Annons

Varför sålde ROCKWELL AUTOMATION hela sin andel i PLM-utvecklaren PTC?

PTC-CHEFEN JIM HEPPELMANN KOMMENTERAR. Frågan i rubriken har många i branschen ställt sig sedan det i juli blev klart att det amerikansk automationsföretaget Rockwell Automation sålde av hela sitt 9-procentiga innehav av aktier i PTC (som är noterat på Wall Streets NASDAQ-börs). Bolagens partnerskap vid det överraskande avtalet per 2017 sågs då som en kraftfull lösning för att stärka PTCs kapabiliteter när det gäller PLM-kopplingarna direkt in på verkstadsgolven. Med PTC på PLM-sidan och Rockwell på fabriksautomation skulle de två spelarna vässa sin potential att bilda starka helhetslösningar på produktframtagnings-området. Genom att skapa sömlösa integrationer mellan bolagens portföljer skulle man dels plocka in på det tekniska försprång branschledande PLM- och automationsutvecklaren Siemens Digital Industries hade med sin starka PLM-portfölj Xcelerator och sina lösningar på automationssidan. Men även när det gällde den tredje av ”the BIG THREE”, Dassault Systemes, skulle man också kunna tillskansa sig en klar konkurrensfördel, i det att DS inte har någon fast partner på automationssidan, efter att det tilltänkta partnerskapet med ABB aldrig nådde någon djupare manifestation, utan tycks ha runnit ut i sanden.
Med sommarens besked från Rockwell är alltså en fråga om detta är slutet på partnerskapet med PTC? PLM&ERP News har talat med PTC-chefen, Jim Heppelmann:
- Nej, det är inte frågan om ett avslut på partnerskapet, säger han och förklarar varför: ”När PTC ingick partnerskapet med Rockwell redan 2018 skapade företagen två separata relationer. Den första relationen var en affärsrelation där Rockwell blev återförsäljare av PTC-teknologier. Det andra förhållandet var att Rockwell blev en aktieägare där Rockwell investerade 1 miljard dollar i PTC-aktier i handeln för en ~9% ägarposition i PTC och en plats i styrelsen. Aktieägarförhållandet var parallellt, men distinkt och skilt från affärsrelationen. Det var utformat för att ge Rockwells styrelse insikt i PTC-verksamheten och för att tillåta Rockwell att delta i aktiekursökningen till PTC-aktier som partnerskapet förväntades skapa. Eftersom Rockwell har blivit en viktig PTC-återförsäljare förlängdes affärspartnerskapet 2020 och igen i juni 2023 med flera år till. Sedan i augusti 2023 beslutade Rockwell att avsluta aktieägarrelationen samtidigt som affärsrelationen bibehölls genom att sälja sina återstående PTC-aktier med en attraktiv vinst på ~50 %. Aktieägarrelationen levererade vad Rockwell ville, och under tiden kommer affärsrelationen att fortsätta opåverkad.”

Från Rockwells sida har man inte specifikt kommenterat försäljningen av PTC-aktierna, mer än att koncernchefen, Blake Moret, sagt att man bl a använder pengarna från aktieförsäljning som en delfinansiering av sommarens annonserade köp av Kanada-baserade Clearpath Robotics. Detta bolag är en ledare inom autonom robotik för industriella applikationer. Med förvärvet finns det goda utsikter för Rockwell att få ordentlig fart på sitt Connected Enterprise-koncept. Det som får Moret att spinna nöjt är att Clearpaths OTTO Motors Divisions’ autonoma mobila robotar (AMRs), deras fleet management- och navigationsportfölj, har industriellt bevisat sig kunna dramatiskt öka genomströmningen på fabriksgolv. Effekter av detta är minskade kostnader genom att säkerställa att komponenter och underenheter är på plats när det behövs och genom att transportera färdiga varor till en lastbil eller lager efter färdigställande.

Rockwells koncernchef, Blake Moret.

Kan förverkliga en dröm om PLC-baserad linjestyrning och AMRs i samverkan
– Kombinationen av autonoma robotar och PLC-baserad linjestyrning har länge varit en dröm för anläggningschefer i så olika branscher som bilindustrin och konsumentförpackade varor. Med Clearpath är Rockwell unikt positionerat för att göra den drömmen till verklighet, sa Rockwellbasen i en kommentar.
Klart är att kombination med Rockwells starka partnerskap inom fasta robotarmar, lösningar som Independent Cart Technology och traditionellt ledarskap inom programmerbara logiska styrenheter (PLC), kommer tillägget av OTTO Motors AMR-kapacitet att skapa en mycket intressant och komplett portfölj av avancerade materialhanterings-lösningar.
Enligt Interact Analysis förväntas alltså marknaden för AMR inom tillverkning växa med cirka 30 % per år under de kommande fem åren, med en uppskattad marknadsstorlek på 6,2 miljarder dollar till 2027. Inte undra på att Blake Moret, Rockwell-chefen är mycket nöjd över köpet av Clearpath.

Det fortsatta samarbetet
Samtidigt står det alltså klart att relationen med PTC nu förändrats något och ”bara” fokuserar på Rockwells roll som återförsäljare av PTC’s lösningar. Å andra sidan har man tagit fram två portföljer för att knyta ihop PLM och smart fabriksautomation under det hittillsvarande partnerskapet:

  • Den första var ihopkopplingen mellan Rockwells MES-lösning, FactoryTalk, och PTC’s PLM-lösningar – FactoryTalk Innovation-sviten – som släpptes kort tid efter starten för samarbetet, redan i slutet av 2018. Poängen med detta paket var att skapa sömlösa kopplingar mellan IT/PLM och OT, alltså Operativ Teknik (förenklat uttryckt: data från maskinerna på verkstadsgolvet).
  • Den andra var en ny nyckelfärdig molnlösning, ”Factory Insights as a Service”, som gör det möjligt för tillverkare att gå vidare och skala upp sina digitala initiativ när det gäller automatisering av produktionen.

Med bl a dessa två paket i bagaget går affärsrelationen alltså, enligt Heppelmann, vidare i samarbetet. Inom ramen för detta torde det också finnas en gemensam utvecklingsgrupp som uppdaterar, anpassar och utvecklar lösningar för kundernas bästa.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title