcenter-portföljen blir man också marknadens första allvarliga utmanare mot Ansys hegemoni som marknadsetta på simulerings-domänen. Drygt $10 miljarder får man punga ut med för att säkra ägandet, mycket pengar förstås, men det finns indikationer på att detta kan bli en lysande affär för Siemens. Hur då?
Klart är att PLM-divisionens CEO, Tony Hemmelgarn, gjort briljanta jätte-affärer förr. För att göra en jämförelse betalade bolaget 4.5 miljarder dollar för Mentor Graphics vid köpet 2017. Det var då en gigantaffär med alla mått mätt, men har av flera skäl visat sig vara en kommersiell fullträff. Kommersiellt för att EDA-området (Electronic Design Automation), som Mentor adresserade, idag står för runt en tredjedel av PLM-divisionens intäkter. Men även för att för att de teknologi- och lösningspaket man byggt upp runt EDA inte bara är marknadens kanske bäst integrerade i hela PLM-paketet, utan också rent funktionsmässigt har en imponerande bredd.
Inte heller är stora affärer inom CAE-domänen någon nyhet i Siemens förvärvs-historik. Man har tidigare köpt t ex CD-adapco för en knapp miljard dollar 2016, då man bl a fick in flaggskepps-lösningen inom multifysisk CFD (flödesdynamik), STAR-CCM+. Eller köpet av LMS, utvecklare av test- och simulerings-mjukvara, 2012, för nära 700 miljoner dollar. Det finns fler exempel, men landar i att man lyckats väl i integrationsarbetet och med en konsistent strategi över tid byggt upp en mycket stark simulerings- och analys-portfölj.
I en kommentar till stängningen av Altair-förvärvet konstaterar Siemens PLM-bas, Tony Hemmelgarn, att köpet är det största i bolagets historia. Han kopplar det också till Siemens utveckling av sitt omfattande digitala tvilling-koncept.
”Precis, vår strategi inte förändrats – vi är fortfarande engagerade i att bygga den mest omfattande Digitala Tvillingen. I den andan kommer Altairs kapacitet inom simulering, högpresterande datoranvändning (HPC), datavetenskap och artificiell intelligens att komplettera Siemens befintliga styrkor inom mekanisk design och EDA-design. Tillsammans kommer vi att förbättra vår omfattande Digital Twin för att leverera en komplett, fysikbaserad simuleringsportfölj som en del av Siemens Xcelerator.”
Han tillägger att man nu introducerar en ny portföljorganisation: ”Simulation, som kommer att bestå av hela Altairs produktportföljorganisation, tillsammans med vår grupp Simulation and Test Solutions (STS), ledd av Jean-Claude Ercolanelli. Denna nya organisationen kommer att ledas av Sam Mahalingam, Altairs CTO.”

Med denna kraftfulla kombination hävdar Hemmelgarn att man mer sömlöst kommer att kunna accelerera den digitals transformationen bland Siemens kunder genom att integrera den verkliga och digitala världen.
”Altairs datavetenskap och AI-drivna simuleringsmöjligheter kommer att hjälpa till att minska tiden till marknad, accelerera designiterationer och låsa upp vår industriella expertis inom produktlivscykel och tillverkningsprocesser,” säger han bland annat och tillägger:
”Detta strategiska drag stärker också Siemens position som ett ledande teknikföretag och stärker vårt ledarskap inom industriell mjukvara och artificiell intelligens.”

När det gäller den ny portföljorganisationen, Simulation, kommer den alltså att ledas av Sam Mahalingam, Altairs Chief Technology Officer. Detta är en företrädare för Altair som PLM&ERP News läsare vid flera tillfällen stiftat bekantskap med. Bland annat är han känd som den person som övervakat utvecklingen och spridningen av Altairs simulerings-, HPC- och AI-teknologi och portfölj av produkter och lösningar.
”Sam Mahalingham kommer nu att rapportera direkt till mig med en prickad linje till Joe Bohman, och Jean-Claude Ercolanelli kommer att rapportera till Mahalingham. Detta nya segment kommer att integrera Altairs avancerade simulering, högpresterande datorer och AI-kapacitet med våra befintliga styrkor för att leverera oöverträffade, end-to-end digitala lösningar,” kommenterar Tony Hemmelgarn.

