Annons

SIMULERING & ANALYS/FEM: James R. Scapas senaste kap – Altair köper OmniQuest och stärker portföljen inom optimeringsteknologi

AUTOMOTIVE/FORMEL 1/CAE. Amerikanska HPC-, AI-, simulerings- och analysspecialisten Altair har alltid ögonen öppna för att köpa på sig lösningar som kan vässa bolagsportföljen med nya kapabiliteter. Man har under de senaste åren också förvärvat en rad lösningar vid sidan av kraftfulla uppdateringar av den redan existerande digitala verktygsportföljen. Men grundaren och CEOn, James R. Scapa, är en synnerligen offensiv spelare med högt ställda ambitioner på att utveckla sitt bolag till en absolut topposition inom primärt CAE-domänen. För 2022 låg bolaget kommersiellt sett på femte plats när det gäller intäkter, enligt analytikern CIMdata.
Det senaste köpet, annonserat för ett par dagar sedan, är OmniQuest, verksamt inom mjukvaru- och ingenjörstjänster. Närmare bestämt utvecklar bolaget lösningar för designoptimering inom fordons-, flyg- och industrin för tunga maskinella utrustningar. Bolagets flaggskepps-program är en lösning för strukturanalys och optimering som heter Genesis, som använder finita elementmetoden (FEM) för att lösa problem med stor mängd variabler och bivillkor. I övrigt, vid sidan av tjänstebiten, är en mjukvara för multidisciplinära studier som heter Iliad.
- OmniQuest grundades av professor Gary Vanderplaats som var en stor förebild inom fältet för strukturell optimering. Han har utvecklat flera unika och kraftfulla algoritmer för optimering som används på den kommersiella marknaden idag. OmniQuests produkter används av många stora företag och vi ser fram emot att kunna erbjuda dem till samtliga av våra kunder, säger Scapa.
Köpet ger, utöver fordonsbranschen i allmänhet, tillgång till avancerad kompetens inom Formel 1, där Genesis har en stark position och används bland annat för applikationer med kompositmaterial.

OmniQuests flaggskepp är alltså Genesis som används för avancerad strukturanalys och optimering. Särskilt används Genisis för applikationer som kräver specialiserade verktyg för att snabbt producera högpresterande fordon med korta omloppstider.
– Tekniken är mycket framstående och teamet som jobbar med den kommer ytterligare att stärka Altairs position som global marknadsledare inom viktoptimering och effektiva lättviktskonstruktioner, summerar Altair-chefen.

Gränssnitt, formoptimering, i Genesis.

En rad analystyper
Genesis analystyper inkluderar statiska, egenvärdesanalyser, modal- och direkt frekvensanalys, random respons, värmeöverföring, bucklingsanalys, akustik samt utmattningsanalys. Genesis optimeringstyper inkluderar optimering av bland annat dimension och form, topologi, topografi och friformsoptimering.

Genesis stöder också ekvivalent statisk lastmetod (ESLM) för mycket olinjära strukturella beteenden i samverkan med populära tredjepartslösningar för finita element analyser (FEA).

OmniQuests grundare, numera bortgångne professorn Gary Vanderplaats, var en av grundarna till praktisk strukturell och multidisciplinär designoptimering (MDO). Hans bidrag till visionen för, teorin bakom och hans praktiska tillämpning av MDO och strukturell optimering är betydande.
Hans tidiga bidrag inkluderar, MMDF (modified method of feasible directions algorithm), som blev mycket populär inom strukturell optimering genom CONMIN. Denna kod finns inbäddad i många program och står sig fortfarande som en av de bästa lösningarna globalt. I slutet av 1980-talet lämnade han sin akademiska karriär som anställd professor vid UC Santa Barbara för att grunda Vanderplaats Research & Development (senare OmniQuest) där han, fram till sin bortgång, var verkställande direktör och ordförande.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title