Annons

SIMULERING OCH ANALYS: Ansys i topp 2021 – tuff kamp om bronset mellan Siemens och Dassault

Eftersom PLM&ERP News täcker in sub-PLM-området Simulering & Analys (S&A), kan det vara intressant att titta lite på hur det går för spelarna i den globala toppen på detta område som också går under trebokstavs-kombinationen CAE. Den närmast tillgängliga statistiken kommer från CIMdata och deras 2022-rapporter, vilket är liktydigt med att det år saken och siffrorna gäller handlar om 2021. 2022 års siffror beräknas komma vid halvårsskiftet 2023.
Inte överraskande är det Ansys som leder 2021 års 10-i-topp, med intäkter på ca 1,9 miljarder dollar, motsvarande nära 20 miljarder svenska kronor. Ansys toppositionering är förstås ingen överraskning i skenet av att de toppat listan under hela det senaste decenniet och dessförinnan också. Intressant är att man fortsätter att visa kratfulla intäktsökningar: 2021 handlade det om plus 13,4 procent, och ökningen mellan 2019 och 2020 låg också den på liknande nivå, plus ca 11 procent.
Att MathWorks, med MATLAB och Simulink, är en kanske lika given silvermedaljör avseende intäkter 2021, 1,2 miljarder dollar, ca 12,5 miljarder kronor, placerar bolaget på andra plats på intäktslistan. Detta är en placering man abonnerat på de senaste åren.
När det gäller bronsplatsen är detta i vanlig ordning, också det, en kamp mellan Dassault Systemes och Siemens, där de förra i år hamnade trea medan Siemens blev 4:a. Skillnaden mellan bolaget var bara ca 20 miljoner dollar, med totalintäkter per bolag i en miljard dollar-regionen, motsvarande drygt 10 miljarder svenska kronor.
Ur svenskt perspektiv innehåller topplistan också två namn värda all respekt: Hexagon MSC som hamnade på 6:e plats och COMSOL, som med sin Multiphysics-lösning hamnade på 9:e plats 2021.

Totalt, ska sägas, låg 2021 års investeringar i CAE-mjukvara (i detta fall räknat som respektive CAE-bolags försäljningsintäkter), enligt CIMdatas beräkningar, globalt på 8,3 miljarder dollar, motsvarande drygt 86 miljarder kronor. Därmed står världens företags och organisationers investeringar i S&A för 13,7 procent av de total investeringarna i PLM-relaterad mjukvara. Bara EDA-området, Electronic Design Automation, är större med nära 22 procent av de totala PLM-investeringarna, och med nära 22 miljarder dollar (228 miljarder kronor).

Så här ser topplistan ut:

  1. ANSYS     
  2. MathWorks   
  3. Dassault Systemes  
  4. Siemens Digital Industries Software  
  5. Altair  
  6. Hexagon  
  7. Cybernet  
  8. ESI Group  
  9. Comsol  
  10. Autodesk  
Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title