Annons

AI och simulering hörnstenar i nytt Altair-avtal kring avancerade miljövänliga marina motorer

PIETRO CERVELLERA, VP för flyg- och försvar inom Altair: ”Kommer att forma framtiden för utveckling av marinmotorer.” En av förra veckans intressanta nyheter inom PLM- och AI-området var den MoU som numera Siemens-ägda Altair plockade hem från sydkoreanska varvsjätten HD Hyundai Heavy Industries. Det hela bottnar i ett strategiskt samförståndsavtal mellan Engine Research Institute vid HD Hyundai Heavy Industries och Altair med siktet inställt på att vässa prestandan hos miljövänliga marinmotorer och driva AI-drivna utvecklingsinitiativ.
Bakgrundsmässigt kan noteras att Siemens Digital Industries Software för ett par år sedan, 2022, tog hem en jätteaffär med varvsjätten kring Xcelerator-portföljen, framför allt med NX CAD och Teamcenter PLM/PDM: I potten låg en deal som med tiden kunde komma att omfatta tusentals användare.
Målet för den sydkoreanska varvskoncernen var att tillsammans med Siemens Digital Industries Software utveckla en ny specifikt fartygsdesign-anpassad CAD-mjukvara, byggd på NX CAD. Även Siemens PLM/PDM-mjukvara Teamcenter finns med i detta upplägg.
När Altair nu kommer in i handlingen får vi ytterligare bevis på kors-värden som kan följa med kombinationen Siemens och Altair ute på marknaden. När Altair nyligen köptes av Siemens var en av poängerna att vässa och utöka ledarskapet inom integrerad simulering och AI, områden där det amerikanska ingenjörsföretaget utvecklat omfattande industriell excellens. Med det nya MoU-avtalet kommer ett besked om vad som kan hända när Altair-tekniken integreras med Siemens Xcelerator-portföljen.
"Det här samarbetet går utöver teknikutveckling - det är ett strategiskt partnerskap för att forma framtiden för utveckling av marinmotorer", säger Pietro Cervellera, senior VP för flyg- och försvar, Altair. "Genom att kombinera Altairs globala tekniska kapacitet med HD Hyundai Heavy Industries expertis inom miljövänliga marinmotorer, siktar vi på att sätta en ny standard för hållbar motor- och maskinaffär."
När doktor Sungchan An, VP och chef för Engine Research Institute, HD Hyundai Heavy Industries, kommenterade saken konstaterade han att HD Hyundai Heavy Industries och Altair kontinuerligt har samarbetat kring utvecklingen av simuleringsteknologier för högkvalitativa HiMSEN-motorkonstruktioner:
”Med Altair som en del av Siemens,” sa han, ”är utvecklingen av nästa generations motordesignbaserad produktutveckling och vidareutveckling av virtuella motorer och AI stadd i full acceleration."
Detta partnerskap kommer som svar på allt strängare miljöbestämmelser inom den globala sjöfartsindustrin. När digital transformation och tekniska framsteg blir avgörande inom skeppsbyggnad kommer Altair och HD Hyundai Heavy Industries att arbeta tillsammans för att stärka innovation genom simulering och AI-teknik för miljövänlig utveckling av marinmotorer. Men vad är en HiMSEN-motor? Och vilka digitala verktyg kan Altair tillföra?

Först och främst ska noteras att HiMSEN är en serie marina dieselmotorer utvecklade av HD Hyundai Heavy Industries, kända för sin lätta, höga effekt och effektiva design. De används för fartygs-framdrivning och kraftgenerering, både på fartyg, men faktiskt också på land. HiMSEN-motorer finns i modeller som kan köras på både diesel och naturgas.
Det är alltså i dessa motormiljöer som Altair och HD Hyundai Heavy Industries kommer att samarbeta för att:

HiMSEN-motorer finns i modeller som kan köras på både diesel och naturgas.
  • Utveckla simuleringsplattformar för miljövänlig design och optimering av marinmotorer
  • Använda AI-driven teknik för att förbättra motorns prestanda
  • Utföra förutsägande, prediktivt underhåll och diagnostikfunktioner
  • Förbättra motorsäkerheten genom AI-baserad visualiseringsteknik

Har samarbetat med skeppsbyggare över hela världen
Till bakgrunden hör vidare att Altair på många ställen, inte minst inom automotive och under senare år också i ökande omfattning inom aerospace & defense, har bevisat sin tekniska expertis inom simuleringsdriven design och AI-driven prediktiv analys. Men även genom samarbeten med stora skeppsbyggare över hela världen har man tagit fram synnerligen spetsiga lösningar. Ett sånt exempel är Mazagon Dock Shipbuilders (MDL), ett av de ledande varvsvarven i Indien, och samarbetan inom flera simuleringsområden. I dessa använder MDL Altairs lösningar för simuleringsdriven design och validering, beräkningar av strukturell trohet, stöt- och vibrationsbedömningar, hydrodynamisk belastning, elektromagnetisk simulering med mera.

NÖJDA MED MOU-AVTALET. En bild från signeringen som betyder att HD Hyundai Heavy Industries kommer att få Altairs stöd vid utvecklingen av miljövänliga marinmotorer och förväntas leverera påtagliga resultat inom områden som designeffektivitet, minskade utvecklingscykler och prestandaförbättringar.  Detta inte minst genom att utnyttja synergier med Siemens industriella mjukvaruteknologier.

Generellt inom skeppsbyggeri hjälper Altair marinarkitekter att ta itu med komplexa tekniska utmaningar och mildra miljörisker förknippade med havsgående laster, inklusive strukturella, vattenkraftiga, dynamiska, termiska och trötta, såväl som vapenhot ovan ytan och under vattnet för militären och hemlandets säkerhet.

Altairs HyperMesh i maritim industri
Bland Altairs inom området utvecklade och väl använda digitala verktyg finns exempelvis HyperMesh, som är ett framstående FE-modelleringslösning (Finita Element) som utvecklas att att bli något av en standard för den maritima industrin. Lösningen är en högpresterande finita element-preprocessor som används för att generera och manipulera maskor för simuleringsprogram. Det är en del av Altairs HyperWorks-plattform och tillhandahåller verktyg för att skapa och hantera komplexa modeller, och erbjuder manuella, halvautomatiska och helautomatiska meshing-alternativ. HyperMesh används i olika branscher för uppgifter som CFD, FEA och SPH-analys.
Att bygga FE-modeller av fartyg och offshore-strukturer har alltid varit en betydande utmaning för maritima proffs. Det är flaskhalsen för att göra simuleringar effektiva för att möta de ökande kraven från nya regelverk.
Med Altairs lösningar får användarna effektiva och robusta modelleringstekniker för den maritima industrin för att övervinna denna utmaning. Det säkerställer snabb och högkvalitativ generering av FE-modeller med full skepps- och offshorestruktur.

För övrigt kan notyeras att HyperMesh läser och skriver sömlöst ut data från alla vanliga kommersiella CAD-system och CAE-lösare. Man har också specialdesignade gränssnitt med vanliga marina CAD-system som AVEVA Marine, FORAN och Smart Marine. Inte minst är kopplingarna till AVEVAs lösningar intressanta då Siemens NX enligt dealen från 2022 med Hyundai bland annat var tänkta att ersätter dessa.

HyperWorks och Optistruct-lösningen erbjuder omfattande lösare för att möta behov av simulering av fartyg. HyperWorks erbjuder ett brett utbud av verktyg för modellering, analys, optimering och datahantering, vilket gör det möjligt för ingenjörer att simulera och förbättra produktprestanda inom olika branscher. HyperWorks är känt för sin öppna arkitektur, programmerbara design och förmåga att utnyttja AI- och HPC-teknologier.

Strukturell och CFD-optimering med Optistruct
Altair är för övrigt en av de världsledande spelarna inom optimeringsteknik, som har använts i många olika branscher under årtionden. På den maritima sidan innebär detta att man med Altair-verktygen kan ta fram optimala lösningar som uppfyller designkraven med minsta möjliga materialmassa och svetsansträngning. Detta resulterar i ett fartyg som är billigare att tillverka och underhålla. Sjöproffs kan också optimera skrovformen för att minska vattenmotståndet samtidigt som det ökar bränsleeffektiviteten och minimerar driftskostnaderna.

Annat handlar om att skapa effektiv kärl- och strukturdesign med topologioptimering för att upptäcka konstruktioner med bättre spänningsfördelningar och längre utmattningslivslängd. Detta med verktyget för strukturoptimering, OptiStruct.
Med denna lösning kan man optimera tjockleken på stålplåtar och storleksplattor automatiskt över hela fartyget genom att använda Optistructs storleks- och formoptimering.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title