Ett särskilt fokus ligger på att hantera säkerhetsutmaningarna med äldre OT-teknik, där en del av utrustningen kan vara upp till 40 år gammal. Samtidigt som modernare enheter införs måste man hitta lösningar för att skydda det äldre arvet.
I detta förlitar man sig till stora delar på Nutanix, som är en global aktör inom molnmjukvara och som har tagit fram intressanta hyperkonvergerade infrastrukturlösningar, som gör moln osynliga och gör det möjligt för kunderna att fokusera på sina affärsresultat. Nutanix-mjukvara används generellt ofta för att utnyttja en enda plattform för att hantera alla appar på alla platser i hybrida multimoln-miljöer.
En gemensam utmaning
När det gäller Halmstad Energi och Miljö har man även börjat använda Nutanix AHV för att hosta sina applikationsservrar och planerar att fullt ut dra nytta av Nutanix Flow under våren. Samtidigt arbetar bolaget med att förbättra kontohantering och tillgångsstyrning genom striktare policys och bättre verktyg för att hantera vilande konton och externa anslutningar.
NIS2-direktvet innebär i sammanhanget en kulturförändring där IT-säkerhet lyfts från teknisk nivå till att bli en strategisk fråga för hela Halmstad Energi och Miljö. Jesper Ottosson betonar vikten av detta:
”Vi har länge velat prioritera IT-säkerhet, och det är nu med NIS2 som frågan verkligen når ledningsgruppen. Det här gör att fler får upp ögonen för behovet av investeringar, både i teknik och personal,” säger han.
Mer reduntant och skalbar IT-miljö
Hybrid cloud-teknik är ett sätt att möta de ökade kraven. Genom att kombinera privata och publika moln med lokala datacenter kan energibolag som HEM skapa en mer reduntant och skalbar IT-miljö, vilket stärker återställningsförmågan.
”Med hybrid cloud och lösningar som Nutanix kan vi minska komplexiteten och förbättra vår IT-säkerhet på flera nivåer. Det här ger oss både driftssäkerhet och möjlighet att snabbt återställa system vid en incident,” tillägger Hampus Berg (bilden ovan).