Annons

Vilken MCAD-mjukvara är bäst sett i ett SaaS-perspektiv? Analytiker placerar Siemens, PTC och Autodesk i topp

Den eviga frågan om vilken CAD-mjukvara som är bäst har fått ytterligare ett svar. Denna gång relaterat till mekanik-CAD-området (MCAD) och lösningarnas kapabiliteter sett i ett SaaS- och även i ett moln-perspektiv; alltså mjukvaran som prenumerationstjänst, eller ”Software-as-a-Service”.
Det är analysföretaget ABI Research som i en färsk undersökning av nio vanligt förekommande MCAD-lösningar (mekanik-CAD) gjort en ranking som positionerar mjukvarorna i ett SaaS-perspektiv. Undersökningen, som sägs vara både ”djupgående och opartisk”, under rubriken, ”MCAD SaaS Solution Supplier Competive Ranking”, baseras på nio kriterier.
Analysen resulterar i en grafik där programmen placeras med avseende på två axlar: innovation och implementering. De nio kriterierna som avgjort placeringen inkluderar produktens kärnfunktionalitet, datorstödda tillägg, utökad funktionalitet (generativ design, AR/VR, simulering, rendering) och molnfunktioner. Dessutom utvärderar rapporten nya användarupplevelser, implementering för stora tillverkningsföretag, affärsmodell, innovation, marknadsandelar och ekosystem för partnerlösningar.
Så vilken lösning är då bäst på molnbaserad SaaS-MCAD?
- Siemens (med Solid Edge, NX CAD, och nyligen släppta NX X) kom överst i rankingen, placerad där främst på grund av CAD-lösningar som tillhandahåller en komplett uppsättning datorstödd teknologi (CAx), flera distributionsalternativ (lokalt installerad, hybrid, eller med SaaS), flexibel prissättning genom prenumeration eller tokens. Dessutom hade man det mest omfattande nätverket av lösningspartners, som utökar CAD-kapaciteten, säger James Iversen, industri- och tillverkningsindustri-analytiker på ABI Research.
Som sammantagen tvåa placerades PTC, som mer än någon annan aktör agerat som pionjär inom SaaS i molnet. Övriga företag vars program utvärderas och rankas är: Autodesk, Dassault Systèmes, ZWSoft, Alibre, IronCAD och TurboCAD. Hur placerades dessa aktörer?

Allmänt när det gäller CAD över hela domänfronten är Autodesk världsledande ifråga om volym och totalt. Detta enligt respekterade analytikern Jay Vleeschhouwer på Griffin Securities. Bolagets lösningar fick också goda resultat i undersökningen, rankade trea totalt med AutoCAD och Inventor. ”En robust CAD-upplevelse som tjänar alla tillverkningsvertikaler och har starka sidor i ny användarupplevelse och marknadsandel.

Dassault Systemes på fjärde plats i ledarkategorin
För Dassault Systemes, med appar som CATIA och SOLIDWORKS på 3DEXPERIENCE-plattformen gav bolaget en fjärdeplats. ”Man fick bra resultat genom att erbjuda flexibla betalningsstrukturer, den största marknadsandelen och det näst största partnerekosystemet,” skriver ABI Research.

ABI Researchs ”MCAD SaaS For Large Enterprise and Manufacturing at Scale” rankninggrafik.

Innovations-faktorn en särskiljare
Allmänt noterar analytikern att innovativ funktionalitet var den viktigaste särskiljande faktorn mellan ledarna och mainstream/följare. ZWSoft, Alibre, IronCAD och TurboCAD tjänar vanligtvis mindre tillverkare men har genomförbara CAD-lösningar för storskaliga tillverkare. Fallgropen för dessa leverantörer kommer från begränsade molnfunktioner och tillgängligheten av SaaS-distribution.

”Leverantörerna som faller i mainstream- och efterföljarkategorin tillhandahåller starka CAD-möjligheter men måste arbeta med att konsolidera erbjudanden till en enda CAx-lösning och sedan distribuera moln och SaaS för att stärka marknadsandelar bland storskaliga företag”, avslutar Iversen.

Dessa resultat kommer från ABI Researchs ”MCAD SaaS For Large Enterprise and Manufacturing at Scale” rankningsrapport. Den här rapporten är en del av företagets forskningstjänst för industri- och tillverkningsteknik, som inkluderar forskning, data och ABI-insikter. Konkurrensranknings-rapporter erbjuder en omfattande analys av implementerings- och innovationsstrategier med suftet att, ”erbjuda oöverträffad inblick i ett företags prestation och ställning jämfört med dess konkurrenter.”

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title