Annons

Full fart framåt på alla fronter i Hexagon, men NVIDIA-samarbetet kring digitala tvillingar står ut

Svenska världsspelaren inom avancerad verkstads- och anläggnings-IT, Hexagon, är inne i vad som ser som en synnerligen kreativ period med en rad nya samarbeten, nya programintroduktioner och uppdateringar av mjukvaror. Full fart framåt på flera fronter i Hexagon alltså, men flera bitar står ut, t ex NVIDIA-samarbetet kring digitala tvillingar. Mycket för att det är ett inslag i kampen om att bli först med en lösning som fullt ut och effektivt överbryggar gapet mellan de fysiska och digitala världarna inom tillverknings-världen.
På sista raden handlar detta om en intensiv jakt på att utveckla verktyg som kan digitalisera de fysiska processerna och skapa nästa våg av avancerad automation. Samarbetet med NVIDIA kommer i detta att kunna bli en av de lösningar som drar igen klyftan mellan de verkliga och virtuella världarna, vilket får sägas vara en förutsättning för att bygga användbara digitala tvillingar och på sikt skapa autonomi i det mesta som rör på sig i verkstadsvärlden. Men många är på brännet och konkurrensen är stenhård med resurstarka världsledande PLM- och automationsspelare som framför allt Siemens Digital Industries, PTC/Rockwell, ABB, Dassault Systemes, SAP och andra med på mjukvaruutvecklings-banan.
Här är hur som helst smakprov på Hexagon-lanseringar som gjorts bara de senaste veckorna:
• Hexagon introducerar nya gruvportföljer för dels underjordiska arbeten och dels en för autonoma gruvrelaterade lösningar
• Samarbetet med NVIDIA kring att transformera industriella digitala tvillinglösningar
• Bolaget har introducerat sitt molnbaserade HxGN AEC Project Viewer som kopplar ihop kontors- och fältbitarna i realtid
• HxGN EAM Python Framework är nu tillgängligt
• Hexagons HxDR driver Reality Cloud Studio och man lanserar nu Reality Cloud Studio för att föra upp automatiserad digital verklighet till molnet
• Ett samarbetae med Sony Semiconductor Solutions pågår för att vässa datrafångst från real drift
• Slutligen släpper man Accelerator KMS 4.0, som är den senaste versionen i deras innovativa hanteringssystem för innehållslivscykel

NVIDIA-samarbetet kring digitala tvillingar
I ett verkstadsperspektiv är detta samarbete ett av de mer intressanta. Målet är att tillsammans med NVIDIA möjliggöra industriella digitala tvillinglösningar som förenar fångst av verkliga driftsdata, digitala tvillingar inom tillverkning, utnyttjande av AI (Artificiell Intelligens), simulering och visualisering för att leverera jämförelser i realtid med verkliga modeller. Samarbetet ska koppla ihop Hexagons och NVIDIAs teknologier för att möjliggöra sömlösa, fleranvändar-relaterade arbetsflöden genom en enhetlig vy för fabriksplanering och design, samt processkvalitetsoptimering och drift. Det ska bli mycket spännande att se resultatet av detta.

Exempel på gränssnitt i NVIDIA Omniverse.

Klart är att Hexagons HxDR reality capture-plattform och Nexus tillverkningsplattform ska kopplas till NVIDIA Omniverse, en plattform för att utveckla och driva industriella metaverse-applikationer, baserad på ramverket Universal Scene Description (USD). Kombinerat ska detta kunna leda till möjligheter för användare att vässa nivåerna av avancemangs inom tillverkning i digitala fabriker och påskynda kraften hos digitala tvillingar för intelligenta städer, byggande och infrastruktur.
– Hexagons innovationsteam har arbetat med NVIDIA för att utveckla möjligheterna med sömlösa samarbetsplattformar, säger Paolo Guglielmini, CEO och koncernchef, Hexagon, och tillägger att, ”med NVIDIA-teknologier och Hexagons Smart Digital Realities kommer våra lösningar att leverera realtidsjämförelser av modeller i verkliga och virtuella världen.”

Paolo Guglielmini, CEO och koncernchef, Hexagon.

