I sin keynote diskuterade Hemmelgarn kring sin vision om vad den snabbt utvecklande och föränderliga världen kräver av diskussioner, analyser, direktiv och drivkrafter för framtiden. Något han också menade manifesterades dels med, ”de otroliga resultat som våra kunder uppnår med våra verktyg,” och dels i perspektivet av vad han kallade, ”världens mest omfattande digitala tvillingteknologi.”
Det senare är symptomatiskt för vad Hemmelgarn menar med ”världens mest omfattande” (digitala tvilling). Definitionen ser ut så här: ”En digital tvilling är en virtuell representation eller digital motsvarighet till ett fysiskt objekt, system eller process. Den skapas med hjälp av realtidsdata, simulerings- och modelleringstekniker för att spegla beteendet, egenskaperna och prestandan hos dess fysiska motsvarighet.”
I detta menar Hemmelgarn att Siemens lösning för konceptet är det spetsigaste, mest integrerade och öppna i branschen. Klart är också att konceptet idag fått en bred spridning bland Siemens kunder. Digitala tvillingar används i branscher som inkluderar tillverkning, sjukvård, transport och energi, för att optimera prestanda, övervaka verksamheten och underlätta beslutsfattande.

Altair utökar AI-teknikens räckvidden
Inte oväntat kom också det spektakulära 10-miljarderdollars-köpet av Altair alltså upp på scenen i Detroit. Det är, konstaterade Hemmelgarn, en nyckel för AI, HPC (High Performance Computing) och marknadens starkaste simuleringslösningar.
”Genom att integrera Altairs kapacitet i vårt ekosystem kan vi nu erbjuda mer omfattande högpresterande datorlösningar som balanserar arbetsbelastningar mellan GPU och CPU, både på plats och i molnet. Förvärvet stärker specifikt också Siemens förmåga att hantera komplexa tekniska utmaningar, särskilt inom områden som strukturanalys, simulering och dataanalys. Altairs teknologier möjliggör mer sofistikerade modellerings- och prediktionsmöjligheter, vilket gör att ingenjörer kan utföra avancerade beräkningsuppgifter mer effektivt och få djupare förståelse för sina produkter och data,” noterade Siemens PLM-chef.
Han sa också, vilket säger något om viljan till uthållig kontinuitet:
”Våra AI-investeringar är inte nya – vi har lagt grunden i flera år och dessa teknologier accelererar nu snabbt. Vårt mål är att säkerställa att våra kunder inte lämnas på efterkälken, utan istället att genom den kontinuerligt utvecklade Siemens Xcelerator-portföljen och våra AI-investeringar skapa konkurrensfördelar.”
Han pekade vidare på att AI kan användas i flera spännande perspektiv. Specifikt tillämpar Siemens t ex AI i PLM-/PDM-sviten Teamcenter för att automatisera problemdetektering, i sin Simcenter-portfölj för att minska tekniska beräkningstider och i sina tillverkningsteknologier för att synkronisera fabrikstillgångar och hantera konfigurationsutmaningar.
Hemmelgarn ser kort sagt alltså inte AI som ett plötsligt genombrott, utan som en långsiktig investering som förändrar hur företag fungerar och i slutändan hjälper kunder att få konkurrensfördelar genom att göra komplexa processer mer intelligenta och effektiva.
Och precis som att AI inte är något som man plötsligt tagit till sig är utvecklingen av bolagets omfattande digitala tvillingkoncept resultatet av investeringar under lång tid:
”Siemens fokus alltid har varit, och fortsätter att vara, på att bygga teknologier som är öppna, robusta och rena.”

Elbilsinnovation utan utsläpp med Workhorse
Hemmelgarn följdes på scenen av Jeff Mowry, Chief Information Officer på Workhorse, en USA-baserad fordonstillverkare med nollutsläpp som viktigt mål och som har anammat Siemens Xcelerator-portföljen för att digitalt transformera sina affärsprocesser, från design och produktion till servicesidan. Workhorse har utvecklat en övertygande serie av elektriska lastbilar, med deras flaggskepp i klass 5 som representerar banbrytande teknik.
När Jeff Mowry sammanfattade fördelarna med deras Teamcenter X-implementering, alltså PLM-svitens molnversion, sa han:
”Vi var ett litet företag utan ett infrastrukturteam, och Siemens hjälpte oss att installera allt snabbt. Vi uppnådde betydande kostnadsbesparingar, förbättrade vår cybersäkerhet och fick den skalbarhet vi behövde för att växa vår produktlinje.”
Detta tillvägagångssätt gjorde det möjligt för Workhorse att snabbt utveckla sin nästa generations elfordon från design till produktion på bara 22 månader. Genom att utnyttja Siemens Xcelerator, inklusive NX från Designcenter-portföljen och Siemens Teamcenter X PLM-mjukvara, fortsätter Workhorse att tänja på gränserna för design och tillverkning av elfordon, med pågående planer på att utforska avancerade digitala möjligheter.
