Annons

Tärningen är kastad för svenska konfigurationsutvecklaren TACTON – amerikanska RUBICON in som ny huvudägare

När den romerska härföraren och statsmannen, Julius Caesar, år 49 före Kristus passerade floden Rubicon lär han ha yttrat den klassiska latinska sentensen, ”Alea iacta est”, eller på svenska ”tärningen är kastad”. I detta fall var betydelsen att Caesar milt uttryckt utmanande den romerska staten.
Symboliken är intressant relaterat till förra veckans besked att amerikanska private equity-firman Rubicon Technology Partners köper det svenska CPQ-bolaget Tacton. För denna framgångsrika svenska utvecklare av SaaS-baserade konfigurations-, pris- och offertlösningar (Configure, Price, Quote) innebär köpet att man får de muskler som behövs för att ytterligare skala upp och påskynda sin globala tillväxt. Med Rubicons styrka skapas goda förutsättningar när Tacton går vidare i sin utmaning av den globala marknaden.
- Absolut, säger Tactons CEO, Bo Gyldenvang. Tacton är redan unikt positionerat för att lösa de mest pressande konfigurationsutmaningarna som tillverkare över hela världen står inför. Nu, med investeringen från och partnerskapet med Rubicon, har vi möjlighet att föra våra innovativa produkter till en bredare bas av globala kunder än någonsin tidigare. Vi ser fram emot resan framåt med en partner som delar vår vision för framtidens tillverkning och som har resurserna att driva vår tillväxt.
I dagsläget ligger Tacton intäktsmässigt på en 400 miljonerstakt på 12-månadersbasis, varav ca 75 procent kommer från mjukvarorna. Antalet anställda är 260 och verksamheten går bra, även om etableringen på den amerikanska marknaden varit och är tuff och delvis ”betalts” av att de europeiska affärerna varit strålande. Men i och med Rubicon hamnar man i en ny spännande position med bra finansiella muskler och ett vasst kontaktnät, som i sin tur kan ge synnerligen lönsamma ingångar till affärer vartefter nya potentiella partnerskap ser dagens ljus. Det senare är definitivt ett recept för framgångar i Nordamerika.
Någon köpeskilling anges inte i pressmaterialet, men gissningsvis handlar det om stora pengar, dels för att Tacton utvecklat en riktigt vass teknologi, som bl a renderat topplaceringar i analytikern Gartners Magiska Kvadrant, dels för att det sannolikt varit ett flertal intressenter inblandande i bjudningen på bolaget. Det är ju inte varje dag globalt framgångsrika mjukvarubolag är till salu.

Det var i fredags som Tacton meddelade att man säkrat en strategisk investering från Rubicon. Detta bolag är baserat i Boulder, Colorado, och fokuserar uteslutande på att investera i och växa programvaru-utvecklare in om företagsvärlden, typ B2B.
Vidare kan noteras att att Tactons investeringspartners sedan 2017, GRO Capital kommer att ha en fortsatt roll i sammanhanget som med-investerare och man kommer att ansluta sig till Rubicon för att stödja nästa fas av Tactons skalningsresa. Detta medan det ännu är oklart vilken roll den andra delägaren, KIRK (ett till Lego-familjen anknutet investmentföretag), kommer att spela.

Den sammanvägt starkaste CPQ-lösningen, enligt analytikern Gartner
En rimlig konklusion är hur som helst att denna investering har potential att påskynda Tactons globala tillväxtstrategi, särskilt i Nordamerika, eftersom företaget fortsätter att skala genom produkt-innovation och ”go-to-market-expansion” som bygger på företagets momentum som en av ledarna inom sin kategori.
Den globala CPQ-marknaden som sådan är också intressant i termer av tillväxt. Dels för att den ännu är tämligen liten – siffrorna varierar beroende på vem man frågar men för 2023 ligger nivån någonstan strax över en miljard dollar, motsvarande drygt 10 miljarder kronor – men tillväxten ser lovande ut och siffrona fram till 2025 spänner mellan 2,3 miljarder dollar upp till 3,6 miljarder.  

Starka intäktsgeneratorer på denna marknad är förstås Salesforces, SAPs och Oracles CPQ-lösningar, medan Tacton framför allt står ut för sin teknologi.
I Gartners Magiska Kvadrant för CPQ-utvecklare positioneras Tacton i den senaste, 2022 års upplaga (oktober), som en av de klart ledande aktörerna. När det gäller Tactons visionära styrka är man tvåa strax efter Salesfoce Industries CPQ, medan bolaget när det gäller programmets förmåga att exekvera placeras som trea efter Oracle och SAP. Men väger man samman båda dessa aspekter kan Tacton faktiskt ses som den ledande lösningen.

