Annons

Stor SCANIA-order till ABB på robotar till nya anläggningen för batterimontering i Södertälje

Scania och ABB har varit partners i över fyra decennier och samarbetar nu om att bygga upp en produktionsinfrastruktur för elfordon. De gjorde nyligen gemensam sak för att ta fram laddlösningar för fordon för tungt gods som också kommer att drivas av batterier från Northvolt. Northvolt-anläggningen – Europas största fabrik för litiumjonbatterier – har också utvecklats i samarbete med ABB, som PLM&ERP News tidigare rapporterat.
Scanias Tony Persson konstaterar också att för Scania är fabriken en investering som ytterligare kommer att stärka Sveriges ställning.
– Vi blir i sammanhanget ett nav för banbrytande teknik vid den elektrifiering av tunga fordon som är avgörande för övergången till hållbara transporter.”

Det blir första gången som ABBs robot IRB 390 kommer att användas i en batteriproduktionsanläggning.

FORDONSINDUSTRIN LIGGER I FRAMKANT
– Vi är glada att samarbeta med en av våra äldsta kunder och hjälpa dem att leverera deras elektrifieringsplan, säger Joerg Reger, chef för ABB Robotics fordonsverksamhet, och tillägger: ”Fordonsindustrin har alltid legat i framkanten av automatiseringen. Men i och med övergången till elektrifiering står man inför förändringar i grossistledet av etablerade tillverkningsprocesser. Med vårt kunnande utformar och bidrar vi till att implementera den tillverkningsflexibilitet som är avgörande för marknadsledare som Scania när de ska leverera denna förändring.”
Den avancerade 18 000 m2 stora fabriken ska byggas bredvid Scanias anläggning för chassimontering i Södertälje och kommer att vara högautomatiserad från godsmottagning genom produktion och vidare till leverans. På fabriken kommer man att montera batterimoduler från celler från Northvolts batterifabrik i Skellefteå och de färdiga batteripacken levereras direkt till monteringshallen. Flera ABB-robotar involveras i monteringsprocessen, däribland modellerna IRB 390, IRB 4600 och IRB 6700 tillsammans med ytterligare lösningar som stöttar produktionsprocessen.

Bygg- och konstruktionsarbetet på Scanias nya batterimonterings-anläggning i Södertälje.

STORT SAMRISKPROJEKT
Allmännt så hjälper ABB bil-, komponent- och teknikleverantörer globalt med snabba, effektiva och flexibla tillverkningslösningar för att stötta utrullningen av en ny generation elektrifierade drivsystem.
Företaget tillkännagav f ö nyligen ett större samriskprojekt tillsammans med Kinas ledande leverantör av bildelar, HASCO, för att styra nästa generation av smart tillverkning med högeffektiva, miljömässigt hållbara automationslösningar.
Senare i år öppnas också världens mest avancerade robotfabrik i Shanghai, där innovationer inom produktutveckling, artificiell intelligens och automationslösningar accelereras.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title