Annons

Nissan och Siemens i samarbete: Digitaliserar produktionslinjen för nya crossover-elbilen Ariya

Till saken hör att bolagen har ett långvarigt mjukvarupartnerskap. Nissan har redan använt Siemens Digital Industries programvaruportfölj, Xcelerator – som bl a innehåller appar som NX CAD, Simcenter (simulering & analys), Teamcenter (cPDm/PLM backbone), Tecnomatix (digital produktionshantering), MindSphere (IIoT-operativsystem) och OP-center m fl – för att optimera design och produktion.
I Tochigi-fabriken har man dessutom installerat lösningar för digitala trådar, end-to-end, som gör det möjligt för Nissan att koppla samman en mängd olika informationskällor över produktlivscykelhanterings-plattformarna (PLM).

EN VY FRÅN Nissan Intelligent Factory Remote Plant Monitoring Central Control Room. Nissan introducerade Intelligent Factory-initiativet vid sin Tochigi-fabrik – där man nu digitaliserat produktionslinjerna för sin elektriska Ariya-modell – för att svara på ett antal viktiga behov och trender. BILD: Metrology News

Tar sikte på att standardisera drivlinemonteringen
Systemarkitekturen för Nissans nyutvecklade elektriska drivlina syftar till att standardisera bearbetningen och monteringen av drivlinan. Den inkluderar Siemens säkerhets-PLC Simatic S7-1500, ET200SP distribuerad I/O-modul som Siemens One Single Solution (OSS).

Profinet skapar end-to-end-kommunikation från fältet till ledningsnivån, och det tekniska ramverket i Siemens TIA Portal har också fullt integrerat alla automationsenheter. Detta möjliggör fullständig tillgång till hela den digitaliserade automationsprocessen, från digital planering till integrerad ingenjörskonst och transparent drift.
Klart är också att intelligentare bilar kräver fler och högpresterande elektroniska styrenheter (ECU) i fordonet – vilket är fallet i nya Nissan Ariya. Siemens diagnostiska driftsättningssystem Sidis Pro, som redan har implementerats i många bilföretag runt om i världen, är implementerat på Nissans nya produktionslinje för datainskrivning i ECU och verifiering av fordons elektriska komponenter.

Digitalt styrd inspektion av arbetet vid ”paint-shopen”.

Avancerat system för fordonsdiagnos – Sidis Pro
Sidis Pro är det avancerade hanteringssystemet för fordonsdiagnos och besiktningsdata som ger optimalt stöd för besiktningsprocesser för att möjliggöra kvalitet i bilproduktionen. Lösningen hanterar ett brett utbud av data med serverfunktioner, vilket bidrar till digitaliseringen av produktionslinjer. Det möjliggör maximal flexibilitet i biltillverkningen eftersom det är lätt att modifiera beror på produktionsplanen och förändringarna kan anpassas snabbt.
Samma mjukvara kan användas för olika applikationer, vilket möjliggör systemstandardisering och säkerställer att färre resurser utför för fler uppgifter även på andra produktionsplatser.

”En milstolpe i samarbetet mellan företagen”
Cedrik Neike, styrelseledamot för Siemens AG och CEO för Digital Industries, kommenterade digitaliseringsarbetet tillsammans med Nissan med att man fortsätter att stödja Nissan med att digitalisera och elektrifiera produktionsanläggningarna och bidra till att förverkliga Nissan Intelligent Factorys vision:
– Den framgångsrika lanseringen av de nya produktionslinjerna är en milstolpe i samarbetet mellan de två företagen, kommenterade Cedrik Neike, styrelseledamot för Siemens AG och CEO för Digital Industries.
Han pekade också på att klimatförändringar och stränga miljöbestämmelser är kraftfulla drivkrafter för utvecklingen av elektrifierade drivlinor. Inte bara ifråga om bilarna i sig, utan också relaterat till hur de tillverkas.
– Vi kommer att ta in all vår banbrytande teknologi i detta samarbete för att möjliggöra en mycket flexibel, effektiv och hållbar bilproduktion, tillade Neike.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title