För att förverkliga denna immersiva lösning har Dassault Systèmes alltså samarbetat med Apple för att integrera Apple Vision Pro i nästa generations 3DEXPERIENCE-plattform. Det djupa samarbetet på ingenjörsnivå mellan Dassault Systèmes och Apple har sammanfört det bästa från båda plattformarna för att leverera denna magiska upplevelse. Med 3DLive-appen kommer virtuella tvillingar skapade på 3DEXPERIENCE-plattformen att kunna hoppa från skärmen och in i en användares fysiska utrymme, vilket möjliggör realtidsvisualisering och teamsamarbete i verklighetstrogna miljöer.

”Avslöjar kraften i 3D UNIV+RSES”
”Vårt ingenjörssamarbete med Apple representerar ett djärvt framsteg som avslöjar kraften i 3D UNIV+RSES, där 3D är ett universellt språk för en ny värld som kombinerar verkligt och virtuellt”, säger Elisa Prisner, EVP för Corporate Strategy & Platform Transformation på Dassault Systèmes, och fortsätter: ”Detta är kärnan i vår nästa generations representation av världen. Den breda och växande användningen av 3DEXPERIENCE-plattformen av våra kunder gör detta samarbete till ett unikt värde för vår gigantiska, mycket diversifierade kundbas, som ser den höga potentialen hos 3D UNIV+RSES för att samarbeta och träna vår nästa generations AI-baserade upplevelser på sin egen virtuella tvillingdata-set.”

Hon pekar vidare på att den nya lösningen representerar ett unikt och kraftfullt sätt att modellera, simulera, tillverka, träna och driva levererar värde inom alla branschsektorer och roller:
”Detta gör det möjligt för användare att dra nytta av den fulla potentialen av 3D UNIV+RSES och rumslig datoranvändning för att snabbt anpassa sig till marknadens efterfrågan, säkerställa vetenskapligt korrekt produktkvalitet, påskynda utbildning av personal, samarbeta och dela kunskap och know-how.”
Apples VP för Vision Products Group, Mike Rockwell, tillägger att man med Apple Vision Pro fortsätter att tänja på gränserna för vad som är möjligt med rumslig datoranvändning och förändrar människors sätt att arbeta i nyckelbranscher:
”Vi är glada över att samarbeta med Dassault Systèmes för att tillföra 3DEXPERIENCE-plattformen utrymmeslösa kapaciteter och motorer. Det ger 3D-designermöjligheter att s a s skapa liv på sätt som tidigare inte varit möjliga.”
För att få tillgång till de här immersiva upplevelserna och designverktygen kommer företagskunder att kunna ladda ner Dassault Systèmes nya 3DLive-app för Apple Vision Pro i sommar. Dessutom släpper Dassault Systèmes idag (26/2 2025) en ny Apple Vision Pro-app – HomeByMe Reality – som gör det möjligt för användare att imaginera, utforska och visualisera sin heminredning och sina alternativ, från bekvämligheten av sitt eget hem, en möbelaffär eller i ett showroom. Appen kan också göra det möjligt för människor att virtuellt ”gå runt” fastigheter.
AI var eventets röda tråd – Daloz tunga poänger
Generellt från eventet ska konstateras att AI föga överraskande var den tematiska röda tråden. CEO Pascal Daloz satte direkt tonen i sitt inledningsanförande i Houston:
”Denna nya generation sätter artificiell intelligens i centrum för allt vi gör,” sa Daloz i detta sitt sitt första 3DExperience World-framträdande som DS’ CEO, och tillade att, ”3D UNIV+RSES är den sjunde generationens representation av de digitala 3D-verktygen i den produktutvecklings-värld som introduceras av Dassault Systèmes.”
Han noterade på en presskonferens också att 3D UNIV+RSES-konceptet till delar begreppsmässigt ligger nära Metas industriella metaverse liksom NVIDIAs Omniverse, som PLM&ERP News beskrivit i flera rapporter.

Daloz har onekligen tunga poänger i sin syn på detta. Vad vi ser framför oss är vägen från traditionell tillverkning mot digitala tvillingar som grund för det som ska göras. Enligt den gamla utvecklingsmodellen är alltifrån utveckling t ex bilar och flygplan till tvättmaskiner och fabriksanläggningar i varierande omfattning komplexa och kostsamma designprojekt. Det har handlat om hundratals eller tusentals CAD-ritningar och simulerings-sessioner med massor av ingenjörer inblandade och tusentals timmar med möten – utan att man för den skull kunde vara säker på att allt skulle fungera enligt plan.
Med de lösningar som Dassault nu lägger upp på bordet som pelare i sin sjunde generation produktutvecklings-koncept har man alla förutsättningar att förändra bilden. Och då inte minst för att de finns redan nu, eller är på gång, i de industriella metaverse-lösningar, som DS i och för sig är långt ifrån ensamma att lägga fram. Men när Daloz och DS-ordföranden Bernard Charles skissar på tanken att digitalt kliva in i bilar, köra dem, manipulera designer, eller uppleva och kanske optimera funktionerna är de helt rätt ute. Eller hur man i fabriksanläggningar kan studera och experimentera kring hur tillverkningslinornas upplägg och maskiner kan tänkas fungera, innan de finns rent fysiskt, är en lika värdefull kapacitet som ligger inom ramen för dessa industriella metaverse. Ingenjörer och andra operativa medarbetare kan tränas i de digitala miljöerna, leverantörer kan visas runt, osv. Än mner värdefullt kan vara att man med dessa digital koncept kan kommunicera med kunderna av de produkter man tänker ta fram.

Intresset växer i takt med att tekniken mognar
Kort sagt: användning av Metaverse i stor skala är en obönhörlig väg framåt. Tekniken är mogen, intresset och investeringarna växer. Det stora genombrottet för Metaverse är nära och AI har en central roll. Detta har Daloz och Charles alldelees rätt i.
Men samtidigt; metaverse befinner sig i en brytningstid just nu och inget kommer så snabbt som man kan förledas att tro när det nya presenteras. Men betydelsefulla tekniker som 5G och edge computing börjar falla på plats och det är ingen djärv gissning att AI kommer fylla Metaverse-världarna med steroider.
Intresset bland de stora aktörerna är stort. Enligt en undersökning som automationsföretaget Nagarro gjort tillsammans med Visual Sweden har t ex 30 procent av svenska industriföretag startat metaverse-projekt, och två av tre undersöker tillämpningsområden.
”Men metaversen är en virtuell värld som inte är kopplad till verkligheten”, sa Daloz i en kommentar och pekade på att man med 3D UNIV+RSES förbinder det fysiska och det virtuella,” och tillade att, ”NVIDIAs Omniverse gör det också, men 3D UNIV+RSES erbjuder ”möjligheten att navigera över olika skalor och discipliner, något som Omniverse inte kan göra.”
Apropå AI introducerade Daloz i sin keynote två nya kategorier av AI-baserade tjänster som Dassault kallar,”generativa upplevelser och virtuella följeslagare.”
- ”Generativa upplevelser” exemplifierade han som, ”AI-drivna automationer för montering, krav, design, test och valideringar.
- Medan ”Virtuella följeslagare” beskrevs som: ”AI-assistenter som kan hjälpa till att förbättra färdigheter och påskynda arbetsflöden. En sådan följeslagare kallar DS för ”Aura” och är en chatbot som för närvarande finns tillgänglig i 3DSwym-appen på 3DEXPERIENCE-plattformen.

AI i SOLIDWORKS
Självklart letade sig AI-temat också mer konkrets för SW-communityn också in i SOLIDWORKS-chefens, Manish Kumar, keynote. Av dessa är vissa redan nu tillgängliga medan andra befinner sig under utvecklings- eller planstadier. Men summa summarum fanns det en hel del AI-godbitar som direkt appelerade till 3D-designers och ingenjörer som har SOLIDWORKS CAD-plattform som sitt viktigaste designredskap.
Bland sånt som togs upp på denna AI-lista var:
- Generativ rendering som kommer att kunna snabbt skapa anpassade produktrenderingar.
- 3D-modeller av en produkt som kan konverteras till ett 3D-nät, redo för simulering.
- En ”mesh-to-3D-funktion” som på sikt ska kunna förvandla dessa nät till parametriska 3D-modeller.
”Oavsett om du arbetar med 3D-skanningsdata, importerade mesh-filer eller äldre CAD-modeller, kommer den här funktionen när den är väl utvecklad att ge ett sömlöst sätt att övergå från komplex meshgeometri till inbyggda parametriska funktioner.”
Bra saker förstås, men som sagt, mer om detta i en kommande artikel.