ALTAIR ÄR STARKT INOM bl a AUTOMOTIVE och har under den senaste 5-6 årsperioden utvecklat ett tillväxtmomentum, baserat på strategiska förvärv och en tung intern innovativ utvecklingskultur, vilket bland annat fört med sig omfattande uppdateringar och moderniseringar av gränssnitt, funktionalitet och integrationer. Samtidigt anser CIMdata att S&A-området har en fortsatt hög tillväxtpotential. Analytikern räknar med tvåsiffrig årlig tillväxt under de kommande fem åren. Om Siemens lyckas diskontera detta till expansiv försäljning blir köpet en hit, precis som Mentor-förvärvet har blivit. En annan bakgrund är att Siemens redan har en betydande digital portfölj i sin PLM-division, Digital Industries Software, men förvärvet av Altair Engineering utökar portföljen ytterligare med HPC, dataanalys och nyckelsimuleringsteknologier som CAD-neutrala modellerings- och meshing-verktyg, implicita och explicita dynamiklösare, elektromagnetiska lösare och topologioptimering, allt integrerat med state-art-machine-capabilities (ML) AI.

Köpet tar upp Siemens i en tydlig topposition på PLM-området
Köpet av Altair Engineering kommer att flytta upp Siemens till att bli marknadens andra i CAE-området med de ytterligare intäkter på runt 1,5 miljarder dollar som Altair tillför bolaget. Den tyska PLM-jätten går alltså om både MathWorks och Dassault när det gäller att generera CAE-intäkter. Detta emedan Synopsys-ägda Ansys fortsätter att toppa listan, även om Siemens/Altair-kombinationen närmar sig med stormsteg.

Tidigare, när förvärvet tillkännagavs för några månader sedan, noterade analytikern CIMdata att Siemens redan har en betydande digital portfölj i sin PLM-division, men att köpet av Altair utökar portföljen ytterligare med HPC, dataanalys och nyckelsimulerings-teknologier som CAD-neutrala modellerings- och meshing-verktyg, implicita och explicita dynamiklösare, elektromagnetisk tillstånds-optimering, och topologi med integrerad optimering av tillstånd och ML (Machine Learning)- och AI-förmågor.
Intressant är också att intäkterna som Altair tillför driver Siemens upp mot nivån på totalt 8 miljarder dollar i årliga intäkter för PLM-divisionen. Det betyder i sin tur att man seglar upp som den totala marknadsledaren vad gäller PLM-relaterade intäkter före Dassault, som 2024 hade 6,68 miljarder dollar totalt.

CIMdata påpekar vidare i sin analys att den kombinerade Siemens- och Altair S&A-portföljen kommer att etablera en tekniskt nära nog fullständig täckning, inklusive huvuddomänerna för multifysiksimulering, HPC och AI-driven simuleringsteknik:
”När Siemens integrerar Altair och andra Siemens Digital Industries Software-erbjudanden som Simcenter, Teamcenter, NX, Polarion och EDA-delar kommer Siemens att ha en av de mest omfattande portföljerna av digitala tekniska lösningar som spänner över hela produktens livscykel”, skriver CIMdata.

Den globala fotbollsstjärnan Lionel Messi i aktion i Barcelona. Han var dyr att köpa, var han värd satsningen? BILD: Getty Image

Dyrt – visst, men var priset för högt? Var Messi för dyr för Barcelona?
I en tidigare krönika diskuterade PLM&ERP News’ chefredaktör, Verdi Ogewell, kring köpeskillingen: Var den för hög?
”Det finns naturligtvis flera aspekter på detta, och ja, det var dyrt i absoluta termer. Men det är inte utan goda skäl man kan hävda att det tekniska värdet som Altair tillför kan kompensera för mycket av prislappen på totalt 10,6 miljarder dollar, runt tio gånger så mycket i svenska kronor. Andra bitar är att Altair under den senaste 5-6-årsperioden utvecklat ett tillväxt-momentum, baserat på strategiska förvärv och en omfattande intern uppdatering av funktionella kapabiliteter, moderniseringar av gränssnitt, funktionaliteter och integrationer.
Samtidigt menar analytikern CIMdata att simulerings- och analys-området har fortsatt hög tillväxtpotential. Man räknar med en årlig tvåsiffrig årlig tillväxt under de kommande fem åren.

I allmänhet är det som CEOn och chefen för Siemens PLM-division, Tony Hemmelgarn, säger till PLM&ERP News: ”Det är dyrt, visst, men det är vad som krävs för att spela i mjukvaru M&A-världen nu för tiden.” Här träffar Siemens PLM-chef mitt i prick: att hålla världsklass har sitt pris. Fråga Barcelona, ​​till exempel, varför de betalade enorma pengar för att få in Messi i laget…

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title