Hexagons ”Smart Digital Realities-digitala tvillingar” är tänkta att ge användarna en 360-graders bild av den verkliga världen som hjälper till att förbättra produktivitet, kvalitet, säkerhet och lönsamhet när de används med simulerade lösningar.
Det kommer onekligen att finnas goda skäl att komma tillbaka till hur detta används i reala case stories.

Kan förändra synen på digitala tvillingar
Bland övriga bitar kan noteras Hexagon släpper AcceleratorKMS 4.0, som är den senaste versionen av bolagets hanteringssystem för innehållslivscykeln.
Det är Asset Lifecycle Intelligence-divisionen som bl a i pressmaterialet berättar att AcceleratorKMS 4.0 kan förändra hur organisationer ser på digitala tvillingar och mänsklig interaktion i fält. Den här versionen av AcceleratorKMS förbättrar mänskliga prestationer och integreras helt med lanseringen av AcceleratorLXP – en tilläggsmodul fokuserad på elevens upplevelse i operationer.
– Företag utmanas att driva tid till kompetens ner från standarden på tre år till ett, säger Blair Morgan, AcceleratorKMS’ VP, och tillägger:

AcceleratorKMS integrationsförmåga, nya funktioner och AcceleratorLXP-modulen erbjuder organisationer ett komplett digitalt ekosystem som hjälper dem att uppnå det målet. Detta markerar en ny utveckling i AcceleratorKMS som ännu inte har setts.

HxGN Underground Mining Solutions förser gruvdrift med ett komplett utbud av lösningar som samverkar sömlöst för att öka säkerheten, förbättra medvetenheten och leverera precision i rigorösa miljöer. Det beskrivs av Hexagon som, ”ett robust system för att undvika kollisioner håller fotgängare säkra när förare navigerar i mörka, slingrande tunnlar. Borroptimerings- och produktionsplanerings-verktyg gör det möjligt för gruvor att uppnå de mest optimala resultaten – även när de arbetar i de mest krävande miljöerna.”

En ny ”underjordisk” gruvportfölj
Vidare har Hexagons Mining-division introducerat HxGN Underground Mining, vilket är en integrerad sensor-baserad mjukvaruportfölj, byggd för de unika utmaningarna i underjordiska miljöer. Med robusta system för att undvika kollisioner, borroptimering och produktionsplanering hjälper den nya portföljen gruvor att uppnå bästa resultat samtidigt som förare, fotgängare och utrustning skyddas i de mest krävande miljöerna. Underjordisk geologi är komplicerad och kommunikation och positionering utmanas. Mitt i mörker och störande buller, utgör ytterligare faror av giftiga gaser och stenfall.
HxGN Underground Mining skapar effektivt en sömlös teknikövergång från dagbrott till underjordsbrytning. Dess säkerhetssvit, till exempel, utnyttjar kollisionsundvikande och förarens uppmärksamhetssystem beprövade i mer än 40 000 fordon världen över i dagbrottsmiljöer.

Liknande integration är på gång i portföljens operativa svit, som hjälper gruvoperatörer och arbetsledare att hantera underjordisk flottautrustning och att optimera produktionen i realtid via en dynamisk aktivitetsplanerare och flottledningssystem. Ingenjörer kan undvika felaktiga gruvprocesser och minimera stilleståndstiden genom att använda 3D-visualisering och CAD-verktyg för att skapa gruvdesigner och aktivitetsbaserade scheman.
– Vi vet att gruvor letar efter sätt att bryta smartare, säkrare och på ett mer miljömässigt och socialt medvetet sätt, säger Mateus Quintela, Hexagons produktchef, Underground Mining. HxGN Underground Mining kommer att hjälpa våra kunder att svara på denna sökning genom att öka effektiviteten hos maskiner och gruvarbetare under hela verksamheten.


Hexagon gjorde tillkännagivandet på sin flaggskeppskonferens för digital verklighet, HxGN LIVE 2023, i Las Vegas. Som nämndes i ingressen introducerade företagets gruvdivision också HxGN Autonomous Mining, en portfölj som skyddar människor och utrustning samtidigt som de tar itu med utmaningarna med operativ produktivitet och avkolning.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title