Annons

Telenor och Ericsson drar igång Skandinaviens största 5G-pilot

I dagarna har Telenor dragit igång Skandivaniens största 5G-pilot hittills, i den norska kommunen Elverum. Telenor är därmed den första operatören som testar 5G i det norska mobilnätet, där ett femtiotal invånare från och med idag får uppleva möjligheterna med nästa generationens supersnabba teknik.
Det var i februari som Telenor presenterade sin plan att genomföra en pilot tillsammans med Ericsson för att testa nästa generationens mobilnät. Idag gjorde man slag i saken och mer än femtio kunder kopplas nu upp för att bli de första att få tillgång till 5G i sin vardag.

Under piloten, som pågår till 2020, kommer bland annat nya mobiltelefoner, 5G via bredband och tv och en rad andra uppkopplade enheter för det moderna hemmet att testas.

Befäster ledande ställning
– När vi nu inlett Skandinaviens största 5G-pilot befäster vi vår ställning som ledande på utveckling av mobilnät och 5G i Norden. Med testet kan vi tillsammans med vanliga medborgare, kunder och våra partners utforska möjligheterna med den nya tekniken, ta löpande lärdom av erfarenheterna och forma produkter och tjänster som förenklar människors vardag innan 5G lanseras till företag och konsumenter på bred front, säger Andres Suazo, nätexpert på Telenor Sverige.
Telenor Sveriges ambition är att börja erbjuda 5G till kunder under 2020 och inom de närmaste åren kommer mobilnätet att byggas ut med över 50 procent, vilket innebär tusentals nya basstationer över hela landet. 5G-utrullningen påbörjas i landets storstäder, följt av större sommar- och vinterorter.

Samarbete med Tele2
Telenors rikstäckande nät når idag 99.9 procent av den svenska befolkningen. Parallellt med utbyggnaden av 5G fortsätter Telenor att investera för att stärka och uppgradera det befintliga 4G-nätet. Arbetet genomförs inom ramen för det gemensamma samarbetet med Tele2.
– Vi står inför vår största nätsatsning någonsin och investerar kraftigt för att bygga ut och förstärka vårt mobilnät i alla delar av landet. 5G kommer att vara en motor i att stöpa om många branscher och skapar såväl nya affärsmöjligheter för företag som en enklare vardag och nya upplevelser för medborgarna. Vår utbyggnadsplan är ambitiös och aggressiv, något vi är riktigt stolta över, säger Andres Suazo.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title