Annons

BATTERISYSTEM: Volvo Group köper större amerikansk verksamhet för drygt två miljarder

PROTERRA POWERED UTVECKLAR, DESIGNAR och TILLVERKAR BATTERISYSTEM för globala OEMs. Ingen behöver missta sig på tyngden i Volvo Groups satsning på batterisidan för sin elektrifiering av lastbilarna. Idag meddelade bolaget att man köper verksamheten och tillgångarna i affärsenheten Proterra Powered från amerikanska Proterra Inc och Proterra Operating Company. Båda befinner sig i en frivillig kapitel 11-konkursprocess i USA, vilket inte hindrat att det funnits flera intressenter ifråga om att köpa delar av bolagen. Men nu tycks Volvo Group ha gått segrande ur denna förvärvsstrid och har valts ut som vinnande budgivare i en auktion för verksamheten och tillgångarna i affärsenheten Proterra Powered för en köpeskilling om 210 miljoner dollar, motsvarande ca 2,3 miljarder kronor.
Tillgångarna som köpet handlar om inkluderar ett utvecklingscenter för batterimoduler och batteripaket i Kalifornien och en monteringsfabrik i South Carolina. ”Med detta förvärv kommer Volvokoncernen att komplettera den nuvarande, och påskynda dess framtida, batterielektriska vägkarta,” skriver bolaget i en pressrelease.
Proterra Powered designar, utvecklar, tillverkar, säljer och integrerar proprietära batterisystem och elektrifieringslösningar i fordon för globala OEM-kunder för kommersiella fordon som betjänar fordonssegmenten klass 3 till klass 8, inklusive lastbilar, skolbussar, turistbussar, konstruktions- och gruvdrift-fordon.
Den reservation som finns runt köpet är att transaktionen mellan Proterra Inc. och Proterra Operating Company som säljare och Volvo är föremål för godkännande av konkursdomstolen i USA. Dessutom kommer slutförandet av transaktionen, som väntas i början av 2024, att vara föremål för godkännande av fusion och vissa andra villkor.
Principiellt låter priset som att Volvo gör ett fynd, givet storlek och vilket tillstånd fabriker och utrustning befinner sig i. Men allmänt ska noteras att batterifabriker inte är billiga att bygga upp från grunden.

På sin sajt skriver Proterra följande om sin verksamhet:
“Proterra-batterier är specialbyggda för kommersiella applikationer, beprövade på vägarna genom 40+ miljoner mil i service med tunga applikationer för kollektivtrafik. Designade från cellnivå och upp för kommersiell användning har Proterra-batterier branschledande energitäthet för maximal räckvidd, en flexibel design för att passa in i en mängd olika fordon och ett robust hölje av kommersiell kvalitet för att tåla tuffa miljöer.”

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title