Till saken hör att Gartner definierar marknaden CPQ-mjukvaror som applikationssviter vilka gör det möjligt för försäljningsorganisationer att automatisera och optimera skapandet av offerter och fånga beställningar.

Med Tacton CPQ Software kan ett säljteam positionera det erbjudande som har störst chans att vinna affären. Behovsbaserad guidad försäljning fångar upp de krav som är viktiga för kunden, medan visualiserings-möjligheter stödjer köpbeslutet. Mjukvaran har förmågan att beskriva beroenden och begränsningar av alla slag, och hittar den övergripande optimala lösningen – baserat på kundens behov, såväl som säljarens affärsmål.

Prenumerationsbaserad SaaS-lösning
Som en stark spelare inom konfigurationsutvecklings-industrin har Tacton tagit fram innovationer inom hållbarhet, avancerad produktkonfiguration och smarta, prenumerationsbaserade tjänster (SaaS) för att förändra hur tillverkare över hela världen gör affärer. Med utgångspunkt från åratal av omfattande forskning och dynamisk lösningsteknik, har företaget skapat vägen mot ett, som man självt beskriver det, ”banbrytande tillvägagångssätt som gör det möjligt för B2B-tillverkare att hantera komplexa krav och försäljningsprocesser i B2B-tillverkningsekosystemet.”
– Sedan grundandet för 25 år sedan har Tacton förvandlats från en svensk startup för konfigurationshantering till en global CPQ SaaS-leverantör, som levererar en klassens bästa produkt för att accelerera tillverkarnas intäktsmål samtidigt som de revolutionerar deras försäljningserfarenhet, säger Bo Gyldenvang och pekar på att Tactons CPQ-lösningar möjliggör smidig och motståndskraftig end-to-end-drift, samtidigt som de levererar en felfri digital kundupplevelse vid försäljning av komplex utrustning och relaterade tjänster.

Man har också siffersatt sin mjukvaras effektivitet och konstaterar i pressmaterialet att ”med 75.000 aktiva användare av Tacton idag, ser Tacton-kunder i genomsnitt en 34 % ökning av effektiviteten relaterad till den tid som säljs för att skapa en offert, en 30 % ökning av försäljningsvolymen och öka sina vinstmarginaler med 20 % genom att minska orderfel och erbjuder färre rabatter.”

– Tactons CPQ-plattform utmärker sig som unikt differentierad när det gäller att lösa dessa kritiska konfigurationsproblem för några av de största och mest komplexa tillverkarna i världen, säger Dan Levy, partner på Rubicon.

En teknologi med framtiden för sig
Sammantaget har de kapabiliteter Tactons produktutvecklings-avdelning tagit fram inom ramen för sin CPQ-mjukvara också imopnerat på Rubicon Partners:
– Industriella tillverkare tvingas ompröva hur de erbjuder sina produkter och tjänster till kunder tillsammans med de operativa utmaningarna med ökad produktkomplexitet, snabbt förändrade kundkrav, övergång till digitaliserade köpupplevelser och intensifierat fokus på miljöavtryck på produktnivå, kommenterade Dan Levy, partner på Rubicon saken, och fortsatte:
– Tactons CPQ-plattform utmärker sig som unikt differentierad när det gäller att lösa dessa kritiska konfigurationsproblem för några av de största och mest komplexa tillverkarna i världen. Vi är glada över att få möjligheten att samarbeta med Tacton-teamet och GRO Capital för att hjälpa till att accelerera företagets tillväxt och forma framtiden för tillverkning av mjukvara genom fortsatt produktinnovation och gå-till-marknadsexpansion.

Slutligen så uppges alltså att nuvarande huvudägaren GRO stannar kvar i sammanhanget.
– Vi har varit på en fantastisk transformationsresa med Tacton under de senaste sex åren. Baserat på sin unika produktansats har Tacton etablerat sig som den erkända marknadsledaren inom CPQ för komplexa tillverkare, säger Lars Lunde, partner på GRO.
Han noterar vidare bolaget alltid utmärkt sig genom ett talangfullt team och att man är övertygade om att företaget har en ljus framtid framför sig då det strävar efter att skala ytterligare globalt.
– Vi är därför tacksamma för att GRO Fund III kommer att fortsätta resan med Tacton tillsammans med Rubicon Technology Partners, som delar vår vision för företaget och utan tvekan kommer att kunna påskynda Tactons väg mot denna vision, avslutar Lunde.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title