Att bli först i världen är hur som helst ett styrkebesked, men Tibnor var i första hand ute efter SAP Datasphere för att få ett bättre mellandatalager. Nu fick man betydligt mer.
”Precis, SAP hann före genom paketeringen av Business Data Cloud för bara några månader sedan. Den är som gjord för att stödja oss användare på ett ännu bättre sätt och nu ska vi utvärdera allt annat som ingår,” kommenterar Dag Åselius.

Modernt molnsystem ska locka yngre medarbetare
Till bakgrunden hör att Tibnor är en ledande leverantör av stål och metaller i Norden och Baltikum. Bolaget har cirka 1 100 medarbetare och är ett dotterbolag till SSAB. Huvudkontoret ligger i Solna och företaget har också verksamhet i Finland, Danmark, Norge, Estland, Lettland och Litauen.
Sommaren 2022 gick startskottet för affärssystemet SAP S/4HANA private cloud. Tibnor var i detta också en av de första kunderna för konceptet SAP RISE i Norden och lyckades genomföra projektet på mindre än sex månader tillsammans med sin SAP-partner Pearl. SAP RISE är en omfattande Business Transformation-as-a-Service-lösning (BTaaS), som gör det möjligt för organisationer att migrera sömlöst till SAPs moln-ekosystem.
Vidare kan konstateras att Tibnor använder S/4HANA som den primära källan för sina affärsdata. I Finland har man också en omfattande produktion med två system för produktionsplanering, som ligger utanför de vanliga systemen – men nu kommer alla data kunna slås samman. SAP S/4HANA är alltså den tyska mjukvaruutvecklarens ERP-lösning, som kan användas både lokalt installerad eller i molnet.
En viktig poäng är att systemet förenar affärsprocesser och analyserar data i realtid med hjälp av maskininlärning. Kunder använder vanligtvis SAP S/4HANA för att förena och övervaka komplexa affärsprocesser när de i allt högre grad hanterar stora mängder data. Allmänt för SAP-plattformar är att de är utvecklade för att ge tillgång till en ” källa till sanning” över divisioner och olika datakällor. Allt, från försäljning och ekonomi till tillverkning och personalhantering skall alltså kunna hanteras under en enda databas och operativsystem. I detta fyller förstås tekniker som maskininlärning och artificiell intelligens (AI) en rad syften som landar i SAP S/4HANAs kapacitet att analysera stora mängder data och automatisera rutinmässiga affärsuppgifter.

”Goda skäl att gå över till en molnlösning”
I pressmaterialet skriver kring Tibnors satsning konstaterar man relaterat till ovanstående bakgrund att, ”det fanns flera skäl för Tibnor att gå över till molnet och modernisera sin IT-miljö – inte minst för att locka nya medarbetare och få en teknisk plattform som man kan lämna vidare till nästa generation.”
Samtidigt som det nya affärssystemet kom på plats körde man också i gång med SAP Analytics Cloud. I detta ingår färdiga appar för dataanalys och planering som kan användas i hela företaget. Målet är att successivt byta ut alla gamla verktyg och nu exempelvis ersätta det äldre analysverktyget för business intelligence (BI), som använts sedan 2003.
Med SAPs nya AI-baserade verktyg kan användarna nu själva söka och analysera data på egen hand.
Bättre prognoser och prissättning med AI
”Vi har en vision att kombinera alla gamla och nya affärsdata i en applikation och använda en AI-motor för vår prissättning. Det är komplexa saker eftersom kunderna finns inom många olika segment som bygg, verkstad och processindustri,” säger Dag Åselius.
Enligt honom borde inköp av stål klassas som en konstform. På marknaden finns olika ”recept” och producenterna har sina egna produktionscykler att ta hänsyn till. Och på köparsidan kan det därför bli fullt drag när priserna går upp eller ned. Sammantaget en komplex sekvens att hantera alltså.
Men med hjälp av AI menar Tibnors seniora rådgivare att bolaget kommer att kunna effektivisera inköp, optimera prissättningen och förbättra lagerhanteringen genom att upptäcka mönster och trender som annars hade varit svåra att förutse. Inte bara veta vad man just nu har på lager och hur det har sett ut historiskt.
”Innan sommaren planerar vi för en första pilotsatsning. Det blir en förenklad BI-modell för att lära oss den nya tekniken där vi börjar med bland annat logistik, produktion och försäljning. Därefter tänker vi ta in externa datakällor,” avslutar Dag Åselius.