Annons

”VISIONÄR TOPPAKTÖR INOM IoT”: Telenor får goda betyg av Gartner, men halkar ur ledarkategorin i Magiska Kvadranten 2024

Har bl a VOLVO, SCANIA och HUSQVARNA på KUNDLISTAN. En i nordiskt perspektiv intressant IoT-nyhet är att Telenor Group med goda resultat nyligen uppmärksammats i två färska utvärderingar från respekterade analytikern Gartner.
I den första - Gartners s k Magiska Kvadrant för tjänsteleverantörer – har man positionerings-mässigt placerats som sjua efter aktörer som bl a topptrion Vodafone, AT&T och Telefonica. I denna 2024 års ”Magic Quadrant for Managed IoT Connectivity Services, Worldwide Report”, som utvärderingen är betitlad, placeras bolaget som toppaktör i den visionära kategorin, strax under ledarkategorin.
I den andra rapporten, publicerad en vecka senare, kallad "Critical Capabilities for Managed IoT Connectivity Services, Worldwide," får man också goda omdömen och rankas bland de tre bästa för följande användningsfall: “Managed Complex and Diverse IoT Connectivity”, “Managed Connected Consumer Products and Services”, och “Managed Connected Commercial Products and Services.” Enligt Gartner ska denna andra utvärdering ses, ”som en viktig följeslagare till Gartner Magic Quadrant.” Detta för att den ger Gartners kvadrant-metodik djupare insikt i leverantörers produkt- och tjänsteerbjudanden genom att den utökar analysen i "the Magic Quadrant." Analytikern rekommenderar i detta att man använder den här forskningen för att ytterligare undersöka produkt- och tjänstebetyg baserat på nyckelfunktioner för viktiga, differentierande användningsfall.
Åter till den Magiska Kvadranten 2024 (men daterad december 2023)så innebär årets placering som visionär topp dock att bolaget halkat ner från sin tidigare placering i ledarkvadranten. Men man ligger fortfarande i toppskiktet, på gränsen mellan ledarkategorin och den som omfattar visionärer. Det är hur som helst en hög placering och det är sjunde gången som Telenor listas i undersökningen. Klart är också att man är den enda nordiska operatören som finns med bland rapportens 16 utvärderade leverantörer.
När Mats Lundquist, CEO för Telenor Connexion, som hanterar det globala IoT-området i gruppen, kommenterar rapporten är han nöjd:
- Ja, vi är stolta över att för sjunde året i rad uppmärksammas av Gartner i 2024 års Magic Quadrant for Managed IoT Connectivity Services, säger han och påpekar att det gäller en global utvärdering. ”Vi menar att detta bevisar att vi har varit framgångsrika i vårt åtagande att leverera utmärkt kvalitet och service till våra kunder över hela världen.”
Gartner beskriver företag i den s k ”Visionaries-kvadranten”, som Telenor toppar, så här: "Visionärer har en tydlig bild av marknadens krav och riktning. De fokuserar på att tillhandahålla en bredare värdekontinuum för att möta framtida marknadsbehov och effektivt merförsäljning och korsförsäljning inom sin installerade bas genom förtroende och förlängning av igenkännbart, iterativt värde. Visionärer utökar sin kapacitet genom förvärv, intern utveckling och i allt högre grad robusta partnerskap.”
Bland bolagets kunder finns företag som Volvo, Scania och Husqvarna.

Telenor-portföljen av IoT-lösningar representerar i dagsläget mer än 20 års erfarenhet av att tillhandahålla global IoT-anslutning, molntjänster och expertsupport till företag av alla storlekar. Bolaget hävdar vidare i sitt pressmaterial att man är en av världens mest avancerade leverantörer av IoT-lösningar.

Telenor IoT hanterar faktiskt också internationella IoT-distributioner för globala kunder i cirka 200 länder och driver idag mer än 20 miljoner anslutna enheter till företag som Volvo, Scania, Hitachi, Verisure Securitas Direct och Husqvarna.

AI TAR PLATS INOM IoT. I januari presenterade Telenor IoT sin årliga IoT Predictions Report. Denna rapport är framtagen för beslutsfattare och yrkesverksamma som är nyfikna på trender som påverkar industrier och samhälle. Rapporten fick titeln ”Navigating the Perfect Storm: AIoT to Emerge as the Defining Enabler of Digital Transformation.” Den förklarar hur det är nödvändigt att kombinera artificiell intelligens (AI) och Internet of Things (IoT), även känd som AIoT eller AI4IoT, för att företag ska kunna förbli konkurrenskraftiga i dagens digitala värld. Eftersom IoT-applikationer genererar en enorm mängd data, kämpar många företag för att effektivt analysera och extrahera meningsfulla insikter från den. Att bara samla in data ger inget värde, och mänsklig intelligens kan inte behandla informationen lika effektivt som AI. Med stöd av AI blir applikationer smartare och mer autonoma.

Som noterades i ingressen positioneras Telenor alltså som den ledande aktören i visionärs-kvadranten. Gartner definierar hanterade IoT-anslutningstjänster som, ”en marknad som möjliggör anslutning, datainsamling och analys, och ytterligare beslutstjänster som är nödvändiga för uppkopplade lösningar. För stora organisationer levereras hanterade IoT-anslutningstjänster normalt helt hanterade, inklusive dedikerad helpdesk och projekt- och tjänstehanteringsfunktioner. För medelstora och små organisationer levereras de ofta som en självbetjäning som tillhandahålls via en portal för IoT-anslutningshantering, inklusive backoffice-support på nivå 2 och nivå 3.”

Så här ser denna Magiska Kvadrant ut per december 2023, med giltighet för 2024:

Tre framgångsrika användar-case
I den andra rapporten, publicerad en vecka efter den magiska kvadranten – ”Critical Capabilities for Managed IoT Connectivity Services, Worldwide” – får man också alltså djupare insikter relaterat till kvadranten. Här får Telenor IoT goda omdömen och rankas bland de tre bästa för följande användningsfall:

Telenor Group rankades bland de tre bästa för följande användningsfall: Managed Complex and Diverse IoT Connectivity, Managed Connected Consumer Products and Services, and Managed Connected Commercial Products and Services.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title