VBGs hållbarhetsdirektör konstaterar att en stor utmaning för bolaget är att personalen lever och jobbar i länder med olika mognadsgrad när det kommer till hållbarhet:
”Precis, vi har 2000 anställda och förståelsen för det arbetet kan skilja stort mellan länderna. Därför är det viktigt att bygga kunskap så att all personal får samma plattform att stå på,” säger Holgersson.
Utbildning för vissa yrkesroller med anpassat kursinnehåll
Deltagarnas olika yrkesroller, nationaliteter och kunskapsnivåer har inneburit att läraren Claes Fredriksson, docent i materialvetenskap som forskar och utbildar inom miljö- och hållbarhetsfrågor, anpassat kursernas innehåll till varje omgång.
”Det kan vara en utmaning att hitta rätt perspektiv när deltagarna har olika baskunskaper och olika uppfattningar om vad hållbarhetsarbete är. Därför har vi inför varje kursomgång stämt av hur vi lyfter exempel och sammanhang som relaterar till deltagarnas länder och de förutsättningar som finns där,” säger han.
Kostnadseffektiv lösning
Utbildningen slutfördes tidigare i år och utvärderingen visar att deltagarna fått nya kunskaper och insikter om hållbarhetsarbete.
”Deltagarna uppskattar bland annat att upplägget gjort det möjligt att kombinera studierna med jobbet. Nu vill fler gå utbildningen, så det kan eventuellt bli en fortsättning. Att genomföra kurserna online är en kostnadseffektiv och smidig lösning, tillägger Christina Holgersson. ”Utbildningen är en viktig investering. Förutom att den ger oss en gemensam plattform med kunskaper att stå på, får vi ett gemensamt ”språk” för hur vi pratar om vårt hållbarhetsarbete och vi skapar även nätverk inom företaget som är värdefulla på vår hållbarhetsresa,” avslutar hon.