Annons

Utveckling i globala team: Skönare drömmar med hjälp av PLM-lösningar och expertis från PTC

Superentreprenören ELON MUSK och F1-föraren LEWIS HAMILTON bland användarna av en ny avancerad, datastyrd sänglösning, som tagits fram rekordsnabbt med PTC’s ARENA-plattform. Ett av de mer spännande dragen gällande PLM-lösningar är de extremt breda användningsområden som idag följer med konceptets kapabiliteter. I allt från rymdskepp, bilar och mobiltelefoner till design och hantering av byggnader, fritidskläder och gör PLM-system idag nytta som sammanhållande plattform för utveckling, tillverkning, distribution och hantering av de framtagna produkterna i slutanvändarnas händer. Här kommer ytterligare ett intressant exempel på PLM-systemens breda kapacitet: Ny teknik som kan upptäcka och stoppa sovande personers snarkning har möjliggjorts tack vare expertis inom PLM-hantering. I detta fall handlar det om PTC’s brittiska, Reading-baserade avdelning.
Det är amerikanska Eight Sleep, världens första aktör inom sömnträning, som har lanserat sin Pod 4 Ultra i Storbritannien. Detta har klarats av på rekordtid och skapat företagets mest kraftfulla produktbas hittills, en avancerad säng, som möjliggör justerbar kroppsposition och reglerar olika temperaturer på båda sidor av sängen.
Fungerar det? ”Absolut,” konstaterar Harry Xiao, direktör för hårdvaruprogram i Eight Sleep, som också berättar att lösningen användas av kända världsstjärnor som F1-föraren Lewis Hamilton, superentreprenören Elon Musk och Marc Zuckerberg. ”Det som är en slags avgörande funktionsbas i lösningen - den unika kyltanken - ger fullständig klimatkontroll med sin beprövade biometriska spårning som upptäcker snarkning från upp till två individer utan att några wearables behövs - är bara 7,5 centimeter hög och passar in i befintliga sängramar precis under madrassen.”
Jon Hirschtick, mannen bakom välkända CAD-lösningar som SolidWorks och Onshape, numera EVP på PTC, säger i en kommentar till caset:
- Du kan ha den bästa tekniken i världen, men om du inte har ett robust PLM-system på plats kommer du aldrig att få ut det mesta av potentialen. Detta är vad vi nu har gjort så framgångsrikt i samarbete med Eight Sleep. Arena-plattformen har alla möjligheter och funktioner för att göra en verklig skillnad inom produktutveckling, kvalitet och produkttillfredsställelse och detta är vad Harry Xiao och hans team nu ser.
Utvecklingen av denna teknik krävde hantering av hundratals olika leverantörer och ett 12 man starkt team av designers på två globala platser – en process som fick ett betydande uppsving 2022 när beslutet togs att migrera en äldre PLM-lösning till PTC’s Arena-plattform.

Denna molnbaserade lösning ger företaget Eight Sleep möjligheten att i realtid dela den senaste produkt- och kvalitets-informationen med globala team och partners i leverantörskedjan, vilket ger stöd till produktmodifieringar, som kan göras på en enda sekvens.
– Över 400 konstruktionsändrings-order (ECO), delsläpp och revisioner har gjorts i produktutvecklingen av Pod 4 Ultra, summerar Harry Xiao komplexiteten bakom designen. Och allt detta har slutförts sömlöst tack vare kraften i Arena, vilket innebär att vår teknik har kommit ut på marknaden veckor före det ursprungliga schemat.
Han fortsatte: ”Vi hanterar över 1500 delar i molnet och med alla de olika länder vi levererar är SKU:erna (Stock Keeping Units, ’lagerhållna enheter’) enorma för att tillgodose olika sängstorlekar, nätkontakter och andra lokala nyanser.”

Xiao berättar vidare att allt är versionsstyrt, vilket innebär att man har eliminerat fel och modifieringar som gjorts vid tidigare produktlanseringar.
– Systemet är också extremt intuitivt vilket gör det möjligt för båda parter att enkelt lära sig och konfigurera en lösning som kommer att skräddarsys för våra specifika krav, tillägger han.

Lyckosam migrering
från ett tidigare system
Design och ingenjörer på Eight Sleep var särskilt imponerade av hur migreringen från det gamla systemet till det nya slutfördes. Detta brukar vara ett av de större problemen när man byter system, men har i detta fall fungerat ypperligt.

Experter från PTC övervakade hela processen, lyssnade på problemen och skapade sedan tydligt en väg som skulle ta bara några veckor att genomföra. Detta med hjälp av Arenas gränssnitt, som visat sig vara mycket lätthanterat och i princip innebar att, ”det kändes som en plug and play-lösning.”

Inte minst som ett relativt nystartat företag var det senare viktigt relaterat till bristen på IT-infrastruktur, som man ännu inte hade på plats.
– Beslutet att byta kan vara affärskritiskt och vi har tydligt lagt upp vårt arbetsflöde och behovet av att design och produktutveckling ska vara obehindrat under processen, kommenterar Harry Xiao, som för övrigt själv använder Pod Ultra 4-tekniken för att förbättra sin dagliga sömnrutin. Han tillade att, ”det fanns inte ett ögonblick då jag var orolig över att något inte skulle fungera. Processen och PTC’s tillvägagångssätt var så metodiska och tydliga för alla inblandade på våra två platser.”
– Det var som att trycka på en knapp och vi har inte tittat bakåt sedan dess. Faktum är att ett av de stora besluten – att bygga in Arena i vår verksamhet – var skälet till att den kunde skalas upp i takt med vår egen tillväxt och planer för nya produktintroduktioner, avslutar Eight Sleeps Harry Xiao.

Eliminering av dyra omarbetningar
PTCs Jon Hirschtick (bilden t v) tillägger:
– Dyra omarbetningar har eliminerats, samarbetet i försörjningskedjan har ökat och, viktigare ändå: nya produkter släpps ut på marknaden mycket snabbare än de brukade göra. Pod 4 Ultra är ett utmärkt exempel, där företaget förväntar sig att öka sitt fotfäste i Storbritannien och sin marknadsledande position inom sömnkondition.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title