Annons

Uppgradering av PTC: En 21-miljonerssatsning som ska ge hållbar produktionsteknik för flyg- och verkstadsindustrin

RepLab handlar om att utveckla samverkan och sprida forskningsresultat om hur additiv tillverkning kan användas för att återtillverka komponenter i metall för att öka livslängden. Det finns många fördelar med att reparera, renovera och uppgradera komponenter inom industrin med de här teknikerna. Samtidigt är behovet av att sprida kunskap stort.
– Vi riktar oss i första hand till regionens små och medelstora tillverkande företag, där underleverantörer till flyg- och rymdindustrin är speciellt intressanta. Genom att delta i RepLab kan de få hjälp att utveckla sin kapacitet och innovationsförmåga inom additiv tillverkning i metall, säger Lennart Malmsköld.

PTC UPPGRADERAS
Såväl inom flyg- som verkstadsindustrin finns idag stort intresse av att bidra till en mer hållbar utveckling. I en första etapp av projektet Springboard kommer PTC att uppgraderas för att möta företagens behov. Ambitionen är att skapa förutsättningar för utveckling av nya tillverkningsmetoder som bland annat kan möjliggöra lättare flygplan, nya framdrivningssystem och användande av förnybara bränslen.
– Satsningen i Springboard ger oss tillsammans med våra projektparter ökade möjligheter att ta en större roll i utvecklingen av framtidens fossilfria flyg, säger Henrik Runnemalm, forskningschef på GKN Aerospace Engines.

BIDRAR TILL HÅLLBAR UTVECKLING INOM FLERA BRANSCHER
Projektet bygger vidare på de tidigare satsningar som har gjorts i PTC:s infrastruktur i form av lokaler och utrustning. Satsningen linjerar också med det samförståndsavtal som tecknades mellan EUs Clean Sky och Västra Götalandsregionen redan 2016, för ett europeiskt samarbete kring en mer hållbar flygindustri.
– Denna typ av initiativ ligger helt i linje med de satsningar Västra Götalandsregionen vill se inom valda specialiseringsområden som hållbar produktion och hållbara transporter, säger Kristina Jonäng, ordförande i regionsutvecklingsnämnden.
Victor Blom, projektledare på Innovatum Science Park, ser även att projektet kan bidra till en hållbar utveckling inom fler branscher än flygindustrin.
– PTC är en av de mest tongivande arenorna gällande forskning och utveckling kring avancerade tillverkningsmetoder, och bidrar till att stärka regionens företag. Detta projekt drivs till stor del av behoven kring hållbart flyg, men vi ser även synergieffekter till tillverkning inom andra områden och företag som behöver utveckla sina verksamheter eller kan bidra till utvecklingen med sina idéer.
Redan idag är ett femtontal företag och organisationer medlemmar i PTC, och genom uppgraderingen av arenan är förhoppningen att kunna attrahera flera nya aktörer som vill vara med och utveckla tillverkningsindustrin. Den innovativa miljö som skapas när stora och små företag möts tillsammans med både högskola och forskningsinstitut utgör en grogrund för nya affärsidéer, konkurrenskraft och tillväxt.

FAKTARUTA OM SPRINGBOARD-PROJEKTET
Springboard 1 är budgeterat till totalt 27 miljoner kronor och projektparter är Innovatum Science Park, GKN, Högskolan Väst, Kraftstaden och RISE, och förutom projektparterna kommer även fler företag och organisationer delta i själva genomförandet. I samband med projektet kommer också Högskolan Väst att tillgängliggöra utrustning till ett totalt värde av ca 15 miljoner kronor.
Springboard är ett initiativ i tre delar som kommer pågå under tre år (november 2020 – oktober 2023). Springboard 1 är den första fristående delen.
• Projekttid: november 2020 – oktober 2021
• Projektbudget: 27 miljoner
• Parter: Innovatum Science Park, GKN, Högskolan Väst, Kraftstaden och RISE
• Finansiärer: Västra Götalandsregionen, GKN, Kraftstaden, RISE, Högskolan Väst

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title