Giovanni Anelli, chef för Knowledge Transfer-gruppen vid CERN, konstaterar att samarbetet med ABB startade med syftet att optimera laboratoriets infrastruktur för kylning och ventilation, för att minska energiförbrukningen och följa CERNs satsning på att minimera miljöpåverkan liksom att dela resultatet offentligt för samhällets bästa.
– Det är ett utmärkt exempel på ett samarbete där båda parter bidrar med sina respektive delar. CERN bidrar med sin storskaliga infrastruktur och ABB bidrar med tekniskt kunnande och serviceexpertis. Vi är mycket nöjda med resultatet av detta forskningsprojekt då vi har överträffat målet att identifiera en energieffektivitetsförbättring på 10–15 procent, tillägger han.
Pumpmotor hade en besparíngs-potential på 64 procent
ABBs Labuda hävdar i sammanhanget att kyl- och ventilationssystem är ett naturliga första ställen att leta efter möjliga energieffektivitetsförbättringar.
– Det beror på att de ofta är överdimensionerade och har specificerats för att kunna arbeta vid en maximal belastning som ligger långt över genomsnittet. Vi hittade faktiskt en pumpmotor vid CERN som hade en energibesparingspotential på hela 64 procent. Det är också viktigt att inte enbart utvärdera motorns effektivitet utan också systemet som helhet – inklusive fläktar, kondensatorer och kyltorn. Den holistiska strategin stöttar förbättringen av CERN:s övergripande energieffektivitet och tillförlitlighet, summerar han.
CERNs nästa steg är att ta fram en plan för att uppgradera de första motorerna till de lösningar som rekommenderas som en del av energieffektivitetsbesiktningen: IE5-klassade synkrona reluktansmotorer (SynRM) som drivs med frekvensomriktare (VSD). Dessa motorer kommer också att kopplas upp digitalt så att lösningar för tillståndsövervakning noggrant kan övervaka status och prestanda för att säkerställa maximal driftssäkerhet.