Projektet bestod i att koppla upp HD-kameror i ett av de outsourcade lagren till ett virtuellt privat nätverk anslutet till Telias datacenter i Helsingfors, och sedan bygga och träna en maskininlärningsmodell i Amazon Sagemaker.
Modellen känner igen specifikt pallgods och räknar ut antalet kollin i ett givet område, baserat på hur mycket ledig plats det finns, och kan även följa när pallar förflyttas. Det ersätter vad som tidigare var en manuell process med en kontinuerlig realtidsöverblick över lagerstatusen för olika produkter och komponenter, minskar antalet möjliga felkällor och gör det lättare att undvika att brister som stör verksamheten uppstår.
Visuell spårning av buffertnivåer
– En följd av det är att det har blivit mycket enklare att säkerställa att vår leveransbuffert är i linje med vår överenskommelse med kunden och med våra KPI-mål. Genom att visuellt spåra buffertnivån och uppdatera statusen i realtid, säkerställer vi att våra kunder har de saker de behöver i sin buffert, hela tiden”, säger Riku Koskimaa, Senior Manager of Business Development på Transval, i ett pressmeddelande.
Under 2022 påbörjade Telia ett omfattande projekt för att utbilda 10 procent av de anställda på AWS molntjänster, vilket beskrivs som en förutsättning för att skapa projektet. Telias arbete med AWS-tjänster gör det möjligt att hjälpa företagets kunder att bygga nya, skräddarsydda tjänster, och den tjänst man nu utvecklat för Transval kommer att standardiseras.
– Vårt samarbete med AWS för att rulla ut våra privata nätverk, i samverkan med molnet, skapar enkelhet, ökad effektivitet och möjligheten att snabbt utveckla nya initiativ för marknadens behov. Det handlar om att uppnå storskalighet, prioritera säkerhet och samtidigt minska komplexitet, till nytta för kunder och slutanvändare, säger Rainer Deutschmann, Group COO på Telia Company.