Annons

SKFs PLM-ansvariga, Victoria van Kamp, slutar som CTO på kullagerjätten

Victoria van Kamp har på SKF alltid varit en teknikledare som är entusiastisk inför löftena från nya teknologier och affärskoncept, som IIoT, AI och Product-as-a-Service, men hon är ocklså en skeptiker när det är motiverat. T ex sa hon i en längre intervju i PLM&ERP News att PLM-utvecklingsföretagen hade en viktig hemläxa.
– De säger att de kan leverera end-to-end-lösningar, men verkligheten är mer komplicerad än så. Ingen klarar idag att leverera ett sådana system. Alla har sina specifika styrkor och svagheter, men ingen har en plattform som liknar vad jag efterlyser; ett närmast Appleliknande ramverk, där alla kan samsas, hjälpa och komplettera varandra för att verkligen lösa kundernas problem, sa den svenska kullagerjättens avgående teknikchef.
Vi ska också konstatera att diversifierade IT-, PLM- och OT-landskap är typiskt för OEM-företag av SKF’s snitt, där man ofta satsar på ”best-in-class-lösningar” inom olika domäner. Utmaningen är att få ihop ett sömlöst flöde av produktdata inom hela värdekedjan. SKF är inget undantag. Huvuddragen är att man använder PTC’s PLM-svit Windchill som ryggrad i produktutvecklingen, medan man satsat på Siemens Digital Industries’ ”Closed-Loop Manufacturing-koncept” som bas i sitt ”World Class Manufacturing-upplägg”.
– På sin ideala nivå har vi tagit sikte på att skapa produktlösningar som håller i evighet och egentligen bara behöver uppgraderas för att göra jobbet; vi ska sälja avbrottsfria roterade varv istället för kullager, säger Van Camp.
På sista raden handlar det om grönt tänkande som underlättas av toppmodern PLM- och automationsteknologi och som på sista raden bara är bra affärer. 

Detta sagt,när börjar du det nya jobbet?
– Är kvar på SKF en vecka till för överlämnande – det är ingen idé att hänga kvar när man bestämt sig och jag har fantastiska tech-kollegor som tar över och tar SKF tech till nya höjder.

Du har ju varit på SKF i många år nu och bl a jobbat med PLM och automationsfrågor – hur känns det att byta jobb efter så lång tid?
– Som att balansera ut på tunn is med ögonbindel. Men mitt hjärta brinner för teknik och speciellt för PLM och då kommer det gå bra! PLM och den digitala tråden är ju absolut nödvändig för att vi ska kunna ställa om till minimerat CO2-avtryck.

Nämn några milstenar som du varit med om att introducera på SKF?
– Det viktigaste jag gjort på SKF är att vara drivande i att globalisera R&D och då menar jag inte offshoring till lågkostnadsländer utan att bedriva ledande R&D där kunderna befinner sig.
– När det gäller produkter så ansvarade jag för de första DLC (Diamond-like carbon)- lagren. De kunde köras nästan helt utan smörjmedel och vid tuffare förhållanden än traditionella lager. Kanske något att plocka upp igen för den gröna omställningen! SKF är ett fantastiskt bolag och det har framtiden för sig – jag är stolt över att ha fått vara där så länge.

Vad tar du med till Axa&Co?
– Att kunden har faktiskt alltid rätt. På ett eller annat sätt. Minns man det, då går det en väl.

CTO och senior VP, SKF Technology Development har under en övergångsperiod övertagits av Andrew Bell, ”Director, Product Development & Engineering”. En rekryteringsprocess för att identifiera en ny CTO och senior VP har inletts.

Vill du veta mer om Victoria van Kamps syn på PLM och hennes arbete på området inom SKF? Missa inte att läsa Verdi Ogewells längre intervju med SKFs CTO som publicerades på PLM&ERP News ifjol. Klicka på länken:
http://plm-erpnews.se/kan-plm-utvecklarna-verkligen-leverera-end-to-end-losningar-skf-s-cto-ar-skeptisk/

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title