Annons

SIMULERING & ANALYS: Därför säljer ESI Group multifysik-lösningen SYSTUS och relaterade tjänster

Franska simulerings- och analysutvecklaren ESI Group säljer sin SYSTUS mjukvara och relaterade ingenjörstjänster till Framatome, med en planerad stängning den 28 april 2023. Draget att sälja SYSTUS är egentligen inget dramatiskt eller oväntat. Saken är helt enkelt den att koncernens sedan tidigare gått ut med att man ska fokusera på sin kärnverksamhet och försäljningen är en viktig del av bolagets strategiska plan "OneESI 2024 - Focus to Grow".
SYSTUS är en multifysik-lösning som ger ett komplett svar på analysutmaningar inom mekanik, värmeöverföring och elektroteknik, speciellt inom maskinteknikområdena energi- och transportsektorn. I dessa kapabilitetsdomäner för SYSTUS ingår bl a lösningar för regulatoriska analyser (ASME, RCC-M, sprickmekanik...), tillgång till en mängd olika material inklusive avancerade metalliska materiallager, reducerar kostnader och hanterar komplex simulering och förmåga att koppla flera fysiker. Generellt kan lösningen bidra till att påskynda den strukturella analysprocessen. Detta emedan ESI Groups fokus nu alltså kommer att riktas in mot kärnverksamheten och vara en fortsatt världsspelare inom simulering och virtuell prototypmjukvara för industrin.
Försäljningen av SYSTUS mjukvara och relaterade aktiviteter till Framatome, som är en internationell aktör inom kärnenergisektorn, illustrerar koncernens genomförande av sin strategiska plan att fokusera på sin kärnverksamhet. Denna aktivitet representerade 1,2 miljoner euro i licensintäkter (motsvarande 13,6 miljoner kronor), 3,2 miljoner euro i intäkter från tillhörande tjänster (36,3 miljoner kronor) och 27 personer 2022. Huvudkunderna är EDF och Framatome.
Så, vad går då "OneESI 2024 - Focus to Grow-planen” ut på?

ESI Groups CEO, Cristel du Rouvray, sa i samband med att fokuseringsplanen sjösattes 2021 att poängen med denna 3-årsplan var att göra det möjligt att fokusera där bolaget levererar mest värde:
– Därmed kan vi driva tillväxt och vinst för ESI som gynnar alla våra intressenter. Den här planen är en viktig milstolpe för vårt företag, och den mobiliserar talangen och energin hos vårt hela teamet.

ESI Groups CEO, Cristel du Rouvray.

Planen som ska lyfta ESI Groups
Bakgrunden var alltså finansiella skäl. Det finns i detta sammanhang något av en paradox: ESI är duktigt på att utveckla vassa, i vissa fall ledande lösningar. Man är i detta något av en nyckelleverantör inom flera industrier. Men finansiellt har utvecklingen, bl a bolagets vinster, inte varit starka nog att matcha de utvecklade tekniska kapabiliteterna. Vinster och tillväxt har under åren innan planen sjösattes legat en bit under jämförbara marknadsaktörers.
Men, genom planen menar ESIs ledning att man kan frigöra en potential som definitivt finns. Något som alltså krävt att ESI fokuserar på kärnverksamheten och att man globaliserar sin distribution för att betjäna globala kunder, inklusive en globalt samordnad strategi för värdepaketering och prissättning.
Detta arbete är nu i full gång och man genomför nu alla aspekter av denna transformation.
Försäljningen av SYSTUS är en bit i detta.

Volvo Group Trucks Technology VR-simulerade sin senaste helelektriska lastbil VNR Electric.

Vill du veta mer om starka simuleringslösningar från ESI – missa inte att läsa artikeln om samarbetet med Volvo kring hur man virtuellt utforskade Volvos senaste helelektriska lastbil: Volvo VNR Electric. Detta handlade om en hel ”ett-till-ett-skalig” modell som innehöll alla drygt 12 000 delar som ingår i lastbilen. Utvecklings-teamen på Volvo använder lösningen för att koordinera design, integration och tillverkning av den framtida produkten. Klicka på rubriken nedan för att länkas till artikeln:

Volvo Group Trucks Technology VR-simulerar helelektrisk lastbil med 12.000 delar för att validera design och montering

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title