Annons

AUTOMOTIVE: BMW vässar sina iFACTORY-anläggningar med SAP S/4HANA och molnkopplad reservdelslogistik – MINI först ut

Effektiv hantering av reservdels-logistik och sånt som är kopplat till detta, som produktion, administrativ distributionshantering typ tullar, underhållstjänster, ekonomi och annan logistik har alltid varit en utmaning. Inte minst inom fordonsindustrin är detta ett nyckelområde, både på personbils- och transportfordons-områdena, liksom det är det för tung industriell utrustning som hjullastare, grävare och alla sorters mobila maskiner. I detta ser vi en trend där produktutvecklings- och produktionssidan i digitaliseringens spår tenderar att gå mot att kopplas ihop med distribution, logistik och framför allt underhållshantering, där reservdelsbitarna är en viktig del. Man skulle kunna kalla det som händer för en process-digitalisering där specifikt reservdels-området fått växande uppmärksamhet.
På PLM-sidan står framför allt PTC ut, med utvecklingen av en bred programportfölj på SLM-sidan (Service Lifecycle Management) för att möta detta. Men det finns fler som växlat upp utvecklingen av till detta relaterade lösningar, och under den gångna veckan berättade IT-giganten SAP – också en PLM-aktör - att man tillsammans med ledande fordonsföretaget BMW tagit ett stort kliv på området.
Tillsammans med den ikoniska tyska fordonstillverkaren har man gått live med SAP S/4HANA och SAPs logistiklösningar för försörjningskedjan i BMW Minis s k iFactory-anläggning i Oxford. Målet är att skapa vad man kallar för, ”den första planen för process-digitalisering av framtidens bilfabriker och etablera en ny teknikstandard som kan forma bilindustrin.” Målet är att tillsammans skapa vad man kallar för, ”den första planen för process-digitalisering av framtidens bilfabriker och etablera en ny teknikstandard som kan forma bilindustrin.”
- Oxford-fabriken är den första i en rad som kommer att följa med i denna utbyggnad av process-digitaliseringwn inom BMW Group, säger Alexander Buresch, Chief Innovation Officer och senior VP på BMW Group IT. Han tillade: ”Från och med nu kommer fler anläggningar från det världsomspännande produktionsnätverket att läggas till varje år tills de alla talar samma språk. Som en del av vår digitaliserings- och harmoniseringsstrategi tillåter denna nya lösning oss att länka relevant produkt-, process-, kvalitets- och kostnadsdata, vilket möjliggör datakonsistens och transparens över hela produktionskedjan.”

Att gå live för första gången över hela världen i produktionsmiljön vid MINI-fabriken i Oxford karaktäriseras i pressmaterialet som, ”nästa milstolpe för BMWs iFACTORY, som representerar BMW Groups revolutionerande strategi för framtida bilproduktion.”  

Förenkling av simultana processer
Den gemensamt skapade lösningen förenar och förenklar de intrikata simultana processerna och IT-systemförändringarna inom områdena reservdelslogistik, ekonomi/controlling och tull.
Eftersom varje kommande efterföljande iFACTORY utnyttjar SAPs RISE-lösningen, förväntar sig BMW Group att dra nytta av standardiseringen av logistikprocesser över hela världen, med de senaste tekniska innovationerna, ömsesidigt fabriksstöd, flexibel arbetskraftsallokering och synergier inom support och utbildning.

Från SAPs sida säger Thomas Saueressig, ledamot av SAP SEs styrelse, med ansvar för SAP Product Engineering, att man med RISE inom BMW Group kommer att få snabbare tillgång till innovationer och snabbare kunna rulla ut nya lösningar i produktionsnätverket.
– Absolut, processdigitalisering är en nyckelfaktor för omvandlingen av fordonsindustrin. BMW Group och SAP har haft ett långvarigt partnerskap och samarbete som sträcker sig över mer än 30 år. Jag är oerhört glad över att detta är första gången som logistiklösningen för delar har implementerats på en molnarkitektur som utvecklats tillsammans av BMW Group och SAP.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title