Annons

AEROSPACE & DEFENSE: Analytiker pekar ut IFS som marknadsledare på EAM-sidan

Vilket företag är globalt störst på EAM-sidan (Enterprise Asset Management, ”lösningar för underhåll av anläggningar och relaterade tillgångar”) inom aerospace & defense (A&D)? Inte helt överraskande är det ett svenskt företag som toppar när det gäller marknadsandelar. Enligt analytikerns ARC Advisory Group så ligger IFS i topp för tionde året i rad på detta område. Här slår man konkurrenter som SAP, Info och Ramco på fingrarna. 2017 har man till och med förstärkt ledarpositionen, varför?

Vi ska börja med att konstatera att A&D-området har tuffats till ordentligt under de senaste åren. Utvecklingen präglas av att aktörer inom luftfart och försvar under lång tid mötts av högre krav på att maximera driftstiden på sina tillgångar, samtidigt som de möts av hårdare krav på kostnadskontroll, regelefterlevnad och samverkan med partners och reservdelsleverantörer för att därigenom optimera kostnaderna för att hantera IT-miljön som helhet.
På försvarssidan exempelvis är konkurrensen om de budgetmedel som världens länder satsar på försvar i allt högre grad utsatt för hårda granskningar och krav på att de investerade skattemedlen sköts optimalt.

Stenhård satsning på att utveckla mjukvaruutbudet. Den här trenden har definitivt inte gått IFS förbi. Tvärtom har man satsat stenhårt på att bygga vidare på att uppgradera både mjukvaror och kundstock och extendera funktionaliteterna för att möta marknadstrenderna.

Dels har man fortsatt att produktutveckla sin egen svit, samtidigt som man investerat proaktivt i köp av adderande produkter och företag med lösningar, eller kompletterande kundstockar.
IFS Maintenix-mjukvara är ett sånt exempel. Lösningen är ofta använd inom flygunderhåll. Systemet, som förvärvades till IFS-gruppen i december 2016 genom köpet av kanadensiska Mxi, används i mer än 20 procent av världens aktiva kommersiella och militära flottor. Men utvecklingen är dynamisk och förbättringar och nya funktionaliteter måste till; liksom att här också finns ett integrationsarbete relaterat till IFS redan existerande lösningar. Så har den svenska EAM-utvecklaren också nyligen släppt en uppgraderad version av Maintenix Operators Edition.

VÄXER MED UPPGIFTEN. IFS har haft en god förmåga att förnya sig och växa genom kloka förvärv. Maintenix-mjukvara är ett exempel. Lösningen är ofta använd inom flygunderhåll. Systemet, som förvärvades till IFS-gruppen i december 2016 genom köpet av kanadensiska Mxi, används i mer än 20 procent av världens aktiva kommersiella och militära flottor.

Inte utan konkurrens. Men konkurrenterna finns där – SAP, Infor och Ramco för att nämna några – och vi ska ta ett exempel: ERP-ledaren SAP ligger definitivt inte på latsidan, även om man generellt i kraft av sin gigantiska och omfattande storlek på vissa områden rör sig tämligen långsamt framåt. Men på EAM-sidan och gällande A&D jobbar man på för att matcha IFS. Nu senast i mars 2018 ingick SAP ett nytt partneravtal med HCL Technologies; ett avtal som tangerar IFS. Man ska i detta minnas att HCL under femton års tid har arbetat tillsammans med kunder inom luftfarts-, rymd- och försvarsindustrin. För SAP handlade dealen om att bolaget kommer att sälja HCLs senaste lösning för underhåll, reparation och service (MRO) under namnet ”SAP Enterprise Asset Management (SAP EAM), add-on for MRO by HCL for SAP S/4HANA”.
Konklusionen är att det gäller att upprätthålla ett högt utvecklingstempo och att döma av vad ARC Advisory har att säga i sin rapport så klarar IFS av denna utmaning på ett bra sätt.

Utökar avståendet gentemot konkurrenterna. Det är som sagt inte nog med att det svenskägda företaget toppar listan, utan man ökar dessutom avståendet till närmaste konkurrenterna. I ARC-rapporten ”Enterprise Asset Management Global Market 2017 – 2022” visar det sig att IFS nästan har fördubblat sin totala marknadsandel.
Klart är i detta sammanhang att bolagets förvärv av kanadensiska mjukvaruleverantören Mxi Technologies betyder mycket för den förstärkta positionen i topp.

ARC-analytikern Ralph Rio.

– IFS är särskilt starkt på flyg- och försvarsmarknaden över hela världen, säger Ralph Rio, forskningschef för Enterprise Software inom ARC Advisory Group. Företaget har vidare utökat sin ledning efter stark försäljning av IFS Maintenix- och IFS Applications-lösningarna till organisationer inom hela flyg- och försvarssektorn.

Flera högprofilerade affärer under 2017. ARC-analytikern pekar i detta bl a på affärer under det senaste året där den svenska affärs-systemutvecklaren stängt ett antal högprofilerade affärer, avtal och partnerskap med bolag som PSA Airlines, Air Transport Services Group (ATSG), AECOM, TEST-FUCHS, Tsunami Tsolutions, G7 Aerospace och Calidus. Dessa kunder och partners ingår i en ledande ”IFS-användarbas” på flyg- och försvarssidan som inkluderar BAE Systems, Lockheed Martin, General Dynamics, SAAB, HAL, Emirates, LATAM, China Airlines, Air France-KLM och Southwest Airlines.

– Under de senaste tio åren har vi fortsatt att vara den ledande EAM-mjukvaruleverantören till organisationer av alla storlekar i den här dynamiska industrin, säger Scott Helmer, CEO för ”Aerospace and Defense Business Unit” vid IFS, i en kommentar.
Men inget är gratis noterar han och tillägger:
– Vår ledarposition bygger på ett engagerat och djupt engagemang för produkt- och serviceinnovation. I detta stöder vi oss på ett team med omfattande branschkunskap och erfarenhet. Eftersom optimering av EAM fortsätter att vara avgörande för tillgänglighet, säkerhet och effektivitet, kommer dessa prioriteringar att fortsätta driva vår framtida tillväxt och framgång